Blijf gezond: beweeg genoeg en eet gezond

Foto door Yaroslav Shuraev via Pexels

Wie er een gezonde leefstijl op nahoudt, vergroot de kans om vitaal oud te worden. Regelmatig bewegen, gezond eten en een goede nachtrust zijn enkele belangrijke ingrediënten voor een gezond seniorenschap. En op het moment dat het fysiek toch wat minder wordt, kunnen hulpmiddelen uitkomst bieden.

Hoe ouder je wordt, hoe minder je gaat bewegen. Die stelregel wordt nog maar eens bevestigd door onderzoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven (VIGL). Uit een kleinschalige studie van het VIGL komt naar voren dat 63,7 procent van de 65- tot 74-jarigen wekelijks minimaal 150 minuten matig tot hoog intensief beweegt. Bij 75-plussers daalt dat percentage naar een krappe 40 procent. De richtlijn voor volwassenen is om elke week minimaal 2,5 uur intensief te bewegen. Van de 18- tot 64 jarigen voldoet ruim 64 procent aan die richtlijn. Tot 55 jaar bewegen mannen wat meer dan vrouwen. Vanaf die leeftijd is dat juist omgekeerd, al zijn de verschillen minimaal.

Gezonde voeding

Naast lichaamsbeweging is gezond eten zeer belangrijk, zeker voor ouderen. Voldoende mineralen en vitaminen binnenkrijgen wordt met het verstrijken van de jaren alleen maar nog belangrijker. Kijkend naar de cijfers is daar voor veel Vlamingen nog flinke winst te boeken. Van de 65-plussers krijgen bijna 9 op de 10 te weinig groenten en fruit binnen. Nog geen kwart van de senioren drinkt dagelijks de geadviseerde één liter water.

Traplift

Een gezonde leefstijl verkleint de kans op ziektes en zorgt ervoor dat u vitaler blijft. Toch moeten we het gegeven accepteren dat er een moment komt dat het fysiek minder gaat. Wat doet u dan? U wilt graag thuis blijven wonen, maar kan dat? Ja, vaak wel. Er zijn tal van mogelijkheden om op een comfortabele, veilige manier thuis te blijven wonen op het moment dat zich fysieke ongemakken aandienen. Wordt traplopen te moeilijk? Dan kan de aanschaf van traplift uitkomst bieden. Indien nodig kan er binnen twee werkdagen een traplift op uw trap staan. Veel trapliften zijn ook tweedehands leverbaar. Wie een traplift laat installeren heeft in veel gevallen recht op subsidie. De hoogte van die vergoeding is afhankelijk van uw situatie en leeftijd.