De authentieke wereld van het Montafon

© Montafon Tourismus GmbH, Stefan Kothner
Toerisme Oostenrijk
Toerisme Oostenrijk
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

14 april 2022, 08:17 Bijgewerkt op: 26 april 2022, 09:28

Indrukwekkende natuur, rijke tradities en oeroude bergweiden… Het Montafon koestert zijn authentieke ziel. Het is die puurheid met respect voor het verleden, die hier voor mentale rust zorgt. Zelfs tijdens de wildste avonturen.

Er zijn van die plaatsen waar alles lijkt te kloppen, streken die harmonie, eenvoud en authenticiteit uitstralen. Het Montafon in het zuiden van Vorarlberg is zo’n magische plek. Alleen al de karakteristieke geur van de bergen, de glinstering van een meer of de hartelijkheid van een babbel zorgt hier voor fijne herinneringen. Toch er is ook volop ruimte om je eigen vakantieverhaal te schrijven.

Alpenmosaïk Montafon

Vier totaal verschillende natuurpareltjes komen samen in Montafon want hier is de lange vallei omringd door drie bergketens: Verwall, Silvretta en Rätikon. Dat levert een landschappelijke variatie op die heel verschillende gezichten van de Alpen laat zien: romantische bergweiden, eenzame gletsjers, heldere meren en ruige spitsen. Soms wordt het een fascinerend cultuurlandschap met oude kaasmakerijen en er zijn ook adembenemende uitzichtspunten waar zonnig terrassen of rustieke berghutten lonken.

De authentieke wereld van het Montafon
© Montafon Tourismus GmbH, Daniel Zangerl – Dietmar Denger – Stefan Kothner – Andreas Haller

Actieve beleving

Rustzoeker of avonturier? In het Montafon zijn er manieren genoeg om de bergen te verkennen. Zo is het woud rond het dorpje Gargellen (1.423 m) een plaats waar de kracht van de natuur bijna tastbaar is. Maar net zo goed ligt in deze buurt het uitdagende klimparcours van een via ferrata te wachten.

Voor een knap voorbeeld van bergpracht in al zijn variatie is de lange wandeling naar de idyllische Alpguesalpe (1.794 m) een aanrader. Moeilijk te overtreffen is verder ook een gletsjerwandeling over de eeuwige sneeuw in het hoge Silvrettamassief.

Liever op ontdekking met de fiets of e-bike? Probeer de pittige bike & hiketour naar de Muttjöchle (2.047 m), een daguitstap met meer dan genoeg berghutten onderweg om smakelijk te pauzeren.

Unieke kaasspecialiteit

Zoals veel regio’s heeft ook het Montafon zijn eigen streekspecialiteit: Sura Kees. Deze ‘zure melkkaas’ heeft een unieke smaak en is ook op andere punten bijzonder. Om te beginnen heeft kaasmaken in deze hoek van de Alpen een lange traditie, die vermoedelijk teruggaat naar de Keltische tijd. Maar Sura Kees is vooral speciaal omdat die zonder kaasstremsel wordt gemaakt. De productie vergt veel ervaring, vakkennis en fingerspitzengefühl. Terwijl de beter houdbare stremselkaas zich bijna overal heeft doorgezet, bleef de ambachtelijke kennis om Sura Kees te maken vooral in het Montafon bewaard.

De authentieke wereld van het Montafon
© Montafon Tourismus GmbH, Stefan Kothner

Bijzondere bergweidecultuur

Dat deze streek ook een interessante landbouwtraditie heeft, valt af te lezen aan het landschap. Typisch voor het Montafon zijn ‘Maisässe’: bergweiden tussen 1.200 en 1.600 meter, die te steil en zijn om gewassen te telen, maar waar plaatselijk toch bomen worden geveld. In de lente en de herfst kan het vee hier een viertal weken grazen.

Nu is het overal in de Alpen al eeuwenlang gangbaar om het vee naar vaste zomer- en wintergebieden te brengen (’transhumance’). Maar in het Montafon gebeurt dat in drie etappes in plaats van twee. Naast lage wintergebieden en -stallingen in het dal en zomerweides in het boomloze hooggebergte worden hier dus de Maisässe als tussengebied gebruikt. Omdat boerenfamilies met hun vee meereizen, staan er meestal enkele stallen of eenvoudige huizen op deze tussenweides.

Pauzeplek

Voor veel plaatselijke bewoners zijn die Maisässe terugtrekplekken geworden om op adem te komen en de stress af te schudden. Ze halen graag herinneringen op aan vakanties die ze als kind met hun (groot)ouders in de huisjes doorbrachten, en koesteren de kennis over de onvoorspelbare natuur die hun familie heeft doorgegeven.

Vandaag hebben sommige historische Maisäss-gebouwen een nieuwe bestemming gekregen. Soms werden ze omgevormd tot eenvoudige vakantiewoningen of zijn het sfeervolle berghutten geworden waar je Montafoner specialiteiten kunt proeven.

Meer info op www.austria.info of www.montafon.at.

Klik hier om terug te keren naar de overzichtspagina.