10 x genieten van een winter in Oostenrijk

© Österreich Werbung, Harald Eisenberger

Vroeg of laat wordt het weer mogelijk om je over te leveren aan de unieke charme van de Oostenrijkse winter. Dat de bergen in dit Alpenland zoveel energie geven, heeft alles te maken met deze troeven. Tien maal voorpret.

Pure luxe : tijd voor jezelf

Natuurlijk dragen chique hotels en verwenmassages bij tot een gevoel van ontspanning. Maar de echte vakantieluxe zijn dagen zonder strakke planning, met alle tijd van de wereld om impulsief te beslissen wat je op dat moment wilt doen of welke prettige indrukken je op je af wilt laten komen. Die ademruimte geeft een intens gevoel van vrijheid. Dit mentale relaxen lukt opvallend makkelijk in het winterse decor van Oostenrijk.

Weldadige winterzon

Geen betere kuur tegen de winterblues dan een vakantie in de bergen, op grote hoogte schijnt de winterzon namelijk krachtiger. Daardoor maak je extra vitamine D en serotonine aan, goed voor je immuunsysteem en je humeur. De blootstelling aan zonlicht overdag bevordert bovendien ook een goede, diepe nachtrust. In de Oostenrijkse Alpen tank je dus letterlijk een portie energie.

De magie van een winterwandeling

In Oostenrijk krijgt wandelen een andere dimensie, als je stap voor stap je eigen spoor trekt door de onberoerde sneeuw. Alle geluiden worden gedempt, de berglucht doet je huid tintelen en je hoort alleen het zachte knisperen van je voetstappen…

Wellnesswarmte

Het blijft een topcombinatie: eerst skiën, snowboarden, langlaufen of wandelen, daarna je vermoeide spieren in warm water, een sauna of stoombad ontspannen. Oostenrijk is een echt wellnesswalhalla, van die weldaad geniet je kan dan ook in elk wintersportdorp.

Glühwein

In Oostenrijk hoort glühwein vanzelfsprekend bij de winter – niet alleen in de kerstperiode. De warme, kruidige drank vind je aan speciale glühweinkramen en op veel terrassen. Zelfs als je geen glühwein drinkt, kun je van de heerlijke geur genieten. Naar verluidt werken de typische kruiden als kaneel en kardemom trouwens verzachtend.

10 x genieten van een winter in Oostenrijk

Sneeuwbalgevecht

Sneeuwballen maken, elkaar achternahollen en mikken maar. Een sneeuwbalgevecht is niet alleen dolle pret, maar ook een geweldige manier om in beweging te komen. Dat is geen overbodige luxe: op werkdagen brengen we gemiddeld meer dan zeven uur op onze stoel door. Bovendien is dit kinderlijke plezier nog op een andere manier gezond: stresshormonen verdwijnen en je lichaam produceert endorfines.

Berglucht

Berglucht is een weldaad, vooral omdat je ver weg bent van stedelijke vervuiling. De koele lucht is verder uitstekend voor je metabolisme en je afweer. Sommige plaatsen in Oostenrijk mogen zich daarom ‘luchtkuuroord’ noemen.

Sneeuwvlokken vangen

Het heeft iets hypnotiserends: sneeuwvlokken uit de lucht zien dwarrelen en meevolgen hoe één ervan op je hand landt. Het is de perfecte manier om in het nu te zijn. Interessant om te weten: hoewel alle sneeuwvlokken van elkaar verschillen, zijn het toch allemaal zeshoekige kristallen.

Sterrenkijken

In Oostenrijk blijf je de natuur ook na zonsondergang bewonderen. Omdat er in de bergen geen lichtvervuiling is, kun je hier de melkweg en duizenden sterren nog intenser aan de hemel zien schitteren. Met wat geluk spot je zelfs een satelliet of een vallende ster.

De wonderlijke Alpenden

De Alpenden of ‘Zirbe’ is een naaldboom die vooral in de Alpen groeit. In Oostenrijk wordt het geurige hout van deze robuuste boom al heel lang gebruikt voor meubels en interieurs. Aan Zirbenhout worden helende krachten toegeschreven: de speciale etherische olie in het hout zou goed zijn voor je bloedsomloop, je nachtrust bevorderen en een antibacteriële werking hebben. Zirbenhout kun je meenemen naar huis in gevulde warmtekussens of als decoratieve houtblokjes.

Meer inspiratie op austria.info.