Aan tafel in Santorini, Rhodos en Volos

Vakantie, dat is rusten, genieten van het mooie weer en van fascinerende landschappen, het verkennen van historische sites,… en lekker eten en drinken. Wie met dat laatste begint, komt al snel uit bij bestemmingen als Santorini, Rhodos of Volos.

Ben jij iemand die telkens als je van vakantie thuiskomt, recepten uitprobeert die je tijdens de vakantie hebt (her)ontdekt. Laat je dan bij de vakantiekeuze leiden door je culinaire voorkeuren. Neem nu Santorini. Vulkaanuitbarstingen van lang geleden gaven de eilandengroep Santorini vorm. Koepelkerkjes in blauw en wit bepalen samen met vrolijke windmolens het landschap. Een zonsondergang in Santorini is een ervaring die je je hele leven meedraagt. En is Santorini niet het mythische, verdwenen eiland Atlantis? Maar we gingen het over eten en drinken hebben! Het eiland is een culinair paradijs, met dank aan kerstomaten, aubergines, kappertjes, tuinbonen en geitenkaas. En bovenal wijn, die zijn kwaliteit dankt aan de oude druivensoorten en de vulkanische bodem. Je kunt die wijnen degusteren in restaurants en bij wijnboeren. Deze wijnen zijn het resultaat van veel handenarbeid en aloude technieken, zoals de kouloura: een mandvorm van in bosjes samengebrachte stokken laag bij de grond. Het ontdekken waard tijdens een wandeltocht of een bezoek aan een wijnmakerij.

Aan tafel in Santorini, Rhodos en Volos

Honing, honing en honing

Zon, zee en strand zijn grote troeven van Rhodos, maar het eiland gooit ook andere wapens in de strijd. Rhodos is het ‘eiland van de ridders’, met verwijzing naar de Hospitaalridders die hier lang de baas waren. Rhodos was al bewoond in de zestiende eeuw voor onze jaartelling en elke beschaving die hier passeerde liet sporen na. Met spectaculaire stranden, een bruisend nachtleven, culturele en archeologische hotspots en charmante dorpen is dit een vakantieplek waar het aan niets ontbreekt. Zelfs niet aan een bijenmuseum. Het eiland produceert lekkernijen als wijn, olijfolie, amandelen en het beschermde streekproduct honing! Op Rhodos ga je voor de ‘real thing’, van oranjebloesem- en berghoning tot tijm- en eucalyptushoning.

Aan tafel in Santorini, Rhodos en Volos

Tsipouro van Volos

Volos is een van de mooiste steden op het Griekse vasteland. Vanuit dit deel van Griekenland gingen Jason en zijn Argonauten op zoek naar het Gulden Vlies. De rijkdom van de streek en zijn geschiedenis drukten hun stempel op de architectuur van deze bruisende havenstad. De zee creëert een prachtige kustlijn met pittoreske restaurantjes, de tsipouradika, vernoemd naar tsipouro, de traditionele brandewijn van het gebied, die zich graag laat vergezellen van lokale zeevruchten. De geplaveide Argonautenlaan leidt je tot aan de haven aan de westelijke kant. Een favoriete route voor locals die tuk zijn op een romantische wandeling met een prachtig uitzicht op de open zee.

Aan tafel in Santorini, Rhodos en Volos

Praktisch

Santorini, Rhodos en Volos beschikken elk over een luchthaven. Voor je verblijf boek je via een touroperator of rechtstreeks bij een hotel in de gewenste prijs- en luxeklasse. Noteer dat Griekenland heel snel actie ondernam om reizigers coronaproof te ontvangen, check daarvoor hun website Greece Health First. Reizigers dienen zich 72 uur voor aankomst te laten testen en ten laatste 1 dag op voorhand het online PLF formulier in te vullen. Meer tips over deze en andere bestemmingen in Griekenland vind je op I love Griekenland.