5 winterse activiteiten voor niet-skiërs

© Österreich Werbung, Peter Burgstaller

Wintersport is tegenwoordig veel meer dan alleen maar hellingen afdalen op skilatten of snowboard. Ook wie niet skiet of van afwisseling houdt, kan bij zijn volgende Oostenrijkvakantie proeven van verrassend veel activiteiten in de sneeuw.

1. Schaatsen en ijssurfen

In Oostenrijk heeft het schaatsgebeuren een paar extra dimensies. Om te beginnen kun je in het hele land schaatsen op dichtgevroren meren en rivieren. Erg leuk, zeker met de kinderen, is ook ‘Eisstockschiessen’, een soort curling uit de Alpen. Verbluffend: op sommige bevroren meren, zoals de Neusiedler See in Burgenland of de Weissensee in Karinthië, kun je ijssurfers en ijszeilers in actie zien.

2. Ski- en sneeuwschoentochten

Een heel pure manier om de natuur te ervaren, is met een tocht op sneeuwschoenen of toerski’s. Je gebruikt immers alleen de kracht van je eigen lichaam en komt op plaatsen met weinig of geen andere mensen. Bij toerskiën beleef je dat nog intenser, omdat je de hellingen dan alleen met stijgvellen onder de latten – zonder skiliften dus – trotseert. Een aanrader zijn ook tochten met begeleiding van een ranger. Dat kan op verschillende plaatsen in Oostenrijk, onder meer in het Nationaal Park Hohe Tauern in Oost-Tirol. Met wat geluk zie je hier de ‘Big Five’ van de Alpen: steenbok, steenarend, sneeuwhoen, gems en baardgier.

5 winterse activiteiten voor niet-skiërs

3. Rodelplezier

Wie zegt dat sleeën en rodelen alleen iets voor kinderen is? Natuurlijk kun je samen met je kroost naar boven stappen en joelend de helling afsuizen. Maar nog opwindender is het om een skilift of speciale ‘rodeltaxi’ (shuttleservice met de auto) naar boven te nemen en dan een van de vele rodelbanen in Oostenrijk uit te testen. Wereldrecord afvinken? Dat kan in de Wildkogel-Arena in SalzburgerLand: tijdens een rit van 14 km overbrug je op de langste verlichte rodelbaan ter wereld een hoogteverschil van 1.300 meter.

4. Langlaufen, ook voor kids

Weinig dingen maken je hoofd zo heerlijk leeg als ritmisch op langlauflatten door het landschap te bewegen, en je door fonkelende ijskristallen, dennenbomen vol sneeuw en je eigen ademwolkjes te laten betoveren. Zelfs voor kinderen zijn er tegenwoordig speelse langlaufopties. In de regio Böhmerwald in Opper-Oostenrijk hebben ze bijvoorbeeld loipes met schansen, poortjes, hobbelparcours… In Ramsau (Stiermarken) ligt een oefenheuvel met speelse langlaufhindernissen voor kids.

5. Huskyavontuur

Ooit moet je het meemaken: het enthousiasme van husky’s die niets liever doen dan rennen en een slee voorttrekken. In de sneeuw zijn deze poolhonden immers helemaal in hun element. De spannendste optie is om zelf een hondenslee te besturen, maar je kunt ook een sneeuwschoenwandeling in het gezelschap van husky’s maken. Verschillende bergdorpen in Oostenrijk bieden deze activiteiten aan.

Meer inspiratie op austria.info.