Interieurarchitecte Roos Blower bracht licht in de duisternis. Een ongeïnspireerde, benauwde bel-etage uit de sixties herkneedde ze tot een open, hedendaagse woning vol speelse accenten.

Enkele jaren geleden kocht Roos een banaal huis in de rand van Mechelen. Het pand heeft wel een aantrekkelijke voorgevel in sixtiesstijl. “Maar binnen was het somber en technisch niet in orde”, legt ze uit. “Het stond al een tijdje te koop en je begreep meteen waarom. Het zag er onherbergzaam uit, je moest flink wat verbeelding hebben om daar de mogelijkheden in te zien. Beneden was er achter de garage enkel nog een slaapkamer. En boven waren er krappe ruimtes met kleine vensters.” Het pand werd tot op de ruwe steen uitgekleed, om alle leidingen te vervangen en om de muren tegen vocht te injecteren. Daarna trok Roos het interieur helemaal open. De gelijkvloerse verdieping kreeg een woonfunctie : “Via de ingang kom je direct in de leefkeuken met een kookeiland en daarnaast een eetruimte. Een zelf ontworpen metalen trap leidt naar de zitplaats boven.”

De ruimte werd niet alleen horizontaal maar ook verticaal opengebroken : een vide verbindt boven met beneden, een groot venster aan de tuinzijde laat er massaal veel licht binnenstromen. Het kunstlicht werd stijlvol in de zoldering verwerkt met profielen van Under-Cover. “Die zijn van hetzelfde materiaal als de kalkplaten, waardoor ze dezelfde uitzetting hebben en niet gaan barsten. Ik hecht veel belang aan functionaliteit, details en afwerking. Alles is maatwerk, ook de keuken van wit formica. In een woning zonder kelder en zolder heb je maximaal veel bergruimte nodig en daarom zijn er overal kasten.” Roos liet de eettafel maken van dezelfde meubelplaat als de keuken, met witte, krasvrije formica gekleefd op multiplexplaat die zichtbaar bleef.

De wanden van de badkamer kregen een speciale behandeling. “Omdat ik geen aparte tegelvlakken wens en van doorlopende muurvlaken hou, tot in de douche, werden de wanden speciaal beschilderd met Ice Special van Bosspaints. Dit materiaal, in vijf lagen aangebracht, zorgt voor een mooie ‘huid’ en is waterbestendig”, aldus Roos.

Zo is er over elke ruimte van de woning nagedacht en werden er overal aparte oplossingen uitgedokterd. Vooral de talrijke kleuraccenten springen in het oog : de gele glasplaat van de borstwering in de zitruimte, het groene glas in de keuken, het behang in de eetkamer en in de slaapkamer. “Ik hou van wit met kleuraccenten”, legt Roos uit. “Mijn palet is soms wat gedurfd en ongewoon. Misschien komt dat wel doordat ik Britse wortels heb. Engelsen hebben een apart kleurgevoel en zijn daar ook niet bang voor. Dat schenkt je interieur een extra belevingswaarde. Zoals die gigantische foto in de eetruimte, die we via het internetbedrijf Fotomuur op maat lieten afdrukken.”

Roos Blower werkte verscheidene jaren als ontwerpster voor diverse bureaus. Onlangs associeerde ze zich met Koen Aerts. Het bureau Aerts+Blower realiseert vooral interieurs van woningen. Info : www.aerts-blower.be.

Door Piet Swimberghe Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content