ZON OP MAAT

© FERNAND FONSSAGRIVES - TRUNK ARCHIVE - IMAGEGLOBE

DAT BESCHERMING VAN DE HUID TEGEN DE ZON NOODZAKELIJK IS, BESEFFEN DE MEESTE MENSEN INTUSSEN. MAAR DE BEHOEFTEN EN DE VOORKEUREN VERSCHILLEN. DAAR SPELEN DE MERKEN HANDIG OP IN.

VOOR DE ANGSTHAAS : TOPBESCHERMING

De bezorgde mens houdt zich nauwgezet aan de voorschriften : uit de zon blijven tussen 11 en 16 uur, rigoureus smeren om de twee uur, liefst met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor, uiteraard tegen uv B én uv A. Voor dit soort mensen werkte Lancaster de infraroodtechnologie uit. Olivier Doucet, toxicoloog en directeur bij de R&D-afdeling, licht toe : “We weten al veertig jaar dat uv B-stralen zonnebrand veroorzaken. Sinds de jaren negentig weten we ook dat uv A-stralen de belangrijkste oorzaak van huidveroudering zijn. Sinds vier jaar leggen we ons toe op de werking van infraroodstralen, die vijftig procent van het zonlicht uitmaken. In de medische wereld wordt op grote schaal met deze stralen gewerkt, maar het gaat doorgaans om korte, zeer gerichte behandelingen, die goed opgevolgd worden en waarvan het voordeel groter is dan het risico. Niet te vergelijken met een dagje zonnekloppen op het strand. Dat is een heel ander verhaal. We weten immers dat infraroodstralen een soort erythema opwekken, waarvan de schade cumuleert met die van uv-stralen, en dat de ir-warmte niet geheel onschadelijk is. Bovendien hebben we ontdekt dat infrarood ook vrije radicalen opwekt, maar op een andere manier dan uv A-stralen dat doen.” Daarom moet de bescherming aangepast worden, aldus Doucet. “Er bestaat geen molecule die ir-stralen absorbeert. We kozen dus voor een bescherming met minerale filters om de stralingen te weerkaatsen en met antioxidanten die de vrijgekomen vrije radicalen neutraliseren. Eigenlijk zoals het natuurlijk verdedigingssysteem van de huid werkt. Deze gaat namelijk verdikken om zich te beschermen tegen de stralen en zal vervolgens antioxidanten inschakelen om vrije radicalen te blokkeren.” Nieuw is dat allemaal niet, geeft Doucet toe, maar toch is er een verschil. “De klassieke antioxidanten die we inzetten tegen uv-stralen blijken niet allemaal even efficiënt tegen infrarood. Dat moeten we nog verder bestuderen, evenals het mechanisme waardoor die vrije radicalen ontstaan en de manier waarop de schade opstapelt, samen met die van uv A en uv B.” Ook aan de minerale filters werd gesleuteld. “Titaniumdioxide is een klassieker, maar bepaalde robijn- en paarlemoerpigmenten bleken beter te beschermen, zijn homogener te verdelen en gemakkelijker te verwerken in een aangename textuur die goed uitsmeert.”

De hele Lancasterzonnelijn werd geherformuleerd en bevat de ir-technologie.

Tip : bereid uw huid voor op de zon met voedingssupplementen (Innéov Zongevoeligheid 30 capsules : 25 euro) of nog beter, met een dieet dat rijk is aan antioxidanten (bv. tomaten, druiven, rode pepers en citrusvruchten), zodat u een stevig verweer hebt tegen het leger vrije radicalen dat een zonnebad op gang brengt.

Bescherming : Lancaster Sun Delicate Skin Soothing Cream SPF 50+ met infraroodtechnologie (tube crème 50 ml : 28 euro), Nivea Sun Pure & Sensitive 50+ zonnemelk (200 ml : 17,49 euro), Clarins Sun control stick SPF 30 (23 euro).

Aftersun : Lancaster Sun Age Control After Sun Night Balm (crème 50 ml : 54 euro).

VOOR DE FAMILIEMENS : BUDGETVERPAKKING

Vakanties of vrije tijd worden bij voorkeur in familie of in groepsverband doorgebracht. Een handige, grote verpakking die iedereen kan gebruiken geniet dan de voorkeur. Liefst waterproof- en zandresistent voor de kinderen, met formules die snel intrekken en niet plakken, en in praktische, budgetvriendelijke verpakkingen.

Tip : kies voor producten die aangepast zijn voor kinderen, ze dienen evengoed voor volwassenen. Een kinderhuid is immers kwetsbaarder en pas ‘volgroeid’ tegen de leeftijd van 16. Deze formules zijn vaak parfumvrij en bieden een hoge bescherming met een minimum aan chemische filters die kunnen irriteren. La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics 50+: parfumvrij (spray 125 ml : 20,90 euro), Eucerin Kids Sun SPF 50+ (lotion 150 ml : 18 euro, spray 200 ml : 20 euro) met antioxidanten en zonder parfum, Vichy Capital Soleil SPF 50 kindermelk (tube 300 ml : 19,75 euro).

Bescherming : Lancaster Oil-free Milky Spray SPF 30 (pompflacon 150 ml : 32 euro). Shiseido, Olievrije hydraterende zonnespray SPF 15 (29 euro). Biosolis, Waterproof bio-zonnemelk, gelaat & lichaam SPF 30 (pompflacon 150 ml : 23,95 euro).

Aftersun : Avène After Sun Repair Lotion (400 ml : 26 euro).

VOOR DE GLAMOURJAGER : KLEUR MET EFFECT

Niets gaat boven een mooie kleur, vindt deze zonneklopper. Rimpels zijn een flauw excuus voor de glamourjager, vermits er diverse producten op de markt zijn met extra verzorgingscomplexen en antioxidanten (Oenobiolvoedingssupplementen voor intens bruinen of anti-aging 30 capsules : 22,40 en 24,45 euro). Dit type zonaanbidders, dat uit is op sensuele texturen, aangename geuren en extraatjes zoals een mooie glansfinish en complexen die het bruinen versnellen, wordt dit seizoen op zijn wenken bediend. Royaal smeren met aftersun en een goed hydraterend serum onder de zonnecrème voorkomen dat de huid te veel uitdroogt.

Tip : bereid uw huid voor met een zelfbruiner zodat u met een mooi kleurtje het strand op kunt. Dior Bronze, Auto-bronzant Huile Somptueuse, Face & Body (spray 100 ml : 42,43 euro), L’Oréal Sublime Bronze Golden Mousse (pompflacon 150 ml : 16,99 euro), Biotherm Gelée Autobronzante Hydratante (150 ml : 24,50 euro, vanaf mei).

Bescherming : Lancaster verbeterde zijn Tan Activator Complex dat het bruiningsproces versnelt door de aanmaak van melanine te stimuleren. De nieuwe Satin Sheen Oil SPF 30 (150 ml : 31 euro) bijvoorbeeld, is een droge olie die snel intrekt, lekker ruikt en een mooie glans nalaat. Een tan booster-complex vindt u ook in Guerlains Terracotta Sun (limited edition zonnecrème 110 ml SPF 15 of 30 : 40,39 euro) en Nivea Sun Protect & Bronze SPF 20 (pompflacon 200 ml : 15,29 euro). L’Oréal Solar Expertise SPF 30 Gold Protection (melk 250 ml : 16,99 euro) en Garnier Ambre Solaire Golden Protect SPF 20 (melk 200 ml : 14,99 euro) hydrateren en geven een mooie goudglans.

Aftersun : Nuxe Bio-beauté Après-soleil, Sublimateur de Bronzage Corps (tube 150 ml : 18,20 euro) is een hydraterende, verzachtende crème met paarlemoerfinish. Lancaster Tan Maximizer Soothing Moisturizer, Face & Body (125 ml : 38 euro) belooft een intensieve kleur en een goede hydratatie.

DOOR SOFIE ALBRECHT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content