10 tips voor een gezellig weekendje weg

Chalet met een view in Wiltz

Niets leukers dan een uitje plannen met familie of vrienden. Wie daarbij ook wat cultuur wil opsnuiven of leuke weetjes sprokkelen, zit in de Belgische Ardennen gebeiteld. Want België’s groene long is de geknipte plek voor een museumbezoek, een historische traktatie of een overheerlijke degustatietocht en, in combinatie met de mooiste wandelingen langsheen bossen, rivieren en valleien, zelfs het recept voor een uitzonderlijke trip. Heerlijk uitblazen doe je achteraf in één van de vele bijzondere vakantiehuizen die Ardennes-Etape met zorg selecteerde.

Uitstapjes van Bergen tot Bastogne

De Grotten van Han doen bij de meesten onder ons wel een belletje rinkelen, en de faam van de Val-Saint-Lambert fabriek in Luik strekt zich tot ver over de landsgrenzen uit. Maar ook voor wie op zoek gaat naar kleine en fijne pareltjes is de Ardennen de place-to-be, want de streek pakt uit met tal van unieke musea en streekgebonden tentoonstellingen die verveling geen schijn van kans geven. Neem nu het Bastogne War Museum of de Europese Triënnale van Keramiek en Glas in Mons. Of heb je je in het zweet gewerkt in de vele nauwe straatjes van de citadel van Namen? Naast een overweldigend panorama wacht je boven nog een geurige beloning: het parfumatelier van Guy Delforge – enig in zijn soort in Europa – dompelt je onder in alle fasen van het delicate productieproces van bouquets en aroma’s.

Op ontdekkingstocht in de grotten van Han
Op ontdekkingstocht in de grotten van Han

TIP: zoek een uitvalsbasis in het hart van de Ardennen en verken van daaruit de omgeving. In Waremme bijvoorbeeld wacht jouw familie een droomverblijf in het opmerkelijk bijgebouw van het lokale kasteel. Dankzij de grote privétuin en de even verfijnde als comfortabele inrichting is het er zalig toeven voor jong én voor oud.

Klassevol droomverblijf in Waremme
Klassevol droomverblijf in Waremme

Spectaculaire demo’s voor durvers en lekkerbekken

Trek je samen met je vrienden of de hele familie op uitstap, dan is een beetje actie vaak welkom. In Luik is het Huis van de Wetenschap alvast een aanrader: spectaculaire demonstraties of praktische experimenten, aan jullie de keuze. Met wat geluk valt nadien nog een wedstrijd mee te pikken op ‘het mooiste racecircuit van de wereld’, dat van Spa-Francorchamps. Ambiance verzekerd wanneer de bolides voorbij scheuren! Tot rust kom je nadien bij een lekker streekbier, want de Ardennen vormen een lappendeken van vele brouwerijen die hier en daar ook te bezichtigen zijn, degustatie inclusief. Lekkerbekken – de kleintjes op kop – vinden een bezoek aan het chocolademuseum van Chocolatier Defroidmont in Erezée zeker ook een omwegje waard! Wie ondertussen liever het groen induikt voor een rustige tocht of avontuurlijke trekking: op de blog van Ardennes-Etape vind je de mooiste wandelpaden terug. Klaar om te vertrekken?

Volledig herbronnen in het groen van de Ardennen
Volledig herbronnen in het groen van de Ardennen© Martin Dellicour

TIP: Ongestoord quality time doorbrengen met je geliefden verdraagt al eens een extraatje. Waarom niet een vakantiehuis huren met spa en/of zwembad erbij? Even relaxen bij 90°C of een actieve plonspartij: allebei voegen ze onvergetelijke momenten toe aan je verblijf. Zo zal de luxevilla in Aubel je betoveren met zijn idyllische ligging en sauna, terwijl je in de authentieke chalet in Wiltz niet alleen kunt baden in de uitzonderlijk natuurlijke omgeving, maar ook in de jacuzzi…

Gezellige woonkamer in de luxevilla in Aubel
Gezellige woonkamer in de luxevilla in Aubel