Categorie : zuiderse bistro

Keuken : 7

Decor : 7

Comfort : 7

Service : 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu : 7,5

La Cena is een intieme mediterrane bistro, ondergebracht in een oud huis met een begroeid straattuintje, een vitrine met gouden engelen en een boeket witte lelies. Het lilliputrestaurant is gelegen naast het vroegere Klooster van de Geschoeide Karmelieten in Gent (nu Provinciaal Centrum voor Kunst en Cultuur).

La Cena werd opgestart door Eli De Heem, die ook leraar keukenpraktijk was, waardoor het restaurant slechts enkele dagen per week openging. In augustus 2008 werd de negotie overgenomen door Lionel Merchiers. Hij behield het zuiderse concept, gaf alles een likje verf en bracht het aanbod op de spijskaart terug tot bereidingen uit Zuid-Frankrijk en Italië.

Lionel is op zoek naar zaalpersoneel en omdat hij moeilijk alles alleen kan doen, werd hij tijdens ons bezoek voorlopig geholpen door een Zuid-Franse collega, een vriend met wie hij lang samenwerkte. Lionel koopt zo veel mogelijk zuiderse producten, zoals Provençaalse tomaten, olijfolie, knoflook, artisjokken, pasta en risottorijst. Ook de wijnkaart laat de zon binnen : er is een bescheiden keuze aan Zuid-Franse en Spaanse flesjes. Het glas werd op aanraden van Lionel gevuld met een rode Puertas Novos, Toro 2005 uit Castilla y Leon (29 euro). Een soepele wijn van 100 procent tinto de toro (tempranillo) die goed paste bij het eten.

Elke maand wordt in La Cena een aantrekkelijk geprijsd mediterraan keuzemenu geserveerd, dat maandelijks verandert (twee gangen 26 euro, drie gangen 31 euro of drie gangen met antipasti 36 euro). Er is een lunch voor de democratische prijs van 14 euro.

Wij kozen het driegangenmenu en kregen eerst een lekker soepje van courgette en dragon. Er waren twee voorgerechten : pappardelle of pastalinten met sausje van gesmolten tomaat, artisjok, knoflook en peterselie, en fritto misto of courgette, pijpui en aubergine in bros gefrituurd deegjasje, opgediend met aioli.

Aan de ene kant verscheen als hoofdgerecht courgette gevuld met mousse van zongedroogde tomaten en amandelen, opgediend met bulgur en coulis van paprika en piment d’Espelette, en aan de andere kant zeebrasem, als vis van de dag, met geroosterde olijven, pijnboompitten en puree van erwtjes, op smaak gebracht met knoflook en piment d’Espelette.

Afsluiten deden wij met Catalaanse crème, sorbet van groene appel en een glaasje muskaatwijn.

In La Cena wordt collectief genoten van eenvoudige, traditionele mediterrane gerechten.

LA CENA

Lange Steenstraat 10

9000 Gent

09 233 72 24.

Maandag en dinsdag gesloten.

www.lacena.be.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content