3 manieren waarop technologie het onderwijs verandert

De technologie ontwikkelt zich zo snel dat je mag verwachten dat het klaslokaal er weldra helemaal anders uitziet. Dankzij virtuele realiteit, smartphones, tablets en smartboards volgen onze kids straks les in een slim klaslokaal. Samsung ligt hierbij aan de basis door zijn samenwerking met diverse scholen wereldwijd. Dit zijn drie belangrijke te verwachten innovaties.

1/ Virtuele realiteit (VR) verandert het onderwijslandschap

Beeld je in: Matteo (10) opent een boek en kijkt daarin naar een foto van de aarde. Vervolgens zet hij een speciale virtual reality headset op en ziet hij een 3D-beeld. Als hij inzoemt op de doorsnede van de planeet, ziet hij de aardlagen waaruit die is opgebouwd. Een ander voorbeeld: Fleur (13) bezoekt met de school een kunstgalerij. Met een speciale app op haar smartphone scant zij een code in naast een schilderij. Er verschijnt een filmpje waarin de kunstenaar haar aanspreekt en zijn werk uitlegt. En dit zijn nog maar enkele van de toepassingen van virtuele realiteit op school.

Toekomstmuziek? Neen, het zal snel realiteit worden. Getuige daarvan het Nederlandse project Beat the Street. Om jongeren bewust te maken van de gevaren van smartphonegebruik in het verkeer onwikkelde Samsung samen met Veilig Verkeer Nederland een gratis app waardoor ze zich met behulp van de Gear VR, een bijzondere VR bril, in 360° levensechte lastige verkeerssituaties bevinden. “Scholen kunnen zo’n Beat the Street pakket aanvragen. Dat bestaat uit een smartphone, Gear VR en extra lesmateriAal, zodat ze in de klas jongeren op een speelse manier bewust kunnen maken,” aldus Menno van den Berg, Corporate Mobile Vice President van Samsung Electronics Benelux.

3 manieren waarop technologie het onderwijs verandert

2/ Slim delen met cloud computing

Tablets en smartphones zijn in geen tijd ingeburgerd en ook scholen doen volop mee met smart sharing. In de klas van de toekomst zeulen de kinderen hun zware boekentas niet meer naar school. Met hun slimme en lichte toestellen krijgen ze toegang tot het online-leerplatform van de school die daarop alle nodige informatie deelt. Hun huiswerk staat in de cloud en de digitale bib is 24/7 toegankelijk, ook al is de school gesloten. Eén nadeel: ziek zijn is geen excuus meer om geen les te kunnen volgen.

3 manieren waarop technologie het onderwijs verandert

3/ Van krijtbord tot smartboard

Vergeet het traditionele grote bord vooraan in de klas. Een gigantische tablet met lcd-scherm dat in het midden van de klas op een tafel ligt, neemt zijn plaats in. Leerlingen zitten rond de tafel, slepen beelden over het scherm of tikken boodschappen in met het toetsenbord op het scherm. Dergelijke multiaanraakschermen laten leerlingen toe om live samen te werken met hun klasgenootjes, en zelfs met leerlingen aan de andere kant van de wereld. School is cool!

Wil je meer weten? Ontdek inspirerende verhalen over technologie en innovatie op www.samsung.com/be/discover/