Bijzonder Rijsel: een andere kijk op onze Franse buren

© weekendesk

Op slechts een uurtje van Brussel barst de mooie noordelijke stad van de hippe en leuke adresjes en originele plekken waar je kunt flaneren. Een pluspunt voor jouw citytrip!

Rijsel is zeer geliefd vanwege zijn schitterende Vlaamse bouwkundige details, zijn charmante geplaveide straatjes in de binnenstad, zijn cafés, banketbakkerszaken en andere culinaire adresjes. Maar Rijsel verbergt ook minder bekende plekken waar het tijdens een citytrip goed toeven is. Dus brengt Weekendesk ons per auto naar het centrum van Rijsel maar ook naar zijn buitenwijken voor een prettige afwisseling!

Per tandem

Zoals in alle noordelijke steden houden ze hier ook van de fiets! Hiermee kun je zeer gemakkelijk in het hart van het historische centrum rondfietsen, een originele en actieve manier om zijn rijke verleden te ontdekken. Maar met dit vriendelijke vervoersmiddel kun je ook tochtjes over de meer idyllische wegen rond de stad maken en dan vooral de groene zones in het Citadelpark. En om er een romantisch tintje aan te geven, kun je voor de tandem kiezen… of het parcours afleggen in een 2CV!

Bijzonder Rijsel: een andere kijk op onze Franse buren

Cultuurstad

Sinds 2004 toen de stad tot culturele hoofdstad van Europa werd verkozen, legt Rijsel de focus op amateur-kunstenaars. Onder de plekken die je zeker niet mag missen, bevindt zich het museum van kunst en industrie André Diligent dat in het voormalig zwembad in art deco-stijl gevestigd is en dat in 1932 door Albert Baert werd ontworpen. Het is heerlijk rondslenteren tussen her en der tentoongestelde kunstwerken in deze uitzonderlijke en onverwachte omlijsting. Ook niet te missen maar weliswaar veel klassieker: het museum van schone kunsten dat enkele schilderijen van Rubens, Van Dyck en Delacroix in zijn collectie heeft.

Wazemmes, de kunstenaarswijk

Sommige wijken buiten het centrum vormen een fijne verrassing, zoals die van Wazemmes, ooit beroemd vanwege zijn spinnerijen. Tegenwoordig is Wazemmes de thuishaven van kunstenaars en andere bohemiens waardoor de wijk zijn tweede jeugd doormaakt. Vergeet niet om over de voortreffelijke overdekte markt te lopen en zelfs aan een tafeltje aan te schuiven om een paar lokale specialiteiten te proeven. In de omringende straten zijn veel toffe bistro’s en origineel ingerichte boetiekjes te vinden.

Rondom Rijsel

Iets totaal anders: geniet in de richting van Roubaix van verspreid liggende oude arbeiderswijken en hun typische bouwstijl maar ook van de villa’s in Belle Epoque-stijl. Onderweg stop je natuurlijk bij LaM, het museum van moderne en hedendaagse kunst. Gelegen in een park van Villeneuve d’Ascq, stelt dit museum 4500 meesterwerken uit de 20ste en 21ste eeuw tentoon, waaronder die van Picasso, Modigliani en Klee. Dit najaar krijg je de kans om de werken van Dubuffet te ontdekken in het kader van een tijdelijke tentoonstelling. Goed idee: het Mercure Lille Centre Vieux Lille 4* stelt een hotelarrangement voor inclusief twee toegangskaartjes voor museum LaM.

Feeststad

Als klap op de vuurpijl van deze uitstap naar de grote buitenwijken van Rijsel, kun je Villa Cavrois bezoeken: een meesterwerk in art deco-stijl. Tot slot is Rijsel de stad van allerlei festivals, nog een goed excuus om jezelf een citytrip naar deze streek cadeau te doen. Bovendien wordt er in de stad vanaf half november een gezellige kerstmarkt gehouden.