Ligging : in een rustige laan I Sfeer : Engelse cottagestijl I Reistijd : anderhalf uur rijden van Brussel I Prijzen : correct

De imposante villa die generaal Timmer-mans in 1929 in De Haan liet optrekken, is eigenlijk helemaal asymmetrisch. En toch bezit het gebouw een onweerstaanbare charme, door de typische stijl die doet denken aan die van de Engelse architect Sir Edwin Lutyens. Dat Jan Vermast er een goed jaar geleden met een B&B begon, is allesbehalve toeval. De gastheer is altijd anglofiel geweest en is nog steeds niet te beroerd om met zijn gasten een dagje door Zuid-Engeland te toeren. Bovendien kan hij, ondanks zijn jonge leeftijd, terugblikken op een fraai palmares als gastheer. Hij bracht eerst de Carpe Diem tot bloei, liet de zaak vervolgens over om het hotel Duinhof op te zetten, dat hij nog steeds runt. En nu is hij ruim een jaar bezig in het Zonnehuis, na een renovatie die veertien maanden in beslag nam.

Als we er op een zondagmiddag inkwartieren, worden we door Jan en Bertrand bij een hartig kopje koffie verwelkomd in een door en door Engelse sfeer, met stoffen en behangpapier van Mulberry, Colefax & Fowler of Ralph Lauren. Overal hangen prachtige portretten die Bertrand op de onmogelijkste plaatsen heeft gevonden. En we ontdekken schatten van Engels antiek.

Eén hoog betrekken we de Noordhinder, die uitziet op de tuin en het verwarmde zwembad. Er staat een koperen ledikant met matras en beddengoed van de beste kwaliteit. De badkamer met douche is opvallend ruim. De vloer van de kamer werd bekleed met tapijt van de Schotse weverij Anta, waar nog op ambachtelijke manier wordt geweven, een traditie van eeuwen oud. In de traphal hangt een indrukwekkende reeks covers van Le Petit Journal, een knipoog naar het militaire verleden van de eerste eigenaar. Kortom een verleidelijk adresje om te luieren en te niksen bij de open haard, Engelse zondagskranten door te nemen en een wandeling te maken langs de dijk. In warmer seizoenen kunnen de gasten op het terras voor de villa plaats-nemen en daar een namiddagthee drinken.

Het ontbijt is een gebeurtenis op zich : er komt een glas vers geperst sinaasappelsap op tafel, gevolgd door zalm, een eitje voor wie dat wenst, kaas, broodjes en succulente boterkoeken. En de ochtendkrant. Om maar te zeggen dat het Zonnehuis meer is dan een overnachtingsadres, het is een totaalbelevenis. Men zegge het voort.

Tip

Een wandeling door de duinen, over de dijk en door het stadje zelf. De Haan is een van de minst verknoeide kustplaatsjes van België.

Info

Het Zonnehuis telt drie kamers die tegen 130 / 140 euro (in de week) en 140 / 160 euro (weekend en vakantiedagen) worden verhuurd, inclusief de royale ontbijten.

a

Het Zonnehuis

Normandielaan 20, 8421 De Haan, 0475 71 98 65, info@zonnehuis-dehaan.com, www.zonnehuis-dehaan.com

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content