Zuiders, rustgevend, strak, maar vooral wit. In het landelijke Ertvelde ligt een tuin die zo uit Saint-Tropez geplukt lijkt. Een plek die doet verlangen naar zwoele zomeravonden bij een glaasje rosé, maar waar je ook gewoon naar kunt kijken, weer of geen weer.

Zwembadbouwer Philippe De Wilde gaf voor de inrichting van zijn tuin carte blanche aan Saskia De Mits, zaakvoerder en outdoordesigner van de buitenmeubelzaak ’t Huis van Oordeghem. Resultaat ? Een eetterras, zithoek en bar bij het zwembad – zowel voor privé- als klantengebruik – met weinig franje : vrouwelijke vormen, enkele strookjes groen en tijdloos wit design.

Zonnig wit

Saskia De Mits : “Wit geeft meteen een zomergevoel, maakt blij en combineert makkelijk met ontzettend veel kleuren. Het is de perfecte basis voor een terras : zelfs bij een minder mooie dag ziet het er zonnig uit. Ook al giet het pijpenstelen, de schoonheid van je tuinmeubilair moet je constant doen verlangen naar het moment dat je weer naar buiten kunt.”

De modernistische woning met panoramische ramen helpt daar alvast bij : zelfs binnenshuis krijg je een gevoel van buitenleven. Maar het huis zo harmonieus laten overlopen in de tuin was een uitdaging. Saskia : “Gewoonlijk vertalen we de stijl van het huis naar de tuin, nu moesten we omgekeerd werken. De tuin was belangrijker en kwam dus eerst, het huis is tot op heden niet volledig af.”

Loungen

Vanuit de keuken van de woning kunt u zo het lichtgrijs betegelde terras op, met in het midden het zwembad, en links en rechts perfect in toom gehouden grasperkjes. Er staat een grote witte eettafel van het Spaanse buitenmeubelmerk Gandia Blasco, vervaardigd uit aluminium en polyethyleen. Aan de ene zijde van de tafel staan comfortabele stoelen van het Belgische Tribù, aan de andere kant vinden we een strakke Gandia Blasco-bank, die de sobere lijn van het meubilair accentueert. De fauteuils, aan de rand van het zwembad, lenen zich perfect om relaxed aan een cocktail te nippen. “De opstelling van de sofa’s is uitnodigend : er is tot ’s avonds laat zon en er is geen zicht op de rugleuningen, want dat blokkeert”, aldus Saskia. De bar, eigenlijk een complete buitenkeuken, springt onmiddellijk in het oog dankzij afromosia : tropisch hardhout met een warme kleur. Philippe : “’s Avonds voor de vrienden in het zwembad scampi bakken, heerlijk toch ? Verder hebben we naast de bar ook een toilet voorzien. Heel handig, maar iets dat veel mensen vergeten als ze een zwembad aan-leggen.”

Aan de rand van het zwembad trekken drie fraai gevormde kunstleren poefjes (van Danny Venlet voor Viteo) de aandacht. Ze zijn waterdicht en passen perfect bij het geheel. De bomen en het zwembad zijn discreet blauw verlicht.

Het opvallendste element in de tuin zijn de polyethyleen Gandia Blasco-ligbanken die in het ondiepe gedeelte van het overloopzwembad staan. Omdat de bedden onderaan ruimtes hebben die zich vullen met zwembadwater, kunnen ze niet wegdrijven. Philippe : “Op vakantie in Zuid-Frankrijk zag ik een zwembad met een ondiep gedeelte, waar een ordinair polyester kuipje in stond. Hier wou ik iets gelijksoortigs. De banken maken het origineel. Ze trekken de aandacht naar een belangrijk element en tegelijk een van mijn passies : water.”

Rubberlaarsjes

De tuin heeft een vlekkeloze uitstraling én is praktisch. De ligbanken hebben een structuur van microscopisch kleine bobbeltjes, zodat er zo min mogelijk vuil in kruipt. Water wordt snel afgevoerd, zodat er geen plasje blijft staan. De kussens van de sofa worden beter binnengehaald, maar zijn toch waterbestendig. Het overloopzwembad heeft een speciale krachtige filterinstallatie. “Ook belangrijk is de leefbaarheid”, aldus Saskia. “Een tuin mag eruitzien als een plaatje, maar als de rubberlaarsjes van dochterlief aan de achterdeur blijven staan, doet dat geen afbreuk aan het beeld.”

“De tuin is nog steeds in volle evolutie,” zegt Philippe. “Het moet hier nog wat knusser en persoonlijker worden. Een tuin die in een doosje zit, met een grote roze strik eromheen, spreekt me niet aan. Ik wil nog kunnen sturen in de plannen. De poolhouse is bijvoorbeeld helemaal niet geworden zoals voorzien. Toen de schrijnwerker eraan bezig was, bleek een andere constructie plots beter. De tafel verschoven we naar het grasperkje, om meer zon te vangen. Binnenkort planten we cactussen en een geluiddempende haag. En we gaan ook nog op zoek naar een overkapping voor de zithoek.”

Info : ’t Huis van Oordeghem, Grote Steenweg 210, Oordegem. Info : www.hvo.be, 09 365 46 60. Zwembaden Philippe De Wilde. Info : www.philippedewilde.be, 09 344 21 86.

Door Raïssa De Martelaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content