Jo Blommaert Illustratie Sandra Schrevens

Soms zie je ze samen met vrouw of vriendin door de lingerieafdeling kuieren. Soms zie je ze alleen op zoek naar hét slipje of dé beha waarmee ze hun geliefde willen omtoveren tot een sexy droomprinses. Het hoofd een beetje schuin, de ogen half toegeknepen, de vingers aarzelend het materiaal betastend… Vleeskleurig ? Zwart ? Of knalrood ?

Af en toe rondspiedend, af en toe een verlegen lachje. Zouden ze zich gewoon wat generen vanwege het publieke karakter van deze intieme daad ? Of hebben ze het gevoel betrapt te kunnen worden omdat nu iedereen hun wilde fantasieën kan doorgronden ? Zal de verkoopster hen niet verdenken van onoirbare praktijken wanneer ze haar straks zullen vragen dat minuscule dingetje in te pakken ? En wát zal de reactie zijn van de vrouw die met het kleinood wordt bedacht ? Volgt er prompt een stoeipartij of wordt het wachten op kaarslicht ? Bijna hebben ze iets aandoenlijks, die vrijgevochten mannen die zelf bepalen hoe hun vrouw hen het beste kan behagen.

?Mannen zijn heel aangename en makkelijke klanten?, zegt Linde Vanneste, die in Lokeren De Lingerie uitbaat. Ze heeft de zaak overgenomen van twee tantes die inmiddels in de tachtig zijn, maar hun meer dan zestig jaar oude ervaring nog dagelijks aan hun nichtje doorspelen. In het ateliertje achter de winkel wordt nog steeds op de aloude Singer-naaimachine gestikt. Linde zelf studeerde voor psychologisch assistente. Niet meteen een opleiding die je bij een lingerieverkoopster verwacht, maar toch komt die achtergrond haar al eens van pas. In sommige situaties is een behoorlijke portie tact vereist.

Linde : ?Toen ik hier in het begin wat kwam helpen, kwam er al eens een man met zijn vrouw mee de winkel binnen. Vroeger was dat volgens mijn tantes ondenkbaar : mannen bleven gewoon aan de deur staan en wilden zeker niet met een zakje van een lingeriezaak op straat gezien worden. Sinds ik hier vier jaar geleden kwam werken, is er heel wat in de gewoontes veranderd. Dat kan te maken hebben met het feit dat de zaak ondertussen vernieuwd is, maar nu zijn er dagen zoals in de kerstperiode waarop ik uitsluitend mannelijke klanten over de vloer krijg. Mannen die nog wat drempelvrees hebben of zich ongemakkelijk voelen, kopen meestal een geschenkbon. Maar de meerderheid stapt heel gewoon de winkel binnen, kijkt eens goed rond, is goed voorbereid, heeft de goede maat mee en heeft al eens in de boekjes gekeken. Mannen zijn heel erg op plaatjes gericht. Het beeld telt, niet zozeer het product. Meestal gaat het om kleur en presentatie, met een voorkeur voor frivoliteiten, jarretelles en strings. Soms twijfelen ze wel eens : ?Ik zie dat zelf wel graag, maar zou zij het wel mooi vinden ?? Ik zeg hen altijd dat de vrouw mag komen ruilen als de maat niet klopt of de stijl haar niet bevalt, en dan durven ze meestal wel hun zin doen. Ik merk ook wel dat ze soms kijken naar wat vrouwen uit de paskamer meebrengen, daar laten ze zich misschien wel door beïnvloeden. Maar ze voelen zich het meest op hun gemak als er niet te veel volk rond staat. Toch blijft het ook dan soms zuchten en blazen.?

Linde stelt de mannen gerust, zegt dat ze wéét dat het niet makkelijk is. Ze vergelijkt lingerie graag met schoenen. Die moeten ook perfect passen en mogen hier niet trekken of daar niet duwen. Ga maar eens een schoen kopen voor iemand anders, afgaand op een reclamefolder en gewapend met de schoenmaat ! Toch blijkt het met dat ruilen nogal mee te vallen. Omdat vrouwen de milde schenker niet willen kwetsen of oprecht in hun nopjes zijn met het cadeau ? In ieder geval doet Linde haar best om de mannen goed advies te geven. Zo weet ze inmiddels dat mannen geneigd zijn hun vrouwelijke partner een maatje te klein te schatten, zodat zij ze meestal een maatje groter aanraadt of zegt dat dit of dat merk ?nogal klein tailleert?. ?De maat van de beha hebben ze meestal wel goed uitgeknipt of overgeschreven, maar die van de slip vinden ze precies niet zo belangrijk. Tenzij het over strings gaat, dan is de maat héél belangrijk.?

?Tiens,? zei ooit een mannelijke klant, ?jij hebt net dezelfde lichaamsbouw als mijn vrouw, zou jij niet eens willen passen ?? Linde bedankte. ?Zo’n vraag kan ook in alle naïviteit gesteld worden. Aan mijn reactie zien ze dan wel dat ik dat niet meteen een gepaste vraag of leuke grap vind. Als zo iemand een paar keer terugkomt, wijs ik hem vriendelijk maar kordaat de deur.?

Zo komen er wel meer vreemde vogels bij De Lingerie langs. Het meest recente fenomeen zijn mannen die vrouwenlingerie komen passen… voor zichzelf. ?Het is uitzonderlijk, maar het gebeurt. Als er een man binnenkomt, veronderstel ik natuurlijk dat hij iets voor een vrouw komt kopen. Maar soms blijkt zo’n man zelf te willen passen. Op zich heb ik daar geen problemen mee, maar ik vind wel dat ze mijn producten moeten respecteren. Ik zeg er dan ook expliciet bij dat ze hun slip moeten aanhouden. Vervelend wordt het als ze mijn advies vragen. Ik ga nooit kijken in de paskamer en zeg gewoon dat deze dingen niet voor mannen zijn gemaakt. Op de koop toe willen ze meestal nog strings ook. Wat doe je als iemand dat per se wilt ? Het is overigens opvallend dat deze mannen met de vreemdste accenten spreken, waarschijnlijk durven ze dit in eigen streek niet te doen.?

Ook niet altijd even makkelijke klanten maar wel veel leuker zijn de jongeren. ?Als jonge grietjes hun vriendje meebrengen om te kiezen, kan het héél lang duren. Dan ontstaat er in de paskamer al eens een giechelpartij. Soms wil de jongen uit zichzelf wel mee, maar meestal zijn het de meisjes die hen binnenroepen : ‘Kom eens kijken. Vind je het mooi ? ‘ En dan begint het : ‘zwzwzwzw’ en het gordijntje gaat dicht…?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content