10 x verrassend lekkere Leiestreek

© Brasserie Bruno

Het leven is goed in de Leiestreek. Het bewijs? Talloze restaurants liggen uitgestrooid als parels in het mooie landschap. Gezellige cafés bieden een warm welkom. Kleine en grote brouwerijen zorgen voor bijzondere biertjes. Wij kozen alvast 10 verrassend ándere adresjes om te genieten, voor iedereen. Laat je lekker verrassen in de Leiestreek.

1. Stijlvolle bistro met bar in Roeselare

Chef Dimitris Karagiannis, gastvrouw Kelly Werbrouck en chef Steven Hinnekens verwelkomen je in Bistro Le Nord. Op de kaart staat Frans-Belgische gastronomie met een moderne toets. Een eyecatcher midden in het restaurant is de BAR18, een bar met drinks en barfood voor 18 gasten.

10 x verrassend lekkere Leiestreek
© Bistro Le Nord

2. Barbecue en workshops in Harelbeke

Wat begon als een familieslagerij, meer dan 80 jaar geleden, is nu het culinaire oord Meat Heat met een passie voor vlees. Test er de zelf uitgevonden tafelbarbecue. Zoek een zitje aan de ‘eetbar’ waar ook workshops worden gegeven over bakken en koken. Je kan er zelfs overnachten, alleen, met zijn tweeën of met al je lekkerbek-vrienden tot 18 personen.

10 x verrassend lekkere Leiestreek
© Meat Heat

3. Gastronomische klasse in Avelgem

Een nostalgische hoeve aan de oevers van de Schelde biedt onderdak aan De Gouden Klokke. In de winter branden de haarden, in de zomer biedt het mooie terras uitzicht op de prachtige tuin en de heuvels in de verte. Het rustieke karakter van de hoeve wordt knap gecombineerd met eigentijdse details. In het restaurant verwennen Thierry Vancoppenolle en Ann Hoste hun gasten met een verfijnde, Franse keuken, met een eigenzinnige toets. In de loungebar serveren ze aperitieven en lekkere gins.

10 x verrassend lekkere Leiestreek
© De Gouden Klokke

4. Lijstje toppers in de Leiestreek

Het lijstje toprestaurants in de Leiestreek is lang. Zo dragen La Durée, Boury en Vrijmoed met terechte trots twee Michelinsterren en werden Marcus, Vol-Ver en Castor met één Michelinster beloond voor hun verfijnde, culinaire inspiratie. Meer dan vijftig toprestaurants krijgen in de Gault&Millau Gids een score van minstens 13/20.

10 x verrassend lekkere Leiestreek
© Boury – Beeldcollectief

5. Koffie- en theeschuur in Tiegem (Anzegem)

Je begrijpt meteen waarom de koffie- en theeschuur Achiel en Hector een favoriete halte is bij wandelaars en fietsers, jong en oud. Het landelijke, oude huis met schuurtje straalt één en al gezelligheid uit. Op de kaart staan versgebakken taart, streekbiertjes en een picon naar grootmoeders geheime familierecept. Buiten is er veel speelruimte en huppelen verschillende dieren rond.

10 x verrassend lekkere Leiestreek
© Achiel & Hector

6. Smullen met Smikkel en Draakje in Kortrijk en Gent

Tegen een stukje taart van de Tarterie zegt niemand nee. Dus neem iedereen mee, ook je kinderen. Ze mogen er spelen in het speelhoekje want de Tarterie heeft een groot hart voor het jonge volkje en draagt met trots het Smikkel-label, net zoals bijna twintig andere horecazaken in Kortrijk. In Gent wijst Draakje de weg naar een zestigtal restaurants en cafés die gezinnen met kinderen in de watten leggen.

www.kortrijk.be/uitetenmetjegezin

stad.gent/puur-gent

10 x verrassend lekkere Leiestreek
© Tarterie – Kattoo

7. De kunst van het genieten in Sint-Martens-Latem

Auberge du Pêcheur is een begrip in Sint-Martens-Latem. Waarom? Om zijn huisspecialiteit ‘steak tartaar à la minute’, om de orangerie met mooi buitenterras, om zijn wijnkelder waarin je zou verdwalen, maar vooral … om zijn ligging langs de Leieboorden. Je kan er zelfs aanmeren aan hun eigen aanlegsteiger of een bootje huren.

10 x verrassend lekkere Leiestreek
© Auberge du Pêcheur

8. Gezellig proosten bij de brouwer in Izegem en Harelbeke

Grote brouwerijen met een lange familietraditie liggen in de Leiestreek broederlijk naast piepjonge microbrouwerijen. Proef de befaamde Vlaamse roodbruine bieren en andere karaktervolle brouwsels in kroegen en restaurants, maar ook in de brouwerijen zelf. Het Bierkasteelin Izegem heeft een brasserie, shop en de bruine kroeg Michelle’s Pub met bieren van Brouwerij Van Honsebrouck. En in het gloednieuwe Brouwershuys vertellen brouwer Chris en zijn vrouw Jeanine het verhaal van Brouwerij De Brabandere, al sinds 1894 in Bavikhove en nog altijd in handen van dezelfde familie.

10 x verrassend lekkere Leiestreek
© Bierkasteel

9. Rebels bier van het Patershol in Gent

De microbrouwerij Brouwbar tapt in het Patershol, hartje Gent, versgebrouwen bier met een rebels Gents karakter. Proef het bier tussen de ketels waarin het gebrouwen is. Als je wil, geven de brouwers graag een woordje uitleg.

10 x verrassend lekkere Leiestreek
© Brouwbar

10. Vier fietsroutes in één bierpocket

Een handige bierpocketbundelt vier verrassende fietsroutes die je langs al het moois én lekkers van de Leiestreek brengen. Volg gewoon de knooppunten van het fietsnetwerk Leiestreek. De pocket verklapt adressen van sfeervolle cafés, brasseries en restaurants.

10 x verrassend lekkere Leiestreek
© Brouwershuis