Zonneproducten zijn big business : in België worden er jaarlijks ruim vijf miljoen stuks verkocht. Een overzicht van de belangrijkste trends en tien prangende vragen.

1 Hoe bereidt u uw huid voor op de zon ?

Gebruik je gezond verstand en een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Breng die regelmatig aan, vooral na een duik in de zee of het zwembad. Wanneer je je afdroogt met een handdoek, wrijf je immers de zonnecrème weg. Bovendien verdampt tot tachtig procent van de zonnefilters wanneer de huid droogt. Ook hoeveel je smeert is belangrijk

2 Hoe vaak moet u opnieuw smeren ?

Regelmatig smeren ( om de twee uur) is geen vrijbrief om onbeperkt in de zon te blijven. Je kunt de beschermingstijd niet verlengen door meer zonnecrème aan te brengen. Vergelijk het met een zandloper : de SPF vertraagt het zand dat doorloopt en verlengt de natuurlijke beschermingsperiode van de huid. Maar eenmaal het zand is doorgelopen, is de tijd op. Dan kan de bescherming niet meer worden verlengd.

3 Hoeveel product moet u gebruiken ?

De Europese richtlijnen bevelen zes theelepels voor het hele lichaam aan. Dat is ongeveer twee milligram per vierkante centimeter huid. Het is belangrijk om royaal te smeren. Wees nauwkeurig met blootgestelde plekken als het hoofd, neus, oren, lippen, knieën en de wreef van je voeten.

4 Volstaat eenzelfde product voor de hele familie of hebben kinderen en volwassenen behoefte aan een aangepaste bescherming ?

Kinderen hebben een delicate, kwetsbare huid : het herstelvermogen is nog niet volledig ontwikkeld en dus moet je voldoende hoge beschermingsfactoren gebruiken tegen uv B- én uv A-stralen. Omdat kinderen graag in het water spelen, kies je het best voor een waterproof formule. Voor volwassenen is doorgaans vaak ook de textuur belangrijk : het product moet gemakkelijk uitsmeren, snel indringen en een aangenaam, niet vet gevoel nalaten.

5 Hoe kiest u zonnebescherming ?

Dat hangt in de eerste plaats af van je huidtype, dat van nature een bepaalde tijd tegen de zon beschermt. Maar ook factoren als het tijdstip, seizoen, locatie en hoogte beïnvloeden de tijd die je onbeschermd in de zon kunt doorbrengen voor de huid geïrriteerd raakt.

We onderscheiden vier types : I heeft zeer lichte huid, lichte ogen en rood haar. Dat type kan amper vijf tot tien minuten (onbeschermd) in de zon blijven voor de huid rood wordt. Die wordt niet bruin en verbrandt zeer gemakkelijk. Dat type heeft behoefte aan een zeer hoge bescherming, genre factor 50 en hoger. Type II heeft eveneens een lichte huid, lichte of bruine ogen en blond haar. Zo’n persoon kan tien tot twintig minuten in de zon blijven, wordt zelden bruin en verbrandt gemakkelijk. Een bescherming tussen 30 en 50 volstaat. Type III heeft een licht getaande huid, heeft donkerblond of bruin haar en kan een kwartier tot 25 minuten in de zon blijven. De huid bruint middelmatig, verbrandt soms en vraagt factoren tussen 15 en 25. Type IV ten slotte heeft een donker getaande huid, donkere ogen en dito haar. Die kan twintig minuten tot een half uur in de zon blijven en krijgt snel een mooie kleur, maar verbrandt zelden waardoor een lagere bescherming rond factor tien volstaat.

Voor meer info : www.nivea.be

6 Hoe hoger de uv-filter, hoe beter ?

De SPF of beschermingsfactor geeft de mate van bescherming aan tegen zonnebrand, dus enkel tegen uv B-stralen. Factor 10 blokkeert 90 procent van de stralen, factor 20 houdt 95 procent tegen en een 30 tot 96,70 procent. Het voordeel van een hogere factor is dat de huid gewend raakt aan de zon, bruinen wordt dus minder gevaarlijk en de kleur houdt langer.

7 Welke bescherming biedt een zonnecrème ? En wat doet het niet ?

Let erop dat een zonneproduct niet alleen beschermt tegen uv B-stralen ( die zonnebrand veroorzaken en zo het risico op huidkanker verhogen), maar ook tegen uv A-stralen, die zonneallergieën, vroegtijdige huidveroudering en huidkanker kunnen veroorzaken. Maar liefst 95 procent van de stralen die de ozonlaag doorlaat zijn uv A’s, deze dringen diep in de huid, waar ze haar elasticiteit aantasten waardoor ze sneller veroudert. Langdurige blootstelling kan de natuurlijke werking van het immuniteitssysteem verstoren en huidkanker veroorzaken.

Het probleem is dat de meeste zonnecrèmes geen adequate uv A-bescherming bieden. Negen jaar geleden werd de Australische standaard geïntroduceerd in Europa : ze geeft een norm aan voor de minimale aanwezigheid van uv A-filters in zonneproducten. Concreet moet de filter 90 procent van de uv A-stralen absorberen, maar dat getal is altijd hetzelfde, of het nu gaat om een BF 4 of 30. Daarom ontwikkelde Nivea een methode om uv A-bescherming te meten en definieerde het een minimale verhouding tussen uv A- en uv B-bescherming : het zogenaamde uv A- en uv B-evenwicht. Dankzij deze meetmethode kan men beide filters aan elkaar aanpassen. Zo kun je zeker zijn dat je een adequate uv A-bescherming hebt, ongeacht de vermelde SPF. Die methode werd de nieuwe standaardnorm voor de hele industrie en aanbevolen door de Europese Commissie. De nieuwe standaard, DIN 67502, is de eerste die consumenten vertelt over het echte beschermingsniveau dat een zonnefilter tegen uv A’s biedt.

8 Zijn alle zonnecrèmes even efficiënt ? Of bestaat er een verschil tussen merken en filters ?

Zelfs al indiceren verschillende producten eenzelfde SPF, dan nog kunnen ze verschillende niveaus van uv A-bescherming hebben, omdat het SPF-level enkel iets zegt over de uv B’s. Verder kunnen ze ook verschillen qua waterresistentie, smeerbaarheid, snelheid van bescherming en absorptie. Merken die de Europese aanbevelingen over uv A/uv B-bescherming volgen, zijn wel even efficiënt.

De filters zelf kunnen ook verschillen, we onderscheiden minerale filters, zoals titaniumdioxide en zinkoxide van chemische filters. Minerale filters ageren als spiegels die het licht weerspiegelen, ze blijven op de huid en laten er een witte film na. Ze worden vooral gebruikt in crèmes met hoge factoren. Tegenwoordig zijn de partikels echter zo klein dat ze nauwelijks nog een spoor nalaten. Chemische filters absorberen het uv-licht en zetten het om in warmte. De opgenomen energie wordt vrijgelaten als warmtestralen. De kunst is om beide filters zo te combineren dat je een continue bescherming en een aangename textuur krijgt.

9 Wat zijn de laatste onderzoeksresultaten en innovaties ?

De media berichten over activa zoals Forskolin en Melanotan-1 als de beste orale bescherming, maar die ingrediënten zijn nog in ontwikkelingsfase. Ze kunnen nog onbekende neveneffecten vertonen en hun veiligheid op lange termijn staat nog niet vast. We kunnen ze dus (nog) niet aanraden.

10 Hoe lang kunt u een zonneproduct bewaren ?

Wanneer je het volgens de regels van de kunst bewaart, kan het minimaal dertig maanden goed blijven, een Niveaproduct althans. Producten die na begin 2005 zijn gemaakt, vermelden een symbool van een geopende pot met het aantal maanden dat het product goed blijft na opening. Wanneer de textuur en geur veranderen, kun je het product beter niet meer gebruiken.

Door Sofie Albrecht I Illustratie Silke Daneels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content