Zomeruur

Deel 9 Ode aan de vuurmaker © ILLUSTRATIE SARAH VANBELLE

Survivaltips voor het warme seizoen

Wat gaat er om in de man die met een grote tang een lap vlees keert op de barbecue ? Is het de drang om vuur te maken, het oerinstinct van de grauwende en snauwende holbewoner die zijn roedel van voedsel wil voorzien ? Yep, ook ik heb vorige week met plezier opnieuw Jean-Jacques Annauds geweldige La guerre du feu bekeken, op voorzet van Hennie Vrienten in Zomergasten. Feit is dat zelfs mannen die het op culinair vlak normaal gezien niet verder brengen dan het instellen van de microgolftimer, de barbecue als hun exclusieve domein beschouwen. Houden ze van the smell of napalm op een warme zomeravond ? Want verrek, wat stinken die vermaledijde aanmaakblokjes, zeg.

Maar ‘gemak dient de mens’ is niet aan de echte vuurmeester besteed. Om bleke worstjes en speklappen te garen, gaat er immers niets boven smeulende houts-kool ; zo’n barbecue op gas of elektriciteit met de allures van een discobar is voor godsdienstleraars en andere sissies. Persoonlijk heb ik penibele herinneringen aan manspersonen die driftig vloekend de blaasbalg hanteerden boven brandstof die maar niet wilde fikken. Wie zei er dat pyromanie een simpele hobby is ? “Twee mannen zwaar verbrand bij aansteken van barbecue in Stekene” : vaste prik, dit soort komkommertijdberichten in de lokale pers.

Maar wat gooit de échte kerel op het vuur ? Bij voorkeur grote oppervlakten vlees, de barbecue is niet het moment om te fussen met vleesvervangers, groentebrochetten en ander gezond voer. Een grote vis, dat ziet er ook stoer uit, in tegenstelling tot de kant-en-klare barbecuepakketten met driekleurige worstjes uit het koelvak van de supermarkt. In Nederland zag ik ooit ‘lawaaiburgers’ in de aanbieding. Tot op heden weet ik niet wat dat is, en eerlijk gezegd hoef ik het ook niet te weten.

U weet toch waarom de Fransen niet barbecueën ? Omdat de escargots altijd tussen de grill vallen. Nee, voor veel mannen is barbecue koken zoals God het bedoelde : man, natuur, een homp rood vlees, een blik bier in de ene hand en een vleestang in de andere. “Alles onder controle, schat. Nee, de spareribs branden niet aan. Wie heeft zijn aardappel in de schil graag al dente ? En gelukkig hebben we allemáál looksaus gegeten.”

Wat een geweldig excuus is BBQ trouwens om die schort met de neptieten nog eens boven te halen, en de kleine zijn Vikinghelm.

Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content