Stellen dat de Ladies’ Day van Royal Ascot, de befaamde paardenrace die volgende week van start gaat, de Britse hoedenindustrie draaiend houdt, is niet overdreven. Drie hoedenmakers tellen de dagen af.

COZMO JENKS (33)

Carrière : zit al negen jaar in het vak.

Fans : Kylie Minogue, Jay Kay van Jamiroquai, Jemma Kid, Pink.

Weetje : staat even vaak in de tabloids als in de modebladen.

Als kind… zei ik tegen mijn moeder : ‘Als ik groot ben, zal ik de grootste hoedenverzameling ter wereld hebben.’ Ik heb inderdaad veel hoeden, ook erfstukken van mijn moeder, grootmoeder en tantes.”

Negen jaar geleden… leerde ik het vak, maar ik heb eerst twee jaar gereisd voordat ik me als hoedenmaker vestigde. Sinds twee jaar heb ik een winkeltje. Voordien werkte ik op mijn appartement. Een complete chaos was het daar.”

De hoed… is een typisch Brits accessoire voor huwelijken en voor Ascot, waarbij de hoedenmaker op een unieke manier uit de bol kan gaan. Hoewel hoeden op Ascot een traditie zijn, merk ik toch dat de mentaliteit verandert. Vandaag dragen de mensen bijvoorbeeld kleinere exemplaren.”

In een Parijs’ atelier… in het 12de arrondissement, daar worden al mijn hoeden gemaakt. Nee, ik vertel niet waar. Het is een geheim adres, dat al honderdvijftig jaar bestaat. Alle stukken worden er op maat gemaakt, op dezelfde manier als een hoed uit de negentiende eeuw.”

Tegen de Chinezen… kan ik niet op, dus ben ik gestopt met mijn pret-à-porterlijn. Daar ben ik nu blij om. Die goedkopere materialen deden toch maar afbreuk aan de hoeden.”

Een kleurenfreak… zo zou je me kunnen omschrijven. Mijn stijl is een tikje excentriek, met veel bloemen. Alles kan, vind ik, zolang je rekening houdt met de vorm van het gezicht, de neus en de lengte van de nek. Wat voor iedereen werkt, is een schuine hoed, terwijl een hoog model de hals verlengt.”

Inspiratie… vind ik in natuur en architectuur, al kan ik niet meteen de vinger leggen op die invloeden in mijn werk. Ik ontwerp nogal intuïtief.”

Als ik mocht kiezen… zou ik in de jaren veertig willen leven. Toen leek alles zo chic en scherp belijnd. Vandaag zijn we veel te fluffy gekleed. Wat mij betreft, kan je nog steeds elke dag een hoed op. Al was het maar een regenhoed.”

Info : Cozmo Jenks, 21 New Quebec Street, W1H 7SA Londen. +44 (0) 207 258 0111. www.cozmojenks.co.uk

Noel Stewart (31)

Fans : jonge socialites en fashionistas.

Weetje : Vogue bestempelde hem als de nieuwe grote belofte van de Britse hoedenmakers.

Lang Leve Ascot… want ik ontwerp de meeste van mijn hoeden met Ascot in gedachten. Omdat het nu eenmaal een modeshow voor hoeden is. Mochten de hoeden niet verplicht zijn, zou niemand nog gaan. Het is een typisch Brits sociaal evenement, waar de vrouwen de ultieme kans krijgen om zich helemaal op te doffen. Fantastisch vind ik dat, want vandaag doet niemand nog moeite om er prachtig uit te zien. Jammer genoeg wil echt iedereen erheen. Ook de footballer’s wives met hun vulgaire smaak. Dat betreur ik dan weer.”

Moderniteit… is het sleutelwoord. Van Stephen Jones leerde ik alles. Hij is een getalenteerd hoedenontwerper, die een prachtig gevoel voor drama combineert met een meticuleuze vakkennis. Ik wil, net als hij, hoeden maken die flatteren en elegantie uitstralen, maar die ook een zekere hedendaagse look hebben. Vooral dat laatste vind ik heel belangrijk. Retromodellen vind ik maar een gemakkelijkheidsoplossing.”

Mijn stijl… zou ik vergelijken met die van modehuizen als Balenciaga of Lanvin, eerder dan Dior. Mijn klanten zijn jonge vrouwen die een ander soort hoed willen dan hun moeder. Ik merk dat hoeden aan een comeback bezig zijn, al heeft dat zijn schaduwzijde. De prêt-à-portercollecties staan onder zware druk van de Chinese concurrenten. Maar hoeden en massaproductie, dat hoort niet samen.”

Met een lampenkap… is het allemaal begonnen. Toen ik aan de academie ging studeren wilde ik niet per se hoeden maken, het gebeurde gewoon. Ik heb altijd in drie dimensies gewerkt, was bezig met lichamelijke verhoudingen. Eigenlijk wilde ik beeldhouwer of architect worden, geen ontwerper. Tot ik voor mijn 21ste verjaardag een verkleedfeestje gaf. Iedereen moest een pruik of een hoed dragen. Van een lampenkap maakte ik een hoed voor mezelf. Iemand zei : ‘ O my God, jij bent de nieuwe Philip Treacy.’ Ik : ‘Philip wie ?’ ”

Info : Noel Stewart, www.noelstewart.com. Te koop in Harrods Londen en Barney’s New York.

Edwina Ibbotson (41)

Fans : jetsetters en jonge bruidjes.

Weetje : heeft geen website of e-mailadres, maar dat houdt de klanten niet tegen. Tot uit Californië komt men bij haar, op afspraak, hoeden bestellen.

Royal Ascot loopt

van 19 tot 23 juni 2007.

Tickets via www.ascot.com.

Deze reportage kwam tot stand dankzij Eurostar.

Info en reserveringen :

www.eurostar.com, of via 02 528 28 28, in de NMBS-stations en in de erkende reisagentschappen.

Een Ascothoed… heeft een mooi silhouet en moet correct worden gedragen. Veel vrouwen gaan voor een serene look, behalve op Ladies’ Day, want dan is drama een must en frivoliteit troef. Hoewel ik voor de rest van de outfit toch een klassieke look zou aanraden. Het blijft een traditioneel evenement. Ascot doet de hoedenindustrie opleven. Zonder zo’n evenement zouden maar weinig hoedenmakers het redden.”

Mijn stijl… is modern met een traditioneel kantje. Een tikje meisjesachtig, maar vooral dramatisch zonder te willen overbluffen. Ik ben ook dol op details. Een terugkerend thema is de stijl uit de jaren twintig en dertig. Ik vermoed dat het komt doordat de mode toen zo modern en vernieuwend was, dat het thema tot op vandaag actueel is.”

Drie lange dagen… het aantal werkuren dat in één hoed kruipt.”

De laatste modetrends… zijn goed om te weten, maar vandaag ligt de nadruk toch meer op individuele stijl. Dat maakt het moeilijk voor modeontwerpers, mensen kopen geen total looks meer, ze puzzelen met losse stukken. Maar voor een hoedenmaker die op maat maakt, is deze evolutie positief.”

Glanzende ogen… daaraan zie ik of de juiste hoed de juiste vrouw heeft gevonden. Veel vrouwen zijn bang om een hoed te dragen, tot ze een exemplaar hebben gevonden dat bij hen past. Daarna wordt het een verslaving. Mensen komen soms langs met hun outfit om een hoed te kiezen, maar eigenlijk vind ik persoonlijkheid belangrijker. De juiste hoed is het verlengstuk van je persoonlijkheid.”

Een uitstervend beroep…De laatste jaren leeft het vak weer een beetje op, vooral omdat frivole elegantie vandaag weer mag. Vijftien jaar geleden waren hoeden ronduit saai, terwijl de leuke modelletjes van vandaag toch wat leven in de brouwerij brengen.”

Info : Edwina Ibbotson, 45 Queenstown Road, Londen SW8 3RG. +44 20 7498 5390.

Door Cathérine Ongenae – Foto’s Guy Kokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content