Coming Home bij Sepideh

© Steven Massart

Sepideh Sedaghatnia heeft het druk. Dat is het minste wat je kan zeggen. En ze heeft iets met wijn: in 2014 werd ze uitgeroepen tot sommelier van het jaar. Vanaf toen ging het nog harder. Ze duikt steevast op in Mijn-Pop-Uprestaurant en schreef ondertussen nog enkele boeken over wijn. Daarnaast serveert ze sinds drie jaar allerhande lekkers in haar gastrobar ‘Divin by Sepi’. Knack Weekend strikt haar aan het eind van een drukke zomerdag. “Thuiskomen is als een ceremonie.”

“Thuis kan ik alles opzij zetten.” Ze lacht. “Ik trek zo snel mogelijk alles uit … of toch: ik doe comfortabelere kleren aan en als het al eens lukt – zo’n drie dagen per jaar misschien – loop ik de hele dag in mijn pyjama rond.” Hoge hakken tijdens de werkdag, blote voeten bij haar thuis. Maar ook thuis werkt ze graag. “Daar kan ik me beter focussen, zeker voor administratief werk is dat noodzakelijk, want hier in de Divin word ik constant onderbroken en afgeleid.”

HAAR THUIS IS EEN HEILIGDOM

Het gaat over comfort, over je op je gemak voelen. “Comfort in de zin van: het is van mij. Het is ook iets heel romantisch. Van niets heb ik, samen met mijn partner, iets gemaakt. Hier eten wij lekker samen, hier zijn we samen, hier slapen we, hier luisteren we naar muziek. Dat is uniek. Het heeft diepgang.” Voor Sepideh is haar thuis een heiligdom. “Ik zal niet direct iedereen bij mij thuis uitnodigen. Mensen die hier over de vloer komen, vertrouw ik voor de volle 100%.”

En als je dan eenmaal bij haar uitgenodigd bent, zal ze ook alles uit de kast halen om je op je gemak te stellen. “Gastvrijheid zit in mijn bloed. Gewoon chips aanbieden is wat weinig. Je moet moeite doen, er tijd voor nemen, hapjes, wijntje erbij. Genieten.” Haar thuis moet cosy zijn. “Thuis is mijn nest. Het is bijna iets dierlijk, er moet geleefd worden. Ik kan niet ergens wonen waar er geen leven te merken is, waar alles heel strak staat.” Maar alles heeft er wel zijn plaats. “Wij wonen niet groot, dus is het belangrijk dat elke vierkante centimeter optimaal wordt benut.”

Coming Home bij Sepideh
© Steven Massart

SERENDIPITEIT

“Mijn thuis moet mooi zijn, het moet een identiteit uitstralen. Het moet kwalitatief zijn, met oog voor detail. Dat gaat dan bijvoorbeeld over de pootjes van mijn zetel thuis. Klein, maar o zo mooi. Hier in het restaurant buigt de rugleuning van de stoelen een ietsje mee. En dat zit véél lekkerder. Het zijn geen opzichtige details, het gaat eerder over kwaliteit. En dat oog voor kwaliteit zit ook verwerkt in de Hermitage-collectie van Recor Home. Die is klassevol, luxueus en stijlvol en tegelijk landelijk, romantisch, comfortabel en kwalitatief.” Kwaliteit en serendipiteit. “Een tijdje geleden was ik op de rommelmarkt op zoek naar een mooi kristallen glas voor de foto van de cocktails die ik voor Het Laatste Nieuws maak. Een glas heb ik toen niet gevonden, maar wel een heel leuk suikerpotje, dat we vandaag nog elke dag gebruiken.”

Mijn thuis moet mooi zijn, het moet een identiteit uitstralen. Het moet kwalitatief zijn, met oog voor detail.

Sepideh is altijd onderweg. Hoe ze dat drukke leven in goed banen leidt? “Kwestie van plannen en een goeie nachtrust. Ze lacht want in dat laatste is ze niet erg goed. “Gelukkig heb ik niet veel slaap nodig. Het gaat er vooral over hoe je jezelf organiseert en engageert om alles binnen de deadlines klaar te krijgen. En af en toe nee zeggen en selectief zijn in wat je doet. Voor mij is het allerbelangrijkste dat als ik iets aanvaard, ik er voldoening en plezier aan heb. Het is altijd een zoektocht naar de juiste dosis, de ideale balans.”

Coming Home bij Sepideh
© Steven Massart

BALANS

Balans is een van haar levensmotto’s. En als topsommelier kan dat ook niet anders. “Wijn moet uitgebalanceerd zijn – de balans tussen alcohol, suiker, smaak … en tegelijkertijd moet de wijn ook in balans zijn met het gerecht. Het gaat over combineren, net zoals in het leven, een evenwicht zoeken tussen je zakelijke leven, je leven met je partner en je me-time. Dat is niet altijd evident, maar de zoektocht ernaar is ook al wat. Het is elke dag een uitdaging. Het is belangrijk dat je elke dag voor de spiegel kunt staan en dat je kunt zeggen dat je iets gedaan hebt – voor jezelf als mens, maar ook voor je ouders, je partner, je vrienden. Het is nooit een gewoonte, het is een dagelijkse oefening.”

Ook over de toekomst is Sepideh filosofisch. “Je moet weten van waar je komt en naar waar je heen wil. Je moet jezelf ook in vraag durven stellen. Ben ik goed bezig, ben ik niet goed bezig. Dan komen we terug op die dagdagelijkse spiegel. Is alles onder controle, doen we het goed of niet? Dat is mijn idee, zo doe ik het. Je moet een visie hebben voor jezelf en daar naartoe werken en plaats laten voor dingen die toevallig op je pad komen. Dat duurt misschien iets langer, maar dan heb je wel meer meegemaakt.”

https://www.divinbysepi.be

Lees hier wat ’thuiskomen’ betekent voor de andere ambassadeurs en ontdek het verhaal achter de collecties van Recor Home.

www.recorhome.com