De geur van een bakje troost laat weinigen onberoerd. Koffiemerk Jacqmotte vroeg aan Belgische modeontwerpers, designers, goud- en zilversmeden en andere creatievelingen om rond het typische aroma te werken. Zo kwam keramist Roos Van de Velde (47) tot een zwevend koffieset.

Roos Van de Velde is een veelzijdige kunstenares : ze maakt schilderijen, lichtsculpturen, glazen, kleren, muziek en keramiek. Samen met nog acht andere kunstenaars werd Roos door koffiemerk Jacqmotte gevraagd om te ontwerpen rond het thema koffiearoma. De resultaten zijn nu te zien in een expo. Dat Roos haar creatie Kaori doopte, is niet eens zo vergezocht, want het is Japans voor ‘aroma’. “Ik dacht meteen aan een porseleinen set”, zegt ze. “Alleen wou de inspiratie daarvoor niet meteen komen. Een uitgebreid bad bleek de oplossing. Bij mij gaat dat immers steeds gepaard met een heus ritueel met theelichtjes en wierook. Mijn badkamer lijkt dan op een Japanse tempel. Plots had ik ideeën te over en ben ik als een gek beginnen te schetsen.”

Uit alle schetsen koos Roos enkele ideeën die ze in keramiek tot leven wekte. “Ik ben op technisch vlak anders te werk gegaan dan normaal. Ik heb verscheidene technieken toegepast : met een zelfgemaakte mal, boetseren, draaien enzovoorts. Ik had mijn draaischijf al lang niet meer gebruikt, maar nu heb ik haar herontdekt. Anderzijds bracht de opdracht ook wel veel stress met zich mee. Normaal werk ik nooit onder druk : porselein heeft immers zijn tijd nodig, je mag en kunt dat niet forceren. Mede uit angst dat ik door de spannende werkomstandigheden iets zou breken, heb ik drie ontwerpen uitgewerkt, zodat toch zeker eentje de expo zou halen” (lacht).

Puur natuur

Uiteindelijk zal er een kan op de expo staan, vergezeld van kopjes, een suikerpot en een melkkannetje. Door de krullende en draaierige vormen kan de koffiekan niet op zichzelf staan, waardoor ze lijkt te zweven als damp boven een kop. Zoals altijd bij de creaties van Roos is de invloed van de natuur niet ver te zoeken. “De onregelmatige draaibewegingen in het porselein verbeelden de etherische vormen van geurende dampen. Zoiets is niet tastbaar, ongrijpbaar. Puur natuur ! Ik voel me daar enorm mee verbonden. Onbewust word ik er steeds weer naartoe gezogen. Ik heb er mijn eigen wereld mee opgebouwd, weg van de huidige maatschappij waarin de natuur meedogenloos verwoest wordt. De mensen zijn er zodanig van vervreemd dat ik er hen met mijn kunstwerken graag aan herinner hoe mooi ze wel kan zijn.”

AromaCreations, met werk van Siegfried De Buck, Danny Venlet, Nedda El-Asmar, chocolatier Dolfin, Hripsime Afsar, Alain Berteau, Olivier Berghmans en Olivier Gilson, en Chrisje Drybooms, van 31 januari tot 15 maart, alle zaterdagen en zondagen van 10 tot 18 uur in de Espace Jacqmotte, Hoogstraat in Brussel, 02 346 60 59, www.aromacreations.be, www.roosvandevelde.be

Door Grete Flies

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content