De kracht van de natuur: bewuste wandelervaring in Oostenrijk

© Österreich Werbung, Markus Schlögl

Al gemerkt hoe goed een paar uur in de natuur je batterijen kan opladen? Volgens wandelgids Karin Kropik is dat geen toeval. In haar thuisland Oostenrijk organiseert zij begeleide tochten in de wijde omtrek van Wenen, met focus op bewuste beleving en innerlijke rust. Zij verraadt hoe je nog meer uit je natuurwandeling kunt halen.

Waarin schuilt de kracht van de natuur?

Karin Kropik: “Opgaan in de natuur is een positieve transformatie voor lichaam en geest. De zon op je huid, de wind in je haar, frisse lucht, bloemengeuren, ontmoetingen met dieren en andere ongelooflijke natuurpracht brengen je helemaal naar het nu. Je bent aanwezig in het moment en het leven wordt weer eenvoudig. Wandelen in de natuur zorgt ook voor ruimte in je hoofd, zonder dat je daar veel voor hoeft te doen. Alles wordt weer in balans gebracht. Je wordt rustiger, kunt problemen en zorgen makkelijker loslaten. In die zin werkt de natuur als balsem voor dolgedraaide zenuwen. Mindfulness is intussen een duur buzzword, maar een eenvoudige stap is om je verbondenheid met de natuur aan te scherpen.”

De kracht van de natuur: bewuste wandelervaring in Oostenrijk
© Österreich Werbung, Markus Schlögl

Hoe zou je de schoonheid van de natuur beschrijven? Waaruit bestaat die ervaring voor jou?

Karin Kropik: “De schoonheid van de natuur laat zich vaak op spontane momenten zien, dat valt niet te voorspellen. Voor mij ontstaan die indrukwekkende stemmingen vaak tijdens de avondschemering of in de late namiddag, wanneer de laatste zonnestralen door het bladerdak in het bos breken. Dan ervaar ik bijvoorbeeld vogelgezang of schorsmotieven op een oude boom nog intenser. Bij het zien van dit soort details verlies ik soms mijn gevoel voor tijd. En tegelijk win ik ook zoveel indrukken. Net die kleinigheden noem ik de schoonheid van de natuur.”

Ook water is een bijzonder natuurelement, toch?

Karin Kropik: “Ik denk dat er er maar weinig mensen zijn die zich niet van nature aangetrokken voelen tot water. Veel Oostenrijkers zoeken regelmatig meren of rivieren op en in het buitenland gaan ze natuurlijk graag naar de zee. Het element water heeft op zich een rustgevende werking, alleen al door de geluiden die het maakt. Water verfrist, je voelt je springlevend en veel aanweziger in het hier en nu verankerd. Het is een ongelooflijk intense natuurervaring. Die positieve effecten kun je niet zomaar naast je neer leggen.”

De kracht van de natuur: bewuste wandelervaring in Oostenrijk
© Österreich Werbung, Markus Schlögl

Waar in Oostenrijk ervaar jij die verbondenheid met de natuur bijzonder sterk?

Karin Kropik: “De meeste van mijn wandeltochten spelen zich af in Neder-Oostenrijk: in het Wienerwald, de Wachau (bekend cultuurlandschap aan de Donau red.) of plaatsen waar water een energiek element is, zoals aan de Myrawatervallen of de Ötschergräben (canyon met ruisende beek red.). Op die plekken ervaar ik de enorme verscheidenheid van de natuur heel sterk. Helder water, sappig groen, een schaduwrijk bladerdak of de weidsheid van een open plek – dat staat niet alleen mooi op een postkaart, maar stimuleert ter plaatse ook je welbevinden.”

De kracht van de natuur: bewuste wandelervaring in Oostenrijk
© Österreich Werbung, Markus Schlögl

Hoe verloopt zo’n begeleide wandelexcursie in de praktijk?

Karin Kropik: “Als begeleider probeer ik mensen in de natuur aanknopingspunten te geven waarmee zij tot rust kunnen komen, en de positieve transformatie voor lichaam en geest kunnen voelen. Zo’n tocht begint als een normale wandeluitstap, maar op een bepaald moment beginnen mensen met elkaar te praten en ontstaat er een groepsdynamiek. Vroeg of laat evolueert dit tot een heel natuurlijke rust. Mijn gasten beginnen hun omgeving dan intenser waar te nemen, misschien zien of ruiken ze iets anders, en merken ze kleine details op. Die natuurlijke rust probeer ik nog te vergroten.

Een vast onderdeel is om een tijdje in stilte te stappen en zo contact te maken met je innerlijk. Ik leid ook altijd een meditatie met korte oefeningen om je bewustzijn op lichamelijke waarnemingen en ervaringen te richten. Dat vloeit samen met wat we onderweg tegenkomen. Ademen, stappen, pauzeren. Voelen en waarnemen, focussen op de schoonheid en eenvoud in de natuur, genieten. Onderweg check ik geregeld hoe iedereen zich voelt en door welke gedachten zij gedreven worden. Heel vaak merk ik dat de dagelijkse stress dan al een vluchtig detail is geworden. Meer dan ooit is het belangrijk, vermoed ik, om pauzes in je ritme in te lassen en in stilte te luisteren naar wat je echt deugd doet. Precies daar wil ik mijn gasten tijdens mijn tochten bij steunen.”

Meer tips om te ontspannen in de natuur op austria.info.

Jammer genoeg blijft de coronacrisis onze vakantieplannen beïnvloeden. Informeer je steeds over de geldende maatregelen voor je vertrek.