Ambacht ontmoet technologie

Op het eerste gezicht is de Gear 3 een traditioneel Zwitsers horloge. Totdat je aan de ring draait om met je baas te bellen of om af te rekenen in de supermarkt. In samenwerking met horlogemaker Yvan Arpa en kunstenaar Arik Levy verkende Samsung de grenzen van een tijdloos horloge. Het resultaat is een smartwatch dat traditie verenigt met hedendaagse technologie en kunst. Een dubbelinterview.

Yvan Arpa, u bent een traditioneel horlogemaker en ligt nu mee aan de basis van een smartwatch. Hoe rijm je dat?

Bedoeling was een slim horloge te ontwikkelen volgens de regels van de kunst van de traditionele horlogemakerij. Kwestie van zowel hightech-liefhebbers als liefhebbers van analoge horloges aan te spreken. Deze smartwatch moest eruit zien én aanvoelen als een echt horloge.

Yvan Arpa
Yvan Arpa

Hoe krijg je dat voor elkaar?

Ik tekende een tijdloos horloge dat tot in de details ontworpen is als de ‘klassieke’ Zwitsers horloges die ik gewoonlijk maak. De vormgeving baseerde ik op een duikershorloge. Om horlogeliefhebbers de keuze te geven, ontwikkelde ik twee modellen: de Frontier, een stoer horloge dat de natuurelementen meester kan en de Classic, een luxueus digitaal uurwerk. Eén voor in de wildernis en één voor op kantoor. (lacht)

Ambacht ontmoet technologie

Wat deed u anders dan wanneer u een traditioneel horloge ontwerpt?

Dit horloge is een accessoire dat aansluit op de hedendaagse levensstijl van de drager. Veel belangrijker dan iets moois – in dit geval een horloge – ontwerpen is dat het product aansluit bij de levensstijl van de drager. Het maakt zijn leven makkelijker. Ik zorgde er niet alleen voor dat de esthetiek geraffineerd en stevig is zoals je mag verwachten van een traditioneel Zwitsers horloge door onder meer de traditionele belijning en door de kwalitatieve materialen als roestvrij staal en krasvrij glas. Ik hield rekening met de functionaliteiten van een smart watch. De ring heeft bij dit horloge een digitale functie. Ik zorgde ervoor dat je die zelfs met skihandschoenen aan makkelijk kan scrollen tussen apps en je berichtjes.

Arik Levy
Arik Levy

Arik Levy, hoe zou u het horloge omschrijven?

Voor mij is het functionele kunst. (lacht)

U bent kunstenaar en industrieel ontwerper, wat was uw rol?

Een brug slaan tussen kunst en technologie. Wat ik precies gedaan heb, is een horlogebandje én een ‘gezicht’ voor de wijzerplaat ontwerpen. De uitdaging was trouw te blijven aan mijn stijl en toch iets heel nieuw te creëren dat past bij dit unieke horloge. Dat deed ik door vier van mijn ontwerpen te vertalen naar de digitale wijzerplaat en ervoor te zorgen dat de energie, diepte en snelheid voortdurend verandert, net zoals het ritme van ons eigen leven. Dragers passen dit zelf aan waardoor ze mijn grafische ontwerpen op hun manier ervaren. Dit is het eerste horloge dat zich aanpast aan wie we zijn. Ik denk dat dat een echte revolutie is!

De voordelen van de nieuwe Gear S3 in beeld

Wil je meer weten? Ontdek inspirerende verhalen over technologie en innovatie op www.samsung.com/be/discover/