De ‘good design’ designer: Antonio Citterio

Antonio Citterio

Een sofa ontwerpen, het ziet er gemakkelijk uit: rugleuning, kussens en eventueel nog een armsteun. Maar zo makkelijk is het niet. Als je de sofa’s van Flexform eens onder de loep neemt, zie je dat het helemaal niet zo eenvoudig is. Dat is vakmanschap, decennialange ervaring en oog voor de kleinste details. Kwaliteit in zijn zuiverste vorm.

Flexform laat het design van die topmeubels dan ook over aan een man die er alles van weet. Toparchitect en ontwerper Antonio Citterio that is.

DE WIJZE MEESTER

Het leven van Citterio begon alvast met een goede start in het gezegende 1950: hij wordt geboren in Italië, het land waar men esthetische schoonheid hoog in het vaandel draagt, het land met een designtraditie om u tegen te zeggen. Daarna gaat het snel voor de man. Nog voor hij zijn studies aan de ‘Politecnico di Milano’ als architect beëindigd, heeft hij al zijn eigen architectenbureau, net 22. En hij zou het niet bij architectuur laten. Citterio wil alles ontwerpen. Zijn palmares leest dan ook als een designbijbel van de 20ste eeuw: hightechlampen voor Flos, luxueuze keukens voor Arclinea, plastic meubels voor Kartell en ingenieuze kantoorsystemen voor Vitra. Om er maar enkele te noemen.

Adda-bed
Adda-bed

Het is dan ook niet te verwonderen dat hij in 1987 én 1994 de Compasso d’Oro award ontvangt, een van de meest prestigieuze Italiaanse designprijzen. In 2008 geeft de Royal Society voor Encouragement of Arts, Manufactures & Commerce in Londen hem bovendien de ronkende titel van Royal Designer for Industry.

Leda-fauteuil
Leda-fauteuil

DE SOFA HERDACHT

Bij een topdesigner gaat het niet enkel over een mooi ontwerp uittekenen. Een man als Citterio denkt en kijkt verder, hij ziet het ganse designplaatje: hoe gaan mensen om met hun meubels, hoe leven ze in hun woning, wat zijn hun gewoontes, hoe veranderen de behoeftes van de gebruikers in een veranderende wereld, … Zo merkt Citterio aan het begin van deze eeuw een belangrijke wijziging op in hoe mensen hun sofa gebruiken. De sofa is niet langer een plek waar je enkel in zit of al eens een middagdutje doet. Je kunt in een sofa ook werken, ontbijten, lunchen … De sofa is de plek waar iedereen zich veilig en thuis voelt. Een elegant nest, een toevluchtsoord dat betekenis geeft aan het hedendaagse leven.

Zefiro-tafel
Zefiro-tafel

Ook voor de nieuwe Flexform-collectie 2018, en dan meer bepaald voor de Campiello-sofa, vertrekt de grootmeester vanuit deze filosofie. Daarnaast ontwierp hij dit jaar samen met zijn designteam ook het Adda-bed, de Leda-fauteuil en de Zefiro-tafel.

Meer info over de collectie kan je hier terugvinden.