5 Redenen waarom gezelschapsspellen goed zijn voor jong én oud

De trend blijft zich doorzetten: jaar na jaar worden gezelschapsspellen weer populairder. Ook als sinterklaas- of eindejaarscadeau doen ze het uitstekend. Dat is geen toeval. Want samen rond de tafel zitten, is niet alleen nostalgisch gezellig, maar heeft nog veel andere voordelen.

1. In drukke tijden vol individuele projecten en smartphones die onze aandacht opslorpen, is het een verademing om samen een gezelschapsspel te spelen. Het is een makkelijke manier om de band met of tussen de kinderen te versterken, zonder grote gesprekken of wilde avonturen. Want samen plezier maken geeft een gevoel van verbondenheid.

2. In de dagelijkse routine moet je vaak aan vijf dingen tegelijk denken, maar tijdens een gezelschapsspel ben je slechts met één ding bezig. Dat werkt heel ontspannend, de tijd én de stress vliegen voorbij. Zo kan iedereen even ontsnappen aan het veeleisende leven van huiswerk, vergaderingen en organisatiekwesties.

3. Spelletjes zijn ook altijd een vorm van hersengymnastiek. Welke vaardigheid je precies aanscherpt, hangt af van het spel. De ene keer train je je geheugen, waarneming, reactiesnelheid of concentratievermogen, een andere keer leer je vooral problemen oplossen, strategisch denken, plannen of keuzes maken.

4. Bij gezelschapsspellen gaat het meestal om winnen of verliezen, vaak speelt ook de factor geluk of pech mee. Dat zorgt soms voor sterke emoties: vreugde, ergernis, ontgoocheling… Daar moeten kinderen – en niet zelden ook volwassenen – goed mee leren omgaan. Een spel is dus tegelijk een oefening om emoties sociaal aanvaardbaar te uiten, jezelf fouten te vergeven en je weer te herpakken. Naast emotieregulering oefenen jullie ook sociale vaardigheden: als team samenwerken, op je beurt wachten, geven en nemen, fair zijn, regels respecteren…

5 Redenen waarom gezelschapsspellen goed zijn voor jong én oud

5. Sommige spellen prikkelen je fantasie rechtstreeks, als je bijvoorbeeld in de huid van een personage moet kruipen of iemand iets met beperkte middelen duidelijk moet maken. Maar ook andere spellen stimuleren je creativiteit, omdat je flexibel moet denken, verschillende mogelijkheden in je hoofd moet overlopen of een creatieve oplossing moet zoeken.

De origineelste gezelschapsspellen van het moment

Wie niet verder komt dan vier-op-een-rij, domino of ganzenbord, vindt hier een update van gezelschapsspellen die verrassend leuk zijn voor jong en oud. Voor op je eigen verlanglijst of geef je ze toch cadeau?

5 Redenen waarom gezelschapsspellen goed zijn voor jong én oud

* Dobble 360° laat telkens twee kaarten zien waarop acht verschillende voorwerpen staan: spelers moeten zo snel mogelijk twee identieke voorwerpen herkennen. Goed om je waarnemingsvermogen en reactiesnelheid te oefenen.

Vanaf 6 jaar.

Adviesprijs ? 24,99.

* Ook bij Jungle Speed is goed observeren en snel zijn de boodschap: wie twee kaarten ziet met precies hetzelfde symbool, moet als eerste de ’totem’ proberen te grijpen.

Vanaf 7 jaar, Jungle Speed Kids vanaf 4 jaar.

Adviesprijs ? 21,99.

* Hoe beeld je een uitdrukking, situatie of filmtitel uit met behulp van 45 magnetische schaduwvormen? Picture Show prikkelt je creativiteit en voorstellingsvermogen.

Voor het hele gezin met kinderen vanaf 7 jaar.

Adviesprijs ? 24,99.

* Met Ticket to Ride verzamel je treinkaarten om stations te bouwen en via tunnels en veerboten een zo lang mogelijk spoorwegtraject door Europa aan te leggen. Een leuk en makkelijk familiespel vanaf 8 jaar, waarbij je moet plannen en keuzes maken.

Adviesprijs ? 39,99.

* Een creatief spel waarbij jullie samenwerken: bij Just One geeft iedereen verschillende hints aan één speler die een geheim woord moet raden.

Vanaf 8 jaar.

Adviesprijs ? 19,99.

* Unlock! volgt het idee van een escape room, maar dan als kaartspel. Samen moet je uit een ruimte ontsnappen door raadsels oplossen, codes te ontcijferen, ruimtes te doorzoeken, voorwerpen te combineren….

Vanaf 10 jaar, verschillende avonturen en scenario’s.

Adviesprijs ? 29,99.

Alle spellen zijn verkrijgbaar bij de speelgoedwinkel.

Benieuwd naar nog meer gezelschapsspellen? Volg Asmodée op Facebook.