De uitstraling van haute couture

Het premiummerk DS, het jongste boegbeeld van de Franse luxe, lanceert zijn nieuw model DS 7 Crossback. Die nieuwkomer in het SUV-segment is, net als het automerk zelf, een toonbeeld van excellentie. Algemeen directeur van DS Automobiles België-Luxemburg Charles Peugeot licht de troeven van deze prestigieuze wagen toe.

Overal in de wereld staat Frankrijk bekend om zijn luxe en savoir-faire op het vlak van mode, parfums, gastronomie, juwelen en lederwaren. Met de komst van het merk DS krijgt de Franse knowhow van de luxe ook gestalte in de autowereld.

Charles Peugeot, telg van de gelijknamige Franse autobouwer en huidig directeur van DS Automobiles België-Luxemburg: “Het merk DS wil een nieuwe referentie zijn voor een veeleisend clientèle. Vandaag staat een premiumwagen niet langer synoniem voor een V8-motor van 300 pk en een CO2-uitstoot van 500 g/km. De moderne klant wil de kunst van het reizen herontdekken en heeft bij de aankoop van een nieuwe wagen daarom veeleer oog voor comfort, design, veiligheid en duurzaamheid.”

Als Frans merk willen we ons laten inspireren door de knowhow van de Parijse luxe.

De DS 7 Crossback bijt de spits af van een tweede generatie modellen die DS Automobiles introduceert. De autobouwer, met hoofdzetel in Parijs, is ondertussen uitgegroeid tot een zelfstandig merk. Een toegewijd team van ontwerpers en ingenieurs is volop bezig met de ontwikkeling van een exclusief gamma premiumwagens, dat op termijn uit zes modellen zal bestaan. Charles Peugeot: “De DS 7 Crossback draagt de signatuur van kwaliteit en avant-garde die eigen is aan ons bedrijf. Als Frans merk willen we ons laten inspireren door de knowhow van de Parijse luxe en kwalitatief hoogstaande en tegelijk innovatieve producten op de markt brengen.”

Charles Peugeot
Charles Peugeot© Alex Von Bux

Het even elegante als robuuste design van de SUV wil de hoofden van de voorbijgangers doen draaien. “Het verticale radiatorrooster met zijn karakteristieke DS wings zet het dynamische karakter van de wagen in de verf, in het achtersteven springt de gespierde schouderpartij meteen in het oog.” Binnenin kozen de ontwerpers voor hout, leder en alcantara. Die zorgvuldig geselecteerde materialen nodigen uit om aan te raken en dragen bij tot het warme, aangename interieur van de wagen. “De controller van het centrale aanraakscherm is bezet met kristallen, maar ook de rest van het interieur werd tot in de kleinste details uitgewerkt, alsof het een verfijnd juweel betrof. Onze ontwerpers moesten maar met één zaak rekening houden: het streven naar kwaliteit en duurzaamheid. Voor de rest kregen ze carte blanche voor wat betreft de keuze tussen traditionele of hightech materialen, het gebruik van lasertechnologie of 3D-printing, enz.”

Onze ontwerpers moesten maar met één zaak rekening houden: het streven naar kwaliteit en duurzaamheid.

De DS 7 is – net als de DS van de jaren 50 – bijzonder avant-gardistisch, dankzij de toepassing van de nieuwste technologieën. “We waren niet geïnteresseerd in gadgets, wel hebben we ernaar gestreefd om de wagen uit te rusten met belangrijke innovaties op het vlak van comfort en veiligheid. Ik denk aan DS Night Vision, een systeem met een infraroodcamera die in het donker voetgangers en dieren op de weg tot op 100 meter detecteert en de bestuurder daarvoor waarschuwt.”

De vooruitstrevende technologie weerspiegelt zich ook op de weg. De DS 7 wordt in Frankrijk gemaakt, in de fabriek van Mulhouse, waar een uniek assemblagesysteem gebruik maakt van zowel las- als lijmtechnologieën. “Door die techniek kunnen we de stijfheid van het koetswerk vergroten, waardoor de wegligging verbetert maar ook de wagen stiller wordt, een van zijn belangrijke sterke punten.”

Ook met het concept DS Active Scan Suspension keert de nieuwe DS 7 Crossback terug naar de roots van de iconische DS van de jaren 50. Met behulp van een camera en sensoren detecteert het systeem elke oneffenheid in het wegdek en stuurt het in realtime en autonoom de schokdempers van de vier wielen bij, zodat de ophanging voortdurend optimaal geregeld wordt voor een onovertroffen wegcomfort.

Uiteraard draagt de DS 7 het milieu hoog in het vaandel en is hij enkel verkrijgbaar met benzine- en dieselmotoren die aan de nieuwe WLTP- en Euro 6.2-normen beantwoorden. “Vanaf volgende lente wordt het gamma aangevuld met een herlaadbare hybride die puur elektrisch, en dus met een nul-uitstoot, een afstand van 50 kilometer zal kunnen overbruggen.”

De uitstraling van haute couture

Na deze DS 7 Crossback staat ook de lancering van de DS 3 Crossback, de tweede loot van het gamma, binnenkort op het programma. “Een kleinere SUV, maar met evenveel potentieel.” En ook dat toekomstig model illustreert perfect de notie van de nieuwe Franse luxeauto.

Spitstechnologie aan boord

De DS 7 biedt twee 12” schermen die de bestuurder alle mogelijke rij-informatie bieden en de radio, handenvrije telefoon en gps regelen. Daarnaast beschikt de wagen over een hele reeks rijhulpsystemen, met o.a. DS Night Vision (infraroodcamera), DS Active Led Vision (adaptieve koplampen), DS Connected Pilot (regelt de rijsnelheid en controleert het traject), DS Driver Attention Monitoring (detecteert de vermoeidheid van de bestuurder) en DS Park Pilot (parkeerhulpsysteem).

Only you

Bij een unieke wagen hoort ook een onberispelijke naverkoopdienst. Het merk DS wordt in België en Luxemburg verdeeld in 17 DS Stores en biedt zijn klanten een waaier van gepersonaliseerde diensten, zoals DS Assistance (bijstand), een chauffeursdienst voor de levering of het onderhoud van de wagen en lidmaatschap van DS Club Privilege, een club die toegang biedt tot allerlei exclusieve evenementen en avant-premières.