De smartwatch als fashion statement

© iStock

Los van alle functionele voordelen en het gebruiksgemak, de tijdwinst en grotere efficiëntie, is de smartwatch ook een modieus accessoire. Het is een aspect waar geen enkele leverancier ongevoelig voor blijft.

Het moet gezegd: de nieuwste smartwatches zien er stuk voor stuk heel erg mooi uit. Wie zo’n toestel draagt, geeft een duidelijke boodschap. De eigenaar van een smartwatch is iemand die zich niet zomaar tevreden stelt met een gadget, maar affiniteit heeft met nieuwe technologieën en de digitale wereld. Tegelijk is de smartwatch ook een fashion statement.

In die zin valt de nieuwe Gear S2 van Samsung op. Terwijl smartwatches doorgaans een vierkant of rechthoekig display hebben, staat de Gear S2 met zijn rond display dichter bij het klassieke polshorloge. Tegelijk biedt dat design de mogelijkheid om de bediening van het toestel op een originele manier te organiseren. Samsung ontwikkelde een roterende ring rond het scherm, waarmee je toegang krijgt tot applicaties en meldingen. Het design verwijst naar de draaiende ringen bij tijdsmetingen met duikhorloges. Bij de smartwatch fungeert de ring als een moderne interface, maar ze heeft de look and feel van de vertrouwde bedieningsknop uit het analoge tijdperk.

De smartwatch als fashion statement
© Samsung

Italiaans design

Hebben we het over de smartwatch als mode-item, dan moeten we uiteraard het belang van de watch face onderstrepen. Ontwerpers van smartwatches houden ervan om de display aanpasbaar te maken, zodat je je smartwatch – naargelang de omstandigheden – een ander uitzicht kan geven: sober op het werk, grappig in het weekend, enzovoort.

Voor de Gear S2 werkte Samsung samen met de Italiaanse designer Alessandro Mendini, die al ontwierp voor onder meer Alessi, Cartier en Hermès. Het idee achter het design is eenvoudig: dankzij de watch faces en horlogebanden kun je je smartwatch helemaal op je persoonlijke gebruik en stijl afstemmen; niet alleen functioneel, maar ook visueel…