6 tips voor de perfecte smartphonefoto

“Ik hou ervan de grenzen van de fotografie af te tasten”, zegt fotograaf Peter Lik, vermaard voor zijn indrukwekkende panoramische natuurbeelden. Peter Lik is wereldberoemd omdat hij de duurste natuurfoto ooit maakte: zijn meesterwerk ‘Phantom’ werd verkocht voor liefst 6,5 miljoen dollar. Hij legt uit hoe de smartphone een van zijn handigste werkinstrumenten is geworden en geeft 6 tips voor ‘gelikte’ foto’s.

De fotocamera in smartphones ontwikkelde zich – net als de toestellen zelf – razendsnel. De beelden die je ermee schiet, zijn zo kwalitatief dat zelfs beroepsfotografen hen als een van hun favoriete werkinstrumenten beschouwen. Peter Lik is zo iemand die weet waarom. De wereldberoemde natuurfotograaf is niet de eerste de beste. Geboren in Australië en vandaag Amerikaans staatsburger is Lik een van de best verkopende fotografen ter wereld. Voor het geld hoeft hij niet meer te werken. Geschat wordt dat hij met zijn foto’s al meer dan 500 miljoen dollar binnenrijfde.

Zijn missie is zijn fans inspireren met zijn passie voor de natuur door middel van adembenemende foto’s. En die maakt hij evengoed met zijn smartphone als met professioneel materiaal. “Steeds 30 kg fotoapparatuur meezeulen is geen evidentie; het gebeurt maar al te vaak dat ik simpelweg mijn smartphone boven haal om dat ene, magische moment vast te leggen”, bekent Peter Lik.

Hoe slaagt hij erin om indrukwekkende beelden te nemen met zijn smartphone? En welke tips heeft hij voor fotografieliefhebbers?

6 tips voor de perfecte smartphonefoto

1. Spelen met instellingen

Sommige smartphones, zoals mijn favoriet Samsung Galaxy S7, hebben interessante, gebruiksvriendelijke instellingen waardoor je foto’s kan nemen die met een ‘gewone’ camera niet eens mogelijk zijn. Speel met de instellingen zodat je ze leert kennen en in de vingers krijgt. Na verloop van tijd weet je wanneer je wat kan toepassen.

2. Gebruik de HDR-functie

Eén functie die ik vaak gebruik, is HDR. De afkorting HDR staat voor High Dynamic Range of hoog dynamisch bereik. Concreet betekent dit dat je smartphone drie foto’s maakt: een onderbelichte, een overbelichte en een originele. Dankzij de Auto Real-time HDR-functie voegt de camera deze foto’s samen tot één beeld dat wat je met het blote oog ziet, fel benadert. Vooral voor luchtfotografie en natuurbeelden waar grote contrasten tussen licht en donker zijn, is deze techniek uiterst geschikt.

3. Bye bye zoomlens

Tenzij je een troebel of ‘artistiek’ beeld wilt, is het gebruik van de zoomlens geen goed idee. Het enige wat je dan doet, is het beeld digitaal croppen en dan verliest het aan kwaliteit. Wat doe je wel? Zo dicht mogelijk je subject benaderen. Je kan het beeld achteraf altijd nog bijsnijden.

6 tips voor de perfecte smartphonefoto

4. Maak je lens schoon

Je kijkt wellicht liefst naar een mooie zonsondergang door een proper in plaats van door een vuil vliegtuigraam? Eén vette vingerafdruk op je lens verknoeit een fantastisch beeld dus zorg ervoor dat je lens steeds schoon is.

5. Camera in de aanslag

Hoe voorkom je dat je een foto een schitterend zicht mist? Desactiveer je veiligheidscode vooraf als je op fotografietocht gaat, zodat je camera steeds paraat is. Door twee keer snel na elkaar op de home button te duwen, start de camera automatisch.

6. Sharing is caring

Geen makkelijker manier om foto’s te delen. Binnen enkele seconden deel je je beelden met de wereld. Met mijn ‘gewone’ camera heb ik kabels of een kaartlezer nodig om mijn beelden over te zetten naar de computer. Wil ik ze in het groot zien, dan stream ik ze via mijn Samsung Galaxy S7 naar mijn SUHD tv en klaar!

Wil je meer weten? Ontdek inspirerende verhalen over technologie en innovatie op www.samsung.com/be/discover/