Coming Home bij Jef Neve

© Steven Massart

Zijn naam is geen onbekende in de jazz- en de muziekwereld. Jef Neve speelde samen met Jamie Cullum, Gabriel Rios en Branford Marsalis. Volgend jaar gaat hij met Natalia in zee. Hij voerde samen met het Brussels Jazz Orchestra en het Brussels Philharmonic de soundtrack voor de film The Artist uit. Om maar te zeggen: Jef Neve is een man die houdt van kwaliteit. Ook als hij thuiskomt in zijn stulpje in centrum Gent. “Thuiskomen is vooral een moment van qualitytime.”

“Ik kan niet zeggen dat mijn werk gedaan is als ik thuiskom, maar ik probeer het toch zoveel mogelijk aan de kapstok te hangen wanneer ik terugkom van de studio. Het gaat vooral over qualitytime voor mezelf en mijn partner. Thuiskomen is pure ontspanning: muziek luisteren, een boek lezen, koken, …” En dat thuiskomen gebeurt in een net huis. “Bij ons thuis is het tamelijk strak. Opgeruimd staat netjes.” Hij lacht. “Als het proper is in mijn huis, is mijn hoofd ook leeg. Ik kan niet te veel rommel zien liggen of te veel afwas zien staan. Dan word ik een klein beetje ongerust. Ik heb graag dat alles op zijn plaats ligt. Niet op het maniakale af, maar toch wat structuur. Ik zou ook nooit kunnen iets moois kunnen creëren in een lelijk huis. Wat ik tof vind aan de collectie Zoute is dat er een duidelijk afgebakend concept is, maar binnen het concept is er wel ruimte voor creativiteit. Net als in mijn werk.”

LEESLAMP MAAKT THUIS

Het zou handig zijn, mocht je op tour je eigen huis kunnen meenemen. Omdat dat niet erg handig is, kiezen we soms voor een hotel. Zo ook Jef Neve wanneer hij op tour is. “Ja, ik denk dat een hotel ook een thuis kan zijn. Zo proberen wij als we op tour zijn, toch regelmatig naar dezelfde hotels te gaan, hotels waar we ons goed voelen, waar we een zekere band mee hebben, waar we de mensen kennen. Dat is wel belangrijk, zeker als je weken aan een stuk op weg bent. Een coole plek waar achter de hoek nog een fijn café is voor een laatste glas.”

“Ik heb ondertussen een manier gevonden om mijn hotel kamer in vijf minuten te ‘decoreren’, zodat ik me thuis voel. Ik heb altijd een paar dingen die altijd mee op tour gaan. Mijn leeslampje en mijn muziekboxjes zijn dingen die voor mij staan voor ’thuiskomen’.”

Coming Home bij Jef Neve
© Steven Massart

PASSIE AFZETTEN

Neve woont in het centrum van Gent en heeft een studio in Sint-Martens-Latem op 10 minuten rijden. “Het Tempelhof is een historisch pand, ik heb er zicht op de Leie. Het is er heel mooi, maar het is wel een echte werkplaats, ik kom ’s morgens aan en ik weet dat ik daar de hele dag ben om piano te studeren of te componeren. En het bureau van mijn management is daar ook, dus dat is gewoon ook heel praktisch.”

Neves leven is doorvlochten van muziek. Een man met een passie is gepassioneerd. En daar staat geen on/off-knop op. “Muziek op stop zetten gebeurt bijna nooit. Thuis klinkt er altijd muziek. Het is mijn ultieme manier van genieten. Dan heb ik het gevoel: hier doe ik het voor. Het enige moment wanneer ik er niet mee bezig ben, is tijdens het kitesurfen.”

“Ik kan mij niet inbeelden mijn passie af te zetten … dat gaat eigenlijk ook niet. Maar ik probeer het wel te kanaliseren en rekening te houden met de andere mensen met wie ik samenleef. Af en toe moet ik het een beetje opzij durven zetten. Op snooze zetten, zeg maar.”

Coming Home bij Jef Neve
© Steven Massart

LEVENSWERK

Om even te ontsnappen aan de verplichtingen van zijn drukke leven sport Neve elke dag. “Ik probeer minstens een uur uit te trekken om te sporten – fitnessen, joggen, zwemmen, en als het even goed weer is, trek ik naar zee om te kiten. Dat zijn momenten van absolute ontspanning.” Maar ontspanning vind hij ook in de late uurtjes. “Ik ben ook een nachtraaf, dus wanneer ik thuiskom, geniet ik ook graag van een glas wijn en praat ik samen met mijn man wat na.”

Neve noemt zijn passie niet werken. “Ik beschouw mijn werk eerder als een levensbouwwerk. Het voelt alsof ik er heel mijn leven aan het bouwen zal zijn.” Maar tegelijkertijd weet Neve dat er ook nog wat anders is. “Het is een cliché, maar leven is veel meer dan werken alleen. Ik werk om te leven en niet omgekeerd. Afspreken met vrienden, bbq’en, op restaurant gaan, … dat zijn dingen die mij absoluut kunnen bekoren.

Het is een cliché, maar leven is veel meer dan werken alleen. Ik werk om te leven en niet omgekeerd.

Op een of andere manier is er een link tussen het Recor Home concept en de verschillende dingen waar dit multitalent mee bezig is. “Je kunt hier een zetel zetten, en daar, en als je wilt zet je er drie naast elkaar … en dat matcht. Dat vind ik tof.” De agenda van Neve staat barstensvol. Als artistiek leider van Lekker Klassiek heeft hij vandaag zijn handen vol. “Nadien begin ik te schrijven aan de arrangementen voor onze tour met Natalia volgende lente. En ondertussen schrijf ik ook een boek met een eigen pianomethode, om beginnende pianisten het pianospel aan te leren … om de passie doorgeven.”

Lees hier wat ’thuiskomen’ betekent voor de andere ambassadeurs en ontdek het verhaal achter de collecties van Recor Home.

www.recorhome.com