Het originele aan het ?film noir”-drama ?Devil in a Blue Dress” is dat de privé-detective van dienst een zwarte is en we Los Angeles anno 1948 te zien krijgen vanuit zijn perspektief. Dit uit menige misdaadroman en Hollywoodverfilming vertrouwde landschap ziet er voor de zwarte Amerikaan inderdaad totaal anders uit.

Walter Mosley schreef zelf het scenario voor deze verfilming van zijn gelijknamige debuutroman waarin hij zijn held Easy Rawlins introduceert. Na de oorlog verliest Easy zijn baan als vliegtuigmecanicien en tegen zijn zin belandt hij in de detective business. Op verzoek van een blanke gaat hij op zoek naar een blanke jonge vrouw, die verzot heet te zijn op ?black meat”. Volgens de standaardwetten van het genre, wordt hij meegesleurd in een web van bedrog, lust en korruptie.

?Devil in a Blue Dress” bezit de verleidelijke allure van een eersteklas retro-misdaadfilm. Dit merk je zowel aan de beelden van de gestroomlijnde golvende oude auto’s als aan het milde Californische zonlicht, de rokerige night clubs, de zwoele femme fatale. De geijkte duistere, sensuele sfeer krijgt echter een scherp kantje door het feit dat Easy zich beweegt in het Amerika van de rassenscheiding, een realiteit die regisseur Carl Franklin (?One False Move”) onthullend rekonstrueert, zonder nadrukkelijke verontwaardiging. Hoofdrolspeler Denzel Washington verbeeldt perfekt de onzekerheid van de private eye tegen wil en dank, die in zijn zwarte woonwijk de zelfzekerheid zelve is, maar eens hij zich op het verboden grondgebied waagt, al zijn zekerheden verliest en nooit weet wanneer zelfs ogenschijnlijk tolerante blanken zich tegen hem zullen keren. De verraderlijkheid van het terrein versterkt de sfeer van paranoïa en bemoeilijkt flink de moeizame strijd van Easy om de waarheid te achterhalen en tegelijk zijn waardigheid te bewaren.

De enige schaduw die over deze produktie van Jonathan Demme hangt, kan nauwelijks de pret drukken : de raadselachtige jonge vrouw wordt gespeeld door Jennifer Beals, een aktrice die noch het mysterie, noch de onbeschaamdheid en de troebele uitstraling bezit, die je verwacht van de bedrieglijke fatale sirene om wie alles draait.

?Devil in a Blue Dress”van Carl Franklin, met Denzel Washington, Tom Sizemore, Jennifer Beals, Don Cheadle, Maury Chaykin.

Washington en Beals in Devil in a Blue Dress : fatale sirene.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content