Veiligheid, isolatie en vooral ventilatie zijn hoofdthema’s op het komende Batibouw-salon. De zorg voor het milieu en de gezondheid gaan immers een steeds belangrijker rol spelen in de sector.

Piet Swimberghe / Illustratie Pieter Van Eenoge

Specialisten beweren dat de mens liefst twintig kubieke meter verse lucht per uur nodig heeft. Nu al worden in Wallonië ventilatienormen gehanteerd die voorschrijven hoe intensief een bepaalde ruimte dient te worden verlucht. Bij nieuwbouw wordt er verplicht ventilatie voorzien, een maatregel die volgend jaar ook in Vlaanderen van kracht zou worden. Het systeem is bovendien erg efficiënt tegen vergiftiging door koolstofmonoxide, een belangrijk probleem van de wintermaanden, en het helpt de vochtigheid in huis bestrijden. Die wordt veroorzaakt door ons leger huishoudtoestellen, de keuken en de badkamer. De simpelste manier is de ramen voorzien van een rooster, maar daarnaast zijn er ook heel wat technisch geavanceerder systemen.

Een ander belangrijk thema van de beurs is veiligheid. Hierbij gaat het niet enkel om systemen tegen inbraak, maar ook over de veiligheid van wie in of aan zijn huis werkt. Veel zware ongelukken gebeuren immers thuis. Vandaar dat de ontwerpers steeds meer belang hechten aan de ergonomie van de woning en het kantoor en aan een maximale individualisering van de materialen en toestellen: zoveel mogelijk wordt op maat geleverd, van werkbladen over gootstenen tot fornuizen. Zo kan ook alles beter worden aangepast aan de specifieke noden van mindervaliden en bejaarden. In die zin evolueren we naar een nieuw soort maatwerk: een serieproduct afgestemd op een specifieke vraag.

Ten slotte worden de doe-het-zelvers extra in de watten gelegd. In samenwerking met Brico worden immers zeer veel demonstraties gegeven van allerlei machines, werktuigen en bouwtechnieken.

Het 43ste Internationaal Salon voor Bouw, Renovatie en Inrichting, Batibouw, vindt plaats in Brussels Expo en loopt van 28 februari tot 10 maart (van 10 tot 18.30 uur). Op 28 februari en 1 maart enkel open voor professionelen. Info: www.batibouw.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content