Elk jaar in de lente stellen de grote horlogemerken hun nieuwste creaties voor op de ‘Salon International de la Haute Horlogerie’ in Genève. De polshorloges zijn oogverblindend en willen zowel vrouwen als mannen bekoren.

Zoveel is duidelijk : wat horloges betreft is 2004 het jaar van de vrouw. Ook de merken die traditioneel op mannelijke klanten mikken, stellen dit jaar nieuwe modellen voor die specifiek voor vrouwen zijn ontworpen. Men dacht altijd dat vrouwen graag kleine horloges dragen, modieus en kwartsgestuurd… Mis dus. De moderne vrouw is goed geïnformeerd, bewust van haar plaats in de maatschappij en op zoek naar een horloge dat past bij dat alles. De fabrikanten hebben dat goed begrepen. Vrouwenhorloges zijn dus groter en volwassener geworden.

Bij het prestigieuze merk Audemars Piguet, wereldrecordhouder inzake vernieuwingen in de horlogerie, is 2004 resoluut het jaar van de Femmes du monde. Het model Lady Royal Oak straalt de kracht, prestige en sportiviteit uit van het befaamde achthoekige horloge, maar werd helemaal hertekend en kreeg daardoor een eigen karakter. Het is dus geen verkleinde versie van het model voor mannen, maar een eigentijds horloge voor vrouwen, met een kast van 33 mm van staal, wit of geel goud en een polsarmband van metaal (staal of goud) of krokodillenleer. De collectie Deva onderscheidt zich door een subliem en evenwichtig design met een groot visueel potentieel : tests wezen uit dat men het horloge herkent van op twintig meter.

De oudste horlogemaker ter wereld, Vacheron Constantin, heeft de 1972-collectie uitgebreid met het Grand Modèle Cambré. De naam verwijst naar de lichtjes gewelfde gouden horlogekast. Het glas is bezet met 308 briljanten, het horloge is kwartsgestuurd en heeft een polsarmband van met de hand genaaid krokodillenleer en een gouden sluiting bezet met 25 diamanten.

Girard-Perregaux ontwierp het model Baguette Diamants voor vrouwen. Op de horlogekast werden twee rijen diamanten aangebracht. Op de parelmoeren wijzerplaat, waarvan het centrale gedeelte ook met diamanten bezet kan worden, staan grote witgouden cijfers. Binnenin de horlogekast, ook van witgoud, bevindt zich een met de hand opgewonden mechanisch gangwerk.

Bij JeanRichard knoopt het gamma TV Screen Milady Joaillerie aan bij de traditionele waarden van de mechanische horlogerie. De horloges zijn uitgerust met een automatisch mechanisch gangwerk met een reserve van 38 uur. Het ontwerp doet enige toegeving aan de glamourtrends : diamanten bij de vleet, parelmoeren wijzerplaten in pastelkleuren, bijpassende polsarmbandjes van haaienleer.

Wellustige rondingen

Nooit tevoren waren horloges zo schitterend als dit jaar : het lijkt wel of Klein Duimpje overal diamantjes heeft gestrooid. Wat creativiteit betreft, spant Cartier de kroon. De tijdelijke collectie Cartier Libre kiest voor contrasten en voor nieuwe normen op het vlak van esthetiek. Het opvallendste model Hypnose is elliptisch van vorm, heeft een diagonaal geplaatste horlogekast en langwerpige cijfers op de wijzerplaat. Het model Casque is een waterval van diamanten. Met zijn pseudo-klassieke look verrast het model Sabot door een dubbele rij diamanten. Het model Sofa is een harmonieus geheel van rationele, geometrische vormgeving en wellustige rondingen.

Trouw aan zijn filosofie van ontwerper van ‘juwelen die het uur aangeven’ introduceert Van Cleef & Arpel,Lady Swing, een horloge met een verrassende vormgeving : een vierkante wijzerplaat van natuurlijk wit parelmoer en een gouden kast die bezet is met 456 diamanten. De armband kan worden aangepast en bestaat in verschillende uitvoeringen : roze, groen of zwart leer of satijn.

Piaget viert zijn 130ste verjaardag en gaat ook de glamourtoer op, met alle schittering van dien. Voor de gelegenheid werd het model Polo (groot of klein) uitgevoerd in witgoud, helemaal of gedeeltelijk bezet met edelstenen. De collectie Limelight zit in de sfeer van de haute couture en de jetset. Op de ruim bemeten kast prijken 180 diamanten die mooi contrasteren met de brede, zwarte satijnen polsarmband. Het geheel krijgt een geraffineerde toets, door een staafje dat versierd is met 30 ronde diamanten en zes saffieren reepjes.

Reistijd

De uurwerkmakers zijn stipt op tijd om de trend van het nomadisme niet te missen. Moderne horloges maken het mogelijk waar dan ook ter wereld de juiste tijd te bepalen, met een blik op toekomst en verleden.

Jaeger-LeCoultre heeft twee modellen waarmee de globetrotter tevreden zal zijn. Master Hometime beschikt over een nieuw automatisch gangwerk, ondergebracht in een behuizing (diameter 40 mm) van staal of roze goud. Master Compressor Dualmatic heeft een diameter van 41,5 mm en oogt zeer sportief. Het gebruik van beide chronografen is kinderlijk eenvoudig. Bij het eerste model wordt het uur van bestemming ingesteld met het kroonwieltje. Hierdoor wordt een tweede, staalblauwe uurwijzer zichtbaar, terwijl de andere wijzer het oorspronkelijke tijdstip aangeeft. Bij het model Master Compressor Dualmatic wordt het uur van bestemming in een andere tijdzone ingesteld met een compressiesleutel. Beide modellen hebben een gangreserve van 50 uur.

Bij Van Cleef & Arpels is het nieuwe Monsieur Arpels Double Fuseaux van geel goud of van staal. De kast heeft een diameter van 39 mm en bevat een automatisch gangwerk van Jaeger-LeCoultre. In de witgelakte wijzerplaat zijn drie kleine parelmoeren wijzerplaatjes uitgewerkt voor de verschillende functies. Linksboven (op 10 uur) kan men de gangreserve aflezen ; rechts (op 2 uur) vindt men een secondewijzer ; onderaan (op 6 uur) de aanduiding van een tweede uurzone. Het neusje van de zalm is een kalender van 88 jaar op de achterkant van de horlogekast. Op aanvraag kan deze kalender beginnen in 2004 of in elk jaar dat de klant wenst.

Extra large

In 1997 lanceerde horlogemaker Panerai de trend van extragrote wijzerplaten. De XXL-versie van gesofisticeerde technische perfectie maakt nog steeds furore. Bij Vacheron Constantin wordt de kast van Patrimony Grande Taille (diameter 40 mm) gemaakt van goud. Het horloge is handmatig op te winden. Zowel de wijzerplaat als het saffierglas zijn lichtjes gewelfd, wat het horloge een tijdloze elegantie verleent. De finishing touch is de armband van bruin of zwart krokodillenleer.

Een heel andere stijl vinden we bij IWC het model Aqua- timer Minute Memory. Het is een duikershorloge met een diameter van 44 mm. Naast de chronometerfunctie is een bijkomende, onafhankelijke minutenwijzer ingebouwd. Bij diepzeeduiken wordt deze wijzer onder meer gebruikt voor het aflezen van te respecteren decompressietijden. Kast en armband zijn van titanium en waterdicht tot 120 meter diep.

Bij Montblanc wordt aan de lijn TimeWalker een automatische chronometer toegevoegd. De horlogekast heeft een diameter van 43 mm. De wijzerplaat met grote cijfers kan wit of zwart zijn. Armband van alligator of van staal.

Tijd voor traditie

Er zijn legendarische celebrities die dankzij een kleine lifting opnieuw trendy worden. Santos, het mythische horloge van Cartier, is honderd jaar oud. In het begin van de 20ste eeuw vertelde de Braziliaanse dandy en avonturier Alberto Santos-Dumont aan zijn boezemvriend Louis Cartier hoe moeilijk het was om op zijn zakhorloge te kijken terwijl hij aan de stuurknuppel van een vliegtuig zat. De horlogemaker vond dit een uitdaging naar zijn hand en ontwierp in 1904 het model Santos, een horloge met zichtbare schroeven op de kast, een van de eerste moderne polshorloges.

Na een honderd jaar oud succesverhaal was het tijd voor een subtiele restyling. Er zijn twee varianten. Bij de eerste, met de naam Santos-Dumont, zijn de schroeven niet meer zichtbaar en bleven alleen de essentiële kenmerken van de oorspronkelijke vormen bewaard. De tweede versie, Santos 100, lijkt als twee druppels water op het origineel maar heeft extravagante afmetingen. De kast heeft een diameter van 51 mm – een record. Toch weegt dit gouden horloge slechts 160 gram.

Panerai heeft aanknoping gezocht bij de elegantie uit de jaren 1930. Het model Radiomir uit 1938 was bestemd voor de Italiaanse marine. De nieuwe versie heeft een diameter van 45 mm (in plaats van 47 mm vroeger). Het algemene aspect van dit horloge is verfijnd, dankzij een gestroomlijnd profiel en een eigentijdse elegantie, maar de troeven bleven behouden : uitstekende leesbaarheid, superieure kwaliteit van het staal voor de kast, waardoor het horloge feilloos functioneert in barre omstandigheden. Het is waterdicht tot 100 meter diep. De naam Black Seal is een hommage aan de militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog acties uitvoerden aan boord van torpedoboten die ze blackseal noemden.

Tien jaar geleden ontwierp Baume & Mercier de lijn Hampton. The Hamptons is de naam van een exclusieve wijk op Long Island, ten oosten van New York. Het gamma bestaat uit vier families. Classic, als eerste in de rij, heeft een sober design en is – zoals de naam doet vermoeden – klassiek van opvatting. Voor Milleis werd aan het oorspronkelijke ontwerp een paar discrete boogjes toegevoegd, wat het horloge een sensuele look verleent. Spirit bekoort met een panoramische kast. City is een stadshorloge dat zich thuis voelt in de grote metropolen van deze wereld. Deze vier families bestaan voortaan in versies voor mannen én voor vrouwen, met toevoeging van trendy details. De reeks Spirit omvat twee nieuwe creaties : het model Hampton Spirit Petit Modèle voor haar en het Hampton Spirit XL Phase de Lune voor hem. Eerstgenoemd model heeft een kwartsgestuurd mechanisme en is opgesmukt met 28 diamanten. Het model voor mannen heeft een automatisch gangwerk met aanduiding van maanfase en datum/dag. n

Tekst Barbara Witkowska

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content