Zomer in België, dat is tijd om te feesten. In beeld: een greepje uit de festivals van vorig jaar. In woord: een voorproefje van het overgrote aanbod van de volgende versies. Voor volledigheid, zie Knack Agenda: vier afleveringen vol.

festivals

Couleur Café: 10de verjaardag op 25, 26 en 27 juni, op het terrein van Thurn & Taxis in Brussel. Het ombouwen van dit postindustriële terrein tot Music City heeft het festival geen windeieren gelegd. Integendeel, met de Place de la Musique krijgt het een vaste stek in de plannen.

Op 25 juni o.m. Zap Mama, Salif Keita, Urban Species, Femi Kuti, Positive Black Soul en I Fratelli. Het Belgische hiphop-gelegenheidsproject Belgique Ta Mere met Krewcial, ’t Hof Van Commerce, Manza, Sint Andries MC’s, Namur Break Sensation en Les Soutterrain Squad belooft de sfeer op te drijven.

Zaterdag 26 juni is latin getint met o.m. Ruben Blades, King Chango, Los Amigos Invisibles, Macande, Sin Palabras en Proyeccion Latina. Op 27 juni regeert de raï met Rachid Taha, Faudel, Cheb Mami, Les Tambours de Brazza, Renegades Steel Band, Ben N’Gabo en Malick Pathe Sow et Le Welnere. Ook Akiyo, DAAU, Alma Flamenca, Dalton Drum Syndicate en Deep In Time zijn die dag op het appèl.

Tel. (0900) 27.654. www.couleurcafe.org

TW’99 Werchter: Torhout viel overboord, oudere jongeren worden weer op hun wenken bediend. Positief nieuws is ongetwijfeld dat de headliners opnieuw langere sets afwerken.

Op 2 juli op het hoofdpodium: Mercury Rev, Pavement, Blur, Trish & Kash en The Chemical Brothers. In de Pyramid Marquee: Trish & Kash, Praga Khan, Jan Van Biesen en Fatboy Slim.

Op 3 juli op het hoofdpodium: Soulwax, Monster Magnet, Anouk, Live, Marilyn Manson, Skunk Anansie, Texas, Bryan Adams en Metallica. In de Pyramid Marquee: Arid, Wilco, Everlast, Lamb, Suzanne Vega, Zita Swoon, Bjorn Again en The Flying Dewaele Bros.

Op 4 juli op het hoofdpodium: Noordkaap, Stereophonics, Heather Nova, Placebo, Manic Street Preachers, Robbie Williams, Faithless, Lenny Kravitz en REM. In de Pyramid Marquee: Cree Summer, De Mens, Tin Star, The Roots, Afro Celt Sound System, Gus Gus, Basement Jaxx en Green Velvet.

Tel. (070) 345.678. olwr.belgacom.be

Brosella Jazz en Folk festival: op 10 en 11 juli in het Groentheater in Brussel, bijna letterlijk onder de bollen van het Atomium, een gezellig, gratis festival. Voor kinderen zijn er allerlei verkleed- en schminkpartijen.

Op zaterdag een folkdag, van in de namiddag tot niet al te laat, met een internationaal sterke programmatie. Er is de terugkeer van The Battlefield Band, al 30 jaar op tournee en nog steeds gegeerd met Pat Kilbride als leadzanger. Top of the bill: de Zuid-Afrikaanse mbaqanga-zangers van Ladysmith Black Mambazo. Daarnaast is er ook Ki Mizion, een nieuwe groep met Armeense liederen o.a. van Dirk Van Esbroeck, en de flamenco van Marquito Velez.

De jazzprogrammatie is iets magerder uitgevallen. Op zondag is er missing link (met Roland en Paolo Radoni) en bopper Scott Hamilton. Interessant is in ieder geval het L’âme des Poètes-project met Pierre van Dormael. Klezmokum is voorlaatste, en afsluiter wordt Bobo Stenson en Guests met een programma dat zowel 30 jaar (van zijn platenlabel) ECM als 100 jaar Ellington moet vieren.

Het festival begint telkens om 15 u., reserveren hoeft niet en het festival is gratis.

Folk Dranouter: op 6, 7 en 8 augustus in Dranouter. Blaast dit jaar 25 kaarsjes uit. De organisatoren houden de sfeer gemoedelijk en, zonder hun principes te verloochenen, zien ze het begrip folk heel ruim. Zita Swoon wordt een van de hoofdacts. Nog ronkende namen: James Taylor, Manau, I Muvrini, Baaba Maal, Tri Yann en de van de Buena Vista Social Club bekende Ruben Gonzales. Ook in het grote peloton bevinden zich niet de minsten: Afro Celt Sound System, Albion Morris Men, Banduro Trio, Ensemble Of Moldavian Folkinstruments, Feenist Balalaika, Jopie Jonkers Groep, Kaetter Kvartet, Marjan Debaene, Martin Hayes, Olla Vogala, Steeleye Span, Tarras, Trio Schusselband, Ursula Burns, Wimme, Women Of Africa, X-Darawish, Alasdair Fraser & Skyedance Band, Celtic Feet, Chodoba, Czech Moravian Musical Company, Dumitru Farcas en Zdravets.

Tel. (057) 44.64.24. www.Folkdranouter.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content