Met de zon hebben we een vriend-vijandrelatie. Zonnen kan zalig zijn en een gezond kleurtje flatteert, maar iedereen kent inmiddels de risico’s. Hoe geniet je optimaal en toch goed beschermd, in verschillende omstandigheden ?

Ondanks alle voorzorgen – gezichtscrème, bodylotion, spray voor de kinderen en voor manlief, en een dagelijkse smeerbeurt, van top tot teen – is zonnebrand nooit ver weg. Ligt het aan een slecht gekozen product met een beschermingsfactor die te laag is, of net te hoog, wat voor een vals veiligheidsgevoel zorgt ? Hebt u zich niet op de goede manier ingesmeerd of was uw huid niet goed voorbereid ? We overlopen de essentiële stappen voor veilig bruinen.

Ervoor. Niemand komt de eerste dag van de vakantie graag melkwit naar buiten. Weersta de verleiding om te snel te willen bruinen. U kunt uw huid voorbereiden met een zelfbruiner, waarvan de intensiteit geleidelijk wordt opgebouwd. Kunt u niet tegen de geur van die producten (veroorzaakt door het oxideren op de huid van een van de ingrediënten die pigmentatie op gang brengt), dan kunnen BB-crèmes of getinte oliën voor het lichaam een oplossing bieden.

De factor. De SPF geeft de beschermingsfactor tegen uv B-licht aan. Kunt u 10 minuten in de zon blijven zonder te verbranden, dan kan dat met een factor 15 zo’n 15 keer langer. In theorie althans. Want niet alleen uv B-stralen zijn schadelijk. De bescherming tegen uv A-licht komt overeen met ongeveer een derde van de bescherming tegen uv B-licht, wanneer op de verpakking de letters UVA omcirkeld zijn. Met diezelfde SPF 15 kunt u in realiteit dus slechts vijf keer langer zonnen dan zonder bescherming. Maar zelfs met een hoge factor kunnen sommige schadelijke stralen door de beschermingsfilter heen dringen en de huid aantasten. Dit is geen lineair proces. Bij een SPF 6 kunnen 18 procent van de stralen doordringen, bij een SPF 30 nog maar 3 procent, bij een SPF 50+ amper 1,7 procent. Conclusie : volledige bescherming bestaat niet en een factor 50+ werkt alleen als er goed en regelmatig gesmeerd wordt.

Het smeren. Het klinkt misschien als een verkooppraatje en toch is het zo dat je nooit genoeg kunt smeren. Als factoren getest worden in laboratoria betreft de studie een welbepaalde en vooral rijk ingesmeerde huidoppervlakte (2 mg/cm²). Om datzelfde niveau van bescherming te halen zou u 30 ml crème moeten aanbrengen per smeerbeurt ! Wat overeenkomt met een volledige ‘vingerhoogte’ van het product of vijftien verstuivingen voor elk van de elf lichaamsdelen (gezicht, schouders, borst, rug, buik, armen, bovenbenen en de zone kuiten en voeten). Toch gebeurt het vaak genoeg dat een flacon van 200 ml meer dan één seizoen meegaat !

De textuur. Om het smeren te stimuleren, komen almaar meer nieuwe en aangenamere formules op de markt. De crèmes en lotions zijn fris, zacht en lekker geparfumeerd, zoals het nieuwe gamma Nuxe Sun en de recentste gezichtsverzorging Sunleÿage. Wat de texturen betreft zijn sprays met een droge finish de trend. Je vindt ze onder meer bij Biotherm, Ambre Solaire Garnier, Nivea en Vichy. Ze worden in een handomdraai aangebracht en maken de huid niet vettig. Vichy pakt speciaal voor kinderen ook uit met een luchtige mousse met een parfum van Petit Gervais. De perzikkleur geeft meteen aan of er geen plekje is overgeslagen. Er is ook keuze uit veel niet-kleverige oliën, met hoge factor en dan is er nog de unieke liposoomtechnologie van Louis Widmer, met ingekapselde filters die de best mogelijke verspreiding op de opperhuid garandeert evenals een versterkte bescherming.

Erna. Ook bij de aftersunproducten scoren verfrissende texturen en kalmerende sprays (Bioderma, Payot… ). Verder zijn er producten die het bruinen versnellen, zoals de After Sun Terracota van Guerlain, die de huid in de diepte hydrateert dankzij plantaardige oliën en cupuaçu-boter én die tegelijk het bruinproces boost dankzij carobeboomextracten die de productie van melanine aanwakkeren. Ook onder de douche kiest men voor producten die lekker naar de zomer ruiken, zoals de Sol Da Bahia Energizing Shower Gel van Lancaster of de In-Shower Refreshing After Sun Lotion van Nivea.

DOOR ISABELLE WILLOT – BEWERKING DELPHINE STEFENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content