Amper een op drie mannen doet elke dag iets in het huishouden, maar topbasketter Domien Loubry schuwt de stofzuiger niet!

Amper 32,5% van de mannen helpt elke dag in het huishouden, tegenover 81,2% van de vrouwen. Dat blijkt uit de Europese Gender Equality Index. Daarmee zit België onder het Europese gemiddelde. Hoe zit dat, moderne man van vandaag? Basketbelspeler Domien Loubry schuwt de stofzuiger niet.

“Een proper huis geeft me voldoening, maar laten we eerlijk zijn, een driepunter scoren doet me toch net dat tikje meer”

Neem hier een kijkje in het leven van topbasketter Domien Loubry :

“Slechts één op drie?” Domien Loubry kijkt op van de cijfers. Hij is nochtans wel wat machogedrag gewoon in de Pro Basketball League waar de testosteron nooit ver te zoeken is. De speler van Phoenix Brussels woont samen met zijn verloofde Zoë Van Gastel, de katten Manti en Loulou en de hond Otto in een huisje in Antwerpen. En daar hebben ze nog nooit een discussie gehad over wie wat doet in het huishouden.

Ieder zijn domein

“Ik schat de verdeling op fiftyfifty, maar we hebben wel elk ons domein. Zoë neemt de styling van onze woning op zich. De keuken is vooral mijn terrein. Ik heb wat meer tijd om te koken en ik hou er ook gewoon van. Lekker Italiaans of mediterraans, met geroosterde groentjes of een gemakkelijke ovenschotel. De finesse van het poetsen zelf is een kunst die aan mij verloren is gegaan. Ik weet echt niet waarvoor Tante Kaat citroensap of azijn voor gebruikt, en dat ik wil eigenlijk ook zo houden. Onze poetshulp doet dat veel beter dan wij zouden doen.”

Kattenharen en hondenkorrels

De kleine kuisklusjes tussendoor pakt Domien zelf aan. “Loulou en Manti geven onze zetel elke dag een nieuw laagje kattenharen. En het is niet de eerste keer dat Otto zijn bakje met korrels omverloopt, handig als hij is. Met de Dyson V11 is dat zo opgelost. Een elegante krachtpatser zonder draad. Een slim ding ook, want in de automodus past hij zelf zijn motorsnelheid aan naargelang de ondergrond. In één beweging maak je zowel de houten vloer als het tapijt schoon. En in een handomdraai wordt hij een handstofzuiger. Elke man kan daarmee aan de slag. (Lacht)”

Amper een op drie mannen doet elke dag iets in het huishouden, maar topbasketter Domien Loubry schuwt de stofzuiger niet!

Een vleugje macho

“Hij heeft ook iets macho, zo’n Dyson. Het doorzichtige reservoir maak je heel gemakkelijk leeg, alsof je een shotgun herlaadt. Dat maakt het stofzuigen een tikje mannelijker. Een man blijft tenslotte nog altijd een beetje een kleine jongen.”

“Als we met vrienden onder elkaar zijn, zullen we niet vaak tegen elkaar stoefen over hoeveel we in het huishouden doen. Maar in de basketploeg zijn er enkele spelers die nog maar net vader zijn geworden. Luiers verversen, ’s nachts opstaan, huishoudtaken overnemen …, dat hoort er gewoon bij en dat vinden ze maar normaal.”

Nette kleedkamer

Ook in de basketwereld is netheid belangrijk. “In de kleedkamer heb je spelers die hun plekje proper achterlaten en spelers die er altijd opnieuw een boeltje van maken. Onze verzorger laat hen op tijd en stond opruimen. Zo hoort dat.”

Maar op het basketterrein moet alles wijken. Dan ligt de focus alleen op het spel. “Ik probeer elke wedstrijd aan te pakken alsof het mijn laatste is. Ik heb het voorrecht om van mijn passie mijn beroep te mogen maken, dus is het mijn plicht om er elk moment helemaal voor te gaan. Ik speel nooit op automatische piloot en ben altijd in the moment. Een proper huis geeft me voldoening, maar laten we eerlijk zijn, een driepunter scoren doet me toch net dat tikje meer.”

Meer informatie op www.dyson.be

Thuis bij Domien

Schoenen uit of aan? “Mijn schoenmaat 46 blijft aan, tenzij het geregend heeft. Zoë loopt ’s avonds graag op blote voeten door het huis.”

Een driepunter of de vaat? “De vaa… Nee, een driepunter natuurlijk.”

Stofzuigen of borstelen? “Stofzuigen. Je gaat erover en het vuil verdwijnt. Zo gemakkelijk.”

Zelf poetsen of een poetshulp inschakelen? “Wat je zelf doet, doe je beter. Maar bij mij geldt dat niet als het op poetsen aankomt. Onze poetshulp doet het waanzinnig goed.”

Samen afwassen of alleen de vaatwasser vullen? “Samen de vaatwasser vullen, mag dat ook?”