Sinds het begin van de jaren negentig profileert het Italiaanse Geox zich met ‘de schoen die ademt’. Wat dat ademen juist inhield, daar had ik nog nooit bij stilgestaan. Tot Mario Moretti Polegato, oprichter en huidig directeur van het bedrijf, me naar zijn landhuis in Treviso uitnodigde om me er de techniek uitvoerig uit de doeken te doen. Ademen mogen we vrij letterlijk opvatten. Tussen de buiten- en binnenzool van de schoen zit een membraan van microporeus materiaal dat het zweet door de binnenzool absorbeert en onder de vorm van waterdamp naar buiten afvoert. De gaatjes zijn groter dan een waterdampmolecule, zodat de lucht naar buiten kan, maar kleiner dan waterdruppels, waardoor het membraan voorkomt dat vocht de zool binnendringt.

Tijdens het joggen had Polegato last van branderige voeten en kwam hij op het idee om zijn rubberen schoenzolen met gaatjes te doorboren om de temperatuur opnieuw in balans te krijgen. In 1990 begon hij aan zijn technologisch onderzoek, dat ruim twee jaar in beslag nam. Nog eens drie jaar later werd de Geoxtechnologie gecommercialiseerd. Sindsdien wordt die door een patent beschermd, waardoor het label eigenlijk geen directe concurrentie heeft.

In Italië lanceerde Geox de eerste beperkte kledingcollecties voor dames, heren en kinderen al in 2001. In het najaar wordt die nu stap voor stap in de Noord-Europese landen en de VS geïntroduceerd. Het principe is vergelijkbaar met dat van de schoenenlijn : een speciale ruimte tussen buiten- en binnenzijde van de jas zorgt ervoor dat de warme lucht kan stijgen en via het gepatenteerde membraan op de schouders kan ontsnappen. Een geruststellend idee, want Polegato weet me te melden dat een menselijk lichaam per dag maar liefst een halve liter zweet produceert.

Voorlopig zijn er enkel jassen. In de toekomst moeten de drie collecties volledig zijn, inclusief shirts en broeken. Een noodzakelijke evolutie, want op de vraag of de techniek nog steeds werkt als je onder het jack een trui draagt (en het zweet dus bijna onmogelijk tot bij het membraan raakt), krijgen we een ontwijkend antwoord. Nog even wachten dus eer de volwaardige collecties er zijn, maar de jassen uit de huidige collecties zien er degelijk uit. Zowel de dames- als de herenlijn bestaat uit casual én sportievere modellen in neutrale kleuren als wit, zwart en ecru, afgewerkt met echt bont. Voor de kinderen zijn die er in vrolijkere kleuren. Echt trendy kun je de jacks niet noemen, maar dat is ook niet de bedoeling. Comfort komt op de eerste plaats.

Geox in België

Midden augustus opende Geox een eerste monobrandwinkel in de Gentse binnenstad. U vindt er de volledige schoenencollecties en binnenkort ook de kledinglijn voor de komende winter. Ook Luik kreeg een eigen Geoxwinkel, de eerste in Wallonië. De kledij ligt nu al in de winkel in Brussel. Geleidelijk aan komt die in de andere vestigingen, en vanaf de zomercollectie 2007 is ze ook in de multibrandwinkels beschikbaar.

Marjolijn Vanslembrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content