De grijze garnaal: een lokale held

De grijze garnaal is een perfecte, kleine smaakmaker die rechtstreeks uit de Noordzee komt. De smaak van deze garnaal is intenser dan van menig grote garnaal. De grijze garnaal mag dan klein zijn, de smaak is groots. Zoet en ziltig, een alleskunner omdat hij aan veel gerechten nét dat beetje extra toevoegt. Je kunt er bovendien, ongeacht het seizoen, eindeloos mee experimenteren want grijze garnalen zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Lekker, lokaal én verantwoord

Naast de allerlekkerste, is deze lokale held ook nog eens een verantwoord product. Sinds eind 2017 is deze kleine smaakmaker namelijk de trotse drager van het MSC-duurzaamheidscertificaat. Deze erkenning kwam tot stand doordat Duitse, Deense en Nederlandse garnalenvissers zelf een maatregel hebben genomen om zo op een verantwoorde manier te vissen. Het garnalenbestand blijft op een gezond niveau, want als cijfers uitwijzen dat er te weinig garnalen zwemmen, blijven de vissers collectief aan wal. Ook zijn afspraken gemaakt over het registreren van de bijvangst en is een samenwerking opgezet met de gezamenlijke milieuorganisaties om goed op koers te blijven. Dit alles met als doel een gezonde en stabiele populatie van grijze garnalen en minimale invloed op het overige zeeleven. Als consument weet je dus dat deze garnalen, die je met MSC-logo koopt, op verantwoorde manier zijn bevist en dat de herkomst traceerbaar is. Dat de garnalenvissers het MSC-keurmerk dragen, is winst voor de garnalensector, winst voor de consument én winst voor de natuur. Zo kun jij genieten met een goed gevoel.

Een kleine smaakmaker

Ga zelf eens aan de slag met grijze garnalen. Want naast de bekende garnaalkroket en tomate crevette komt deze kleine smaakmaker namelijk bijzonder goed tot zijn recht in salades, op een toastje, in pasta’s, in soepen of gewoon ongepeld gefrituurd. Ook met een handje van dit kleine schaaldiertje kun je oneindig variëren en voeg je een ware smaakexplosie toe aan je gerecht.

Hartige no-bake cheesecake met grijze garnalen

De grijze garnaal: een lokale held

Deze luchtige hartige cheesecake is ideaal als voorgerecht, maar ook heel feestelijk tijdens een high tea. Heerlijk met een krokante bodem en grijze garnalen.

Klik hier voor het recept.

Verse loempia met grijze garnalen

De grijze garnaal: een lokale held

Dit is een lekker gerecht voor de lunch. Verse loempia’s gemaakt van een rijstvelletje, gevuld met rauwkost en grijze garnalen.

Klik hier voor het recept.