Vederlichte, vetvrije texturen, parfums zonder alcohol, zonnepoeder en aardetinten : over de zomerse zeden inzake huidverzorging en make-up.

LINDA RAATS

Dat we ons in de zomer anders opmaken dan in de winter, ligt voor de hand. Maar om precies te weten wat we anders kunnen doen, is wat praktisch advies van een specialist ter zake nooit weg. Eliane Gouriou is visagiste en make-upverantwoordelijke bij Christian Dior. Samen met Tyen stelt zij elk seizoen de kleurencombinaties voor make-up samen. Volgens mevrouw Gouriou is zware make-up in de zomer uit den boze. ?Tijdens warme dagen wil niemand onder een laag foundation zweten. Het komt er dus op aan om voor de teint vederlichte texturen te kiezen, producten die de huid laten ademen”, aldus Eliane Gouriou. ?Ik denk hierbij aan lichte beschermende crèmes, emulsies of gels.” Uit het Dior-gamma beantwoordt Reflet du Teint aan deze definitie : net dekkend genoeg om huidfoutjes te maskeren en de huid een uniforme kleur te geven. Dat laatste is vaak nodig, want vrouwen bruinen zelden volledig egaal in het gezicht.

Een vleugje zonnepoeder vult een lichte fond de teint perfect aan. Zonnepoeder geeft kleur en ziet er toch heel natuurlijk uit. Eliane Gouriou : ?Ons Terra Bella-gamma van vier tinten, kreeg er twee nieuwe bij : een helder rose voor een bleke huid met sproetjes en een koperkleur voor een gebruinde huid. Met dit type producten kan je een mooie make-up bereiken, op voorwaarde dat je de juiste techniek gebruikt. Met een grote kwast wordt een beetje zonnepoeder over het ganse aangezicht aangebracht, beginnend bij de haargrens naar onder toe, dus met de groeirichting van de haartjes. Daarna accentueren we de plaatsen die zon vangen : de jukbeenderen, de neus, het voorhoofd. We beginnen met weinig en voegen steeds meer poeder toe tot het gewenste resultaat bereikt is.”

Naar het gevoel van Eliane Gouriou, hoort er in de zomer niet veel kleur op de oogleden. Aardetinten doen het altijd goed, vooral wanneer ze gecombineerd worden met een streepje oogpotlood of eyeliner en veel mascara. ?Onze Mascara Fascination bestaat in 5 kleuren. Je kiest best een kleur in harmonie met de kleur van de iris. En een waterproof-formule is altijd handig. Borstelige wenkbrauwen worden met een gel op de juiste plaats gehouden en ook dat geeft een stralende blik.”

Voor wie twijfelt aan kleurencombinaties stelt Dior de make-uppaletten Composition Couleurs voor : in een plat doosje erg handig op reis zitten zonnepoeder, blush, drie kleuren oogschaduw en een poeder-eyeliner, samen met de nodige applicators. ?De harmonie EscapadeDesert met bruinschakeringen en zandtinten is mijn favoriete palet”, zegt Eliane Gouriou. ?Maar op de lippen wil ik dan wel kleur : alle heldere koraaltinten, rozeschakeringen en oranjenuances ogen mooi in de zomerzon, vooral wanneer ze gecombineerd worden met lipgloss die extra glans geeft. Wat de nagellak betreft, kunnen we discreet blijven en kiezen voor neutraal beige, roze of wit uit het gamma Diorlisse, een verzorgende nagellak. Kleurrijk gelakte teennagels in open sandaaltjes daarentegen, zijn voor mij het toppunt van vrouwelijkheid.”

Inzake huidverzorging moeten de rijke crèmes ’s zomers wijken voor pluimgewicht texturen. Maar de basisregel blijft dezelfde : huidverzorging begint bij een grondige reiniging. Monique Capliez, verantwoordelijke voor de huidverzorgingsproducten van Dior, denkt bij een zomerse reiniging aan een combinatie van water en een reinigende gel. ?Gel Fraîcheur, bijvoorbeeld. Daarna pept Lotion Vivifiante de huid op en zorgt voor een verfrissend gevoel tijdens warme dagen. Omdat de huid door de zon kleur kreeg, ziet de teint er soms wat vlekkerig uit. Met een of twee keer per week een zachte peeling zoals Exfoliant Rose, een scrubgel die dode huidschilfers wegboent, is dat probleem in geen tijd van de baan.”

Hydrateren is in de zomermaanden het allerbelangrijkste en dat kan met de producten uit het Hydra Star-gamma. Monique Capliez : ?Dat gamma biedt hydratatie à la carte, maatwerk, niet alleen aangepast aan het huidtype, maar ook met verschillende texturen : lichte en rijkere emulsies, verderlichte of romige crèmes. Fluide Léger en Emulsion Tendre zijn aanraders voor de zomer. Ze bevatten zonnefilters en stoffen die het glimmen van de neus tegengaan.”

Om rimpels en lijntjes te voorkomen, kiest Monique Capliez een verzorgingsproduct zoals Capture Rides, een formule op basis van gecycliseerde fruitzuren, dat wil zeggen fruitzuren die hun agressieve peelingwerking verloren hebben en die de huid dus niet zullen irriteren. ?Het is een product dat op drie niveaus inwerkt : het beschermt tegen vrije radicalen en bevat een zonnefilter, het heeft een onmiddellijk opspannend effect en het stimuleert de collageensynthese waardoor rimpels en lijntjes worden opgevuld. Maar wanneer onze huid er wat vaal uitziet, niet echt het stralende bruin dat we hadden gewild, is er nog Eclat Parfait. Dit zweepslagproduct geeft onmiddellijk een stralende teint en spant de huid mechanisch op. Het kan een echt verzorgingsproduct niet vervangen, maar is ideaal wanneer we stralend woor de dag willen komen.”

Ook ons parfumgebruik kan beïnvloed worden door de seizoenen. Vrouwen grijpen in de zomer liever naar lichtere en bloemige parfums. Christian Herisson zwaait de scepter over de parfumkelder bij Dior. ?Parfums vervliegen in de zomer sneller en komen dan ook minder krachtig over. Een nieuwigheid zijn de parfums waarbij de alcohol vervangen werd door water en die dus de huid niet uitdrogen. Van dit type producten mag men niet verwachten dat de geurnoot even lang aanhoudt als bij een eau de toilette of een eau de parfum, maar ze hebben wel het voordeel dat ze op de lichaamshuid mogen worden verstoven. Eau Svelte, Brume de Dune en Brume Parfumée Tendre Poison verfrissen en parfumeren de huid en door het toevoegen van huidvriendelijke elementen hebben ze daarboven nog een hydraterende werking.”

Met sommige parfums moeten we in de zomer voorzichtig zijn. Essences van bergamot die vaak in de kopnoot worden gebruikt, bevatten immers psoralenen en die geven bij contact met de zon vaak lelijke, bruine pigmentvlekken. Christian Herisson : ?Natuurlijk houden wij daar rekening mee bij de samenstelling van onze parfums. Parfums worden nu ook meer dan vroeger gekleurd. Velen vragen zich af of die kleurstoffen geen vlekken geven. Wel, die dames kan ik geruststellen. Er worden uiteindelijk zeer weinig kleurstoffen gebruikt en deze zijn absoluut niet toxisch en beantwoorden volledig aan de wettelijke normen. Ze worden gebruikt om de flacon beter tot zijn recht te laten komen en omdat parfum van nature niet zo’n aantrekkelijke, grijze kleur heeft. Het feit dat een parfum gekleurd is, geeft trouwens een stabielere kleur, want parfum reageert onder invloed van licht. Daarom doet men er goed aan parfumflesjes niet in de zon te etaleren.”

Wilt u een van de Dior-visagisten ontmoeten, kijk dan op pagina 95.

De zomer volgens Dior.

Verfrissende geuren, met een hydraterende werking.

Het onmisbare zonnepoeder en Composition Couleurs, een praktisch make-uppalet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content