10 goede redenen om Zeeland te bezoeken

© Frofoto - Fotolia

Een oneindigheid aan wilde stranden, verrukkelijke lokale specialiteiten, overal fietspaden en haventjes met de charme van een postkaart … Zeeland vormt het ideale alternatief voor onze Belgische kust.

Weekendesk geeft u tien goede redenen om u helemaal te laten inpakken door Zeeland.

1. Overheerlijke zeevruchten

De Oosterschelde spreidt haar brede arm uit tussen twee eilanden. Voor Belgen is dit een erg geliefde streek want onze jaarlijkse mosselen worden er gekweekt. We smolten helemaal voor het plaatsje Yerseke met zijn oesterbakken, handelaars en zeevruchtenrestaurants.

10 goede redenen om Zeeland te bezoeken
© Phil Stev – Fotolia

2. Langgerekte stranden

Noord-Beveland gaat er prat op het meest zonnige eiland van Nederland te zijn. Je vindt er ook het breedste strand van de Noordzeekust, De Banjaard, met erlangs een reusachtige duinenstrook. Bewonder er de mooie chalets op palen, waar je in openlucht kan eten terwijl je naar de zee tuurt … Het Amadore Hotel De Kamperduinen, met overdekt zwembad, laat zich omringen door het water van de Oosterschelde en het Veerse Meer. Bovendien ligt het op slechts drie minuten wandelafstand van het strand!

3. Duizenden houten bootjes

Galjoten, klippers en klipperaken: het oude tuigage dat de Nederlandse wateren eeuwen geleden bevoer, maakt nog steeds deel uit van de Nederlandse ‘bruine vloot’. Die bonte vloot zal je in alle kleine haventjes van de streek terugvinden.

4. Charmante miniatuurhaventjes

Ooit lag de stad Veere aan de open zee. De afdamming van het Veerse Meer betekende de teloorgang van de handelswelvaart van het stadje. Vandaag zijn de gebouwen van weleer er, net als in Brugge, zeer goed bewaard en zet Veere volop in op zijn ‘vintage’ uitstraling.

5. Eindeloze fietstochten

Op de dijken, doorheen de velden, in de stad … de fiets is hier overal koning. Je kan hier op een veilige manier en zonder veel inspanning – Zeeland is een vlakke regio – úrenlang fietsen!

10 goede redenen om Zeeland te bezoeken
© Jacob Kjerumgaard – Fotolia

6. Lekkernijen

In alle Zeelandse dorpjes kan je babelutten, vruchtensappen, kazen, gerookte vis, kaneelbolussen … proeven. Om duimen en vingers bij af te likken!

7. Bijzondere tradities

Al ooit van ‘ringrijden’ gehoord? Elke zomer vinden deze buitengewone paardenspelen in de verschillende dorpen plaats. De ruiters zitten zonder zadel op zorgvuldig opgetuigde trekpaarden. Met een lans proberen ze een ring te vangen, maar naarmate de proef vordert, wordt de ring kleiner! …

8. Schilderachtige natuur

Nog meer Zeeland? Nog meer rust? Dan is er Tholen, het laatste echte eiland van de archipel. Tholen, dat is uiteraard water en rust, maar ook een open landschap en een grillig patchwork van bloemrijke polders! Het eiland staat dan ook bekend voor zijn bloemzadenkwekerijen.

9. Duik in het verleden

Zierikzee is een historische stad met een 500-tal monumenten, die in de Middeleeuwen rijk floreerde. De stad valt op door het netwerk van steegjes met hun kleine vissershuisjes. De grote patriciërswoningen van de reders van weleer staan rond de oude haven, vandaag omgebouwd tot maritiem museum.

10. Moedige strijd tegen de Noordzee

Schouwen-Duiveland is het eiland dat in de loop der jaren het meest verwoest werd door overstromingen. Getuige daarvan is de geïsoleerde toren aan de waterkant, het laatst overgebleven bouwwerk van het verzwolgen dorp Koudekerke. Hoger op het eiland kan je de grote dijk zien, die vandaag de weg moet versperren wanneer de zee nog eens in toorn uitbarst.