Ayurveda van badkamer tot yoga

Ken jij ayurveda? Met deze Indiase gezondheidsleer herstel jij het evenwicht in je lichaam, op maat van jouw dosha of lichaamstype.

Ayurveda is een eeuwenoude Indische holistische geneeswijze. Alles staat en valt met de drie dosha’s of constituties, Kapha, Pitta en Vata, die je maken tot wie je bent. Als je dosha’s uit evenwicht zijn, bijvoorbeeld door een slechte voeding, mentale toestand of levensstijl, raak je uit balans en ben je ziek. De Ayurvedische traditie herstelt dit evenwicht met massage, voeding, yoga en kruidengeneeskunde.

Voor een echte Ayurvedische gezondheidskuur kun je afreizen naar de vele gezondheidsklinieken in India, waar de Ayurvedische dokters je dosha bepalen en vervolgens je lichaam weer uitbalanceren. Op het menu in zo’n Ayurvedische kliniek staan yoga en meditatie, zodat je weer rustig wordt, maar het echte werk zit in de magie van de kruiden. Die kruiden komen op drie manieren naar je toe: via voeding, kruidengeneeskunde én een waaier aan lichaamsverzorging. Alles gebeurt op maat en de dokters volgen je dagelijks op.

Het allerleukste aan ayurveda is dat je de vele gezondheidsadviezen kunt afstemmen op de noden van jouw constitutie, ook in België. Is koken op maat van je dosha iets te ambitieus of heb je geen tijd voor een Ayurvedische massage, experimenteer dan gewoon eens bij je thuis met enkele geuren en yogaposes. Rituals help je daarbij een handje en bracht dit najaar drie droge oliën op maat van elke dosha, zo hoef je geen trip naar India te boeken om te genieten van de weldaden.

Vata-types ogen vrolijk, creatief en vitaal, maar uit balans word je angstig en nerveus. Een warm bad en een verzorging met amandelolie en basilicum zijn je wapen tegen een koud gevoel en droge huid. Aangezien yoga kalmeert, is elke yogasessie goed voor je. Rustige poses zoals de vooroverbuiging en child pose geven extra emotionele stabiliteit, voor de ultieme ontspanning lig je op de grond.

Pitta-types zijn vurig, heel intelligent, tevreden en goede leiders, uit balans kamp je soms met onderdrukte emoties en heb je nood aan kalmte, koelte en compassie. Lavendel werkt verzachtend en ylangylang geeft vreugde en hoop. Jouw yogaposes zijn uitdagende poses zoals de kameel. Kopstanden vermijd je best als je uit balans bent.

Kapha-types hebben een liefdevol, vergevingsgezind en trouw karakter, uit balans mondt dat uit in onzekerheid, jaloezie en koppigheid. Verkwikkende geuren zoals gember en kaneel scheppen evenwicht. In yoga gaat je voorkeur naar de brug (versterkend) en de zonnegroet (goed voor wat aerobische activiteit). Durf jezelf uitdagen, maar weet dat onnatuurlijke poses je uit balans brengen.

Doe de dosha-test

Benieuwd naar je constitutie? Doe deze test van Rituals, ontdek welke dosha bij jouw de toon zet én krijg tips om je dosha in balans te brengen. Zin in meer? Doe een yogasessie op maat van je dosha en geef jezelf een massage met één hun drie droge oliën die jouw dosha in balans houden.

Bekijk hier onze dosha-filmpjes:

Pitta

Vata

Kapha

Lees hier de andere artikels uit dit dossier.