Jaar na jaar bieden de zomerfestivals een festijn aan evenementen in zowat alle genres : pop, jazz, rock, opera, klassieke muziek, volksmuziek, dans of theater. Een selectie uit binnen- en buitenland.

samenstelling SABINE LAMIROY m.m.v. MILO DERDEYN, JACKY HUYS, BRUNO KONINCKX en ROB LEURENTOP

België

ANTWERPEN

Jazz Middelheim : nummer 21 in de reeks voor de jazz-trots van de BRTN, en nog altijd het belangrijkste festival van ons land. Ooit begonnen als een avant-gardegebeuren, nu een tweejaarlijks familiefeestje met internationale standing in Park Den Brandt, inclusief hapjes, drankjes en Toots Thielemans. De grote tent wordt dit jaar vereerd met een bezoek van Mal Waldron en vrienden, dichteres-zangeres-diva Abbey Lincoln, het spectaculaire trombonegezelschap Slideride, Tiny Bell van trompettist Dave Douglas, Joe Lovano, pianist Fred Van Hove in verjaardagsstemming, The Brussels Jazz Orchestra in een big band ode aan Francy Boland, David Linx-Diederik Wissels. Doudou Ndiaye Rose, maître tambour van Senegal, geeft een vierdaagse percussiestage voor alle leeftijden, met aansluitend een concert. Van 13 tot 17/8. Tickets : vvk Fnac. Info : tel. (02) 741.50.42.

Free Music : avontuur en improvisatie zijn de wachtwoorden voor dit kleine maar boeiende festival. Het proces is er wel eens interessanter dan het resultaat, maar dat hoort nu eenmaal bij de verdrongen kunst van het musiceren fris van de lever. Voor de aandachtige luisteraar valt er veel te beleven. De voorbije 23 edities brachten het allerbeste van de internationale improvisatiescène naar Antwerpen. Bij het ter perse gaan, waren nog geen namen bekend voor dit jaar. Op 7, 8 en 9/8, Theater Zuidpool. Tel. (03) 230.60.75.

Caribisch Festival : wil ?een alternatief bieden voor het aanbod van dikwijls oppervlakkige amusementsmuziek uit deze gebieden en tegen vooroordelen die bestaan tegenover de muziek uit de Caraïben?. Verspreid over verschillende avonden concerteren op 6/6 Toto La Momposina, op 13/6 Mystic Revelation of Rastafari, op 14/6 Skiffle Bunch Steel Band, op 19/6 Caridad Hierrezuelo, op 20/6 Aragon, op 21/6 Premye Nimewo & Sanba Zao, en op 22/6 (om 15 uur) Afroamerica. Er zijn ook workshops percussie en dans, en de tentoonstelling ?Steel Images? met foto’s van Abigail Hadeed. Eén adres : Wereldculturencentrum Zuiderpershuis in Antwerpen. Tel. (03) 248.70.77.

Folklore Festival : voor de 22ste keer wordt in augustus in Edegem het Internationaal Folklorefestival georganiseerd. Er komen artiesten en groepen uit Canada, Paraguay, Sri Lanka, Portugal, Moldavië, Vlaanderen, Hongarije, Togo, Ierland, Lithouwen, Kroatië, Rusland, enz. Van 14 tot 20/8. Info : tel. (03) 457.04.10.

Zingaro : gezien het grote succes van hun ?paardenopera? Chimère in ons land, is Zingaro voorstellen eigenlijk overbodig. Van 16/8 tot 30/9 presenteert de groep haar nieuwe voorstelling in Massenhoven. ?Eclipse? moet een ?wervelend spektakel worden in zwart-witcontrasten overgoten met Koreaanse klanken.? Info : tel. (070) 344.111.

Theaterfestival : de eerste jaren dat het Theaterfestival ook een Vlaams luik had, ging dit uitsluitend in Antwerpen door, maar sinds twee jaar wisselen Antwerpen, Gent en Brussel elkaar af. Dit jaar is het weer aan Antwerpen. Een jury van theatercritici koos dit jaar het maximum van 12 voorstellingen uit de meest belangwekkende van het voorbije seizoen. Bij die selectie zitten o.a. ?Wie…? door Dood Paard, ?Bernadetje? door Victoria, ?Hartstreek? door Kruis van Bourgondië en ?Henry? door Peter De Graef. De Antwerpse kunstencentra deSingel en Monty huisvesten het festival van 28/8 tot 7/9. Info : tel. (03) 244.19.20.

BOECHOUT

Sfinks Festival : dit jaar wil men naast het muziekprogramma ook de maatschappelijke relevantie van het Sfinks Festival belichten. Er wordt op zoek gegaan naar de wortels van de wereldmuziek in zijn respectievelijke cultuur en naar de zin van deze muziek voor ons in het westen. Op het Molenveld aan de Oude Steenweg staan van 24 t/m 27 juli op diverse podia volgende artiesten en groepen : Angelique Kidjo, Carlinhos Brown, Asian Equation, Candido Fabre, Sally Nyolo, Mzetamze, Radio Tarifa, Amampondo, Sam Mangwana, Anastasia en het uitzonderlijk project Voces de Al-Andalus met flamencozanger Enrique Morente, gitarist Tomatito & groep en Orquesta Andalusi De Tetuan. Op het festivalterrein is er eveneens animatie voor kinderen : een kinderdorp en de luchtspeelsculpturen van Airvag. Tel. (03) 455.69.44.

BRUGGE

Cactus Festival : na het 15de verjaardagsfeestje van vorig jaar belooft de organisatie verder te gaan op het vertrouwde elan. Dat betekent : ?rijke hedendaagse muziek gepresenteerd in het groene kader van het Brugse Minnewaterpark?. De meest uiteenlopende muziekstijlen en nationaliteiten zullen op 11/7 (19 u.), 12/7 (14 u.) en 13/7 (14 u.) het mooie weer maken : John Cale, Jimmy Vaughan, Ani DiFranco, King Chango, Buckshot Le Fonque feat. Brandford Marsalis, Soul Coughing, Alexander Raitchev, Abdel Aziz El Mubarak, Alfredo Rodriguez, Israel Vibration en Cheik Lo. Er treden ook off-stage groepen op en er is een avontuurlijke speelhoek voor kinderen. Tel. (050) 33.20.14.

Klinkers ’97 : tussen 25 juli en 14 augustus zal de historische binnenstad voor de derde keer de poorten openen voor het stadsfestival Klinkers. Er is enerzijds een concertluik (zowel binnen- als buitenconcerten) dat zich hoofdzakelijk afspeelt tegen de gevels van het stadhuis, het Gruuthusemuseum en het Belfort, alsook in de clubs De Werf en Cactus Club. Anderzijds is er een filmluik dat plaatsvindt in het botanische Astridpark. Het park wordt twee avonden omgetoverd tot openluchtbioscoop. Het voorlopig programma : op 25/7 Maceo Parker (Burg), op 30/7 Anna & Kate McGarrigle (Gruuthuse), op 2/8 Les Quatres Etoiles (Burg), op 3/8 Apocalyptica (Hallen), op 8/8 Carmen Cortez & Gerardo Nunez (Gruuthuse), op 9/8 Shikisha (Burg), op 10/8 Steamboat Bill Jr – Blindman Quartet (Gruuthuse). Tel. (050) 33.20.14.

BRUSSEL

Boterhammen in het Park : gratis openluchtfestival dat meestal op vrijdagmiddagen (van 12 tot 14 u.) plaatsvindt in het Brusselse Warandepark in juli en augustus. Ook op de Nationale Feestdag zijn de Boterhammen van de partij. De aandacht wordt naar gewoonte gevestigd op Nederlandstalige artiesten, en uiteraard kan Kris De Bruyne in dat opzicht niet ontbreken. Op 11, 21 en 25 juli, 1, 8, 22 en 29 augustus. Tel. (02) 548.24.24.

Brosella Folk & Jazz : ?Een van de mooiste en gezelligste festivals van het land, waar kwaliteit primeert en een familiale ongedwongen sfeer heerst?, aldus de organisatie. En nog steeds gratis ook. Op zaterdag 12/7 (vanaf 15 u.) in het Groentheather in het Ossegempark (dicht bij het Atomium) is er folk met The Brosella Folk Friends, Christine Dehollander, Pandeiromus, Orion Special, Jams en Open House. Op 13/7 (vanaf 15 u.) is er jazz met The Brosella Jazz Friends, Buster & The Swing, Johnny Griffin & New Vanha Trio, Emmanuelle Somer Quartet, Jan Muës Septet & special guests en David Murray ?Fo Deuk Revue?. Bovendien neemt het kind een centrale plaats in : de kinderanimatie is zowaar uitgegroeid tot een festivalletje in het festival. Op zaterdag treden Circus Charivari en Cameleon op, op zondag zijn dat Het Feestpaleis en Spoor 6 met ?Oeps?. Tel. (02) 279.59.11 of tel. : (02) 269.69.56.

Couleur Café ’97 : enkele jaren geleden opgericht om de ?nieuwe Afrikaanse muziek? meer te belichten, en inmiddels geëvolueerd naar een uitgebreider en gevarieerder multicultureel driedaags festival. Percussie, merengue, flamenco, raï, samba, zouk en salsa gaan er hand in hand met reggae, acid jazz, ska, funk, soul, fusion, triphop en alle aanverwante black roots muziek. Couleur Café staat voor drie nachten feesten met een 25-tal concerten in een grote circustent, een kleine tent en een derde (openlucht)podium op de kaaien. Op vrijdag 27/6 is het luisteren naar Youssou N’Dour, Maceo Parker, El Vez, Kar Kar en Daara’j. Zaterdag 28/6 wordt een Trance Carnival georganiseerd met Drums Of Tokyo, Olodum, Kocani Orkestar, Kawa Brass Band en Les Petites Frappes. Hedendaagse wereldmuziek in de breedste zin van het woord op zondag 29/6 met Asian Dub Foundation, Touré Kunda en Ziggy Marley. Er is verder een heuse dansclub in de treinwagons, een fototentoonstelling van Herman Bertiau, en talrijke eetgelegenheden. Locatie : Thurn & Taxis, de industriële site aan het Kanaal van Brussel. Tel. (02) 218.21.07.

Klinkende Munt : gratis zomerfeest van de Beursschouwburg in het hart van Brussel dat aan zijn 6de editie toe is. De organisatie telde vorig jaar meer dan 15.000 tevreden toeschouwers en hoopt dit aantal te evenaren. Van woensdag 2 juli t/m vrijdag 11 juli is het feest op 3 locaties : het Muntplein, de Beursschouwburg en het Beurscafé. Liggen al vast : op 2/7 Orchestre National de Barbès, B’Net Houariyat en Swing Gadjé, op 3/7 Swing Gadjé, op 4/7 DJ Soundz of the Asian Underground en La Luda Famiglia, op 9/7 Nil Lara en Bart Maris & guests, op 10/7 Don Byron, Medeski, Martin & Wood, en Bart Maris & Guests, op 11/7 Nicolette, 4T4 & Magik Ballet Ensemble, en Bart Maris & Guests. Op zondag 6 juli is er in het Klein Kasteel het traditionele ?Kasteelconcert?, dit jaar met Mory Kante. Tel. (02) 513.82.90.

DESSEL

Graspop Metal Meeting : waar men als motto heeft ?Als het hard is, staat het op Graspop?. Men heeft dit jaar geprobeerd om naast de traditionele metal ook doom, black en death metal, alsook hardcore en punk aan bod te laten komen in de programmatie. Op zondag 29/6 staan volgende heren op het hoofdpodium : Megadeth, Alice Cooper, Biohazard, Saxon, Obituary, Grip Inc., Samael, Entombed en Pist-On. In de Marquee staat de top van de doom en black metal : My Dying Bride, Tiamat, Moonspell, Cradle Of Filth, The Gathering en Dimmi Borgur. Op het skatestage punk en hardcore-groepen : Madball, Lagwagon, Ryker’s, Millencolin, Deviate en Handsome. Er is ook een metal market, een festival fair, en handtekeningensessies. Tel. (014) 61.30.32.

DOUR

Dour Festival : maar liefst 100 groepen en dj’s zullen op 10, 11, 12 en 13 juli op de 9de editie van dit Waalse festival de 4 podia en 1 virtual podium bespelen. Een greep : Boo Yaa Tribe, Dave Clarke, Echobelly, Front 242, Gene, Lamb, Nada Surf, Sisters Of Mercy, Soul Coughing, Wizards of Ooze, Dodgy, Natacha Atlas, Shed Seven, Seahorses, De La Soul, Cornershop, Dub Syndicate, PPZ30, 25 Ta Life, Super Furry Animals, Zion Train, No Fun At All, Laika, Yo La Tengo. Verder zijn er op het ?Plaine de la grande machine à feu? veel interessante randactiviteiten : een modeshow voor jonge Belgische ontwerpers, een danswedstrijd, een skatepark, benji-jumping, muurklimmen en internetsessies. Tel. (065) 63.26.59.

DRANOUTER

Folk Dranouter : muziekliefhebbers krijgen op 31 juli al een voorsmaakje met Quadril Nie (om 21 u.), maar het eigenlijke festival begint op vrijdag 1 augustus. In de concerttent, de clubtent, Klakeye, de dranktent en danstent kan er die dag geluisterd worden naar o.a. Värttina, Axelle Red, Suzanne Vega, Trio Vox, Ashley Hutchings Dance Band, Altan, Garmarna, Fluxus. Komen in actie op 2 augustus : Levellers, The Chieftains, Mari Boine Band, Davy Spillane Band, Nomos, Kate Rusby Band, Pater Moeskroen, The Hot Rats, Oige. Op 3 augustus is het de beurt aan Noa, Hedningarna, Sinéad O’Connor, The Corrs, Beth Orton, Albion Morris Men, Ala Dos Namorados, D’Goya, Marta Sebestyen & Muzsicas, Rusby & McKuscer, Koen De Cauter, Pig Meat, Pauline Cato & Tom McConville. Tel. (057) 44.69.33.

GENT

Gentse Feesten : van 19 t/m 28/7. Bij het ter perse gaan, was de organisatie nog druk in de weer met de programmatie. Tel. (09) 225.36.76.

Polé Polé Festival : kleurrijk tweedaags festival dat reeds voor de 5de keer zwoele, exotische klanken uit Afrika, Zuid-Amerika en de Caraïben brengt. Salsa, soukous, merengue, reggae, het kan allemaal in de nachten van 27 en 28 juni in de tenten en in open lucht in Gent-Oostakker. Zorgen voor het swingende spektakel : Javier Plaza & Son Riza, Yakki Famirie, Pierrot Ghandi & Exotic Band, The Friends, La Barriada, Tabu Ley, Buadee en Enos, telkens om 20 u. Pittige gerechten en tropische drankjes worden eveneens geserveerd. Tel. (09) 233.33.43.

GOUVY/STERPIGNY

Jazz à la Ferme Madelone : in het achtertuinje van Claude Lentz klinkt elk jaar frisse bebop en sinds kort ook blues. Dan komen de vrienden weer samen. Heimwee naar het grote, dure Gouvy van weleer ? Dat kan de pret niet drukken want hier, in de intimiteit van de boerderij, is de sfeer veel echter. Zoals overal bij de zuiderburen is er een drukbezochte bluesdag (Charlie Musselwhite), bij wijze van slot. Afdeling Jazz : Jack de Johnette, veel saxofonisten met Antonio Hart, Lee Konitz en George Coleman. Op 1, 2 en 3/8. Tel. (080)51.77.69.

HASSELT

Pukkelpop : het concept van Belgiës grootste alternatieve festival, dat vorig jaar werd uitgediept (2 dagen, meer podia en meer animatie), wordt in ’97 in grote lijnen herhaald. Metallica veroverde als eerste een plaats op het hoofdpodium, verder zijn er optredens in de Marquee (internationale getalenteerde trendsetters), in de Dance-Hall (progressieve dansmuziek met internationale dj’s en licht- en videovertoningen), op het skatestage (met Pennywise, CIV, Deftones, Millencolin, Down By Law, Descendents, Dance Hall Crashers, Blink 182) en in de Club (lo-fi en emo-core). Animatie is er in de vorm van skatewedstrijden, skateboarden, BMX-fietsen, klimmen, cinema, correspondentie met de optredende bands via internet en handtekeningensessies. Tel. (011) 40.22.67.

HOOGSTRATEN

Antilliaanse Feesten : het terrein in Blauwbossen vormt op 8 en 9 augustus het decor voor de 15de editie van het grootste Europese Caribische festival. Een mengeling van warme klanken gebracht door de volgende bonte delegatie : de Puertoricaanse salsa-legende El Gran Combo, merengue met La Banda Loca, het vrouwelijk Cubaans salsa-orkest Son Damas, cumbia en vallenato op accordeon van Alfredo Gutierrez, compas uit Haïti met Tabou Combo, cungo-muziek van Bredda David, Afrikaanse salsa van Africando, soca met Blue Ventures, de merengue-topper Los Hermanos Rosario en moderne ?timba? van Klimax. Tel. (03) 314.37.32.

KAPELLEN

Kap-stock ’97 : is dit jaar zowaar een weekendevenement geworden. Het feest begint op vrijdag 27/6 met de ATV Summer Party, een openluchtfuif met spectaculaire lichteffecten, en wordt verdergezet op zaterdag 28/6 met optredens van Shikha, Pieter-Jan De Smet, Belgian Asociality, rapcrew ABN, Ashbury Faith, De Heideroosjes en afsluiter Arno. Het terrein van Mees op de baan van Kapellen naar Kapellen-Putte is waar het allemaal zal gebeuren. Tel. (03) 665.05.54.

LEUVEN

Marktrock : dit Leuvense stadsfestival vindt dit jaar plaats op 14, 15 en 16 augustus op de bekende plaatsen, zijnde de Oude Markt, de Vismarkt, de Brusselsestraat, het De Layensplein en het Hogeschoolplein. Bij het ter perse gaan, waren nog geen namen bekend. Tel. (016) 29.08.23.

LOKEREN

Lokerse Feesten : de Grote Kaai, nabij de Markt, is dé plaats in Lokeren om van vrijdag 1 t/m 10 augustus (vanaf 20 u.) acts uit binnen- en buitenland aan het werk te zien. Het programma : op 1/8 is er een Studio Brussel ?Was Het Nu 70 of 80? openluchtfuif, op 2/8 treden The Seatsniffers, Doug Sahm and the Last Real Texas Blues Band en Nick Lowe & Band op, op 3/8 Vera Coomans, De Mens en Arno, op 4/8 Velvet Spine, Bloem en Clouseau, op 5/8 Gunther Neefs en Band, Todd Snider en The Big M’s, op 6/8 Mad Dog Loose, Metal Molly en De La Soul, op 7/8 Pieter-Jan De Smet, Tish Hinojosa en Lee ?Scratch? Perry. Op 8/8 is er een dance & triphop-techno-avond met dj Koenie, Lowpass, dj Mark Broom, Zion Train en dj CJ Bolland. Op 9/8 is het de beurt aan Alfredo Guttierez, The Skatalites en Rufus Thomas, op 10/8 aan Machiavel, Jimmy Lafave & The Night Tribe en Axelle Red. Nieuw dit jaar is het ?pauzepodium?, waarop dj’s en humoristen tussen de optredens door hun ding mogen doen. Studio Brussel dj’s Wim Vermeyen, Nic De Dobbelaere, Bobo en Erwin De Nul zullen van de partij zijn, alsook humoristen Dirk Denoyelle en band, Geert Hautekiet en Piet De Praitere. Tel. : (09) 348.65.37.

LUMMEN

Zwemdokrock : viert op 12 juli zijn 20ste verjaardag en stelt op de Sportvelden Sint-Ferdinand voor een zeer schappelijke prijs de volgende nog niet volledige affiche voor : Sweater, De Heideroosjes, Man Or Astroman, Nada Surf, Echobelly en Arno. Tel. (013) 53.12.91.

MECHELEN

Maanrock ’97 : de organisatie blikt met enige fierheid terug op het succes van de vorige én eerste editie van Maanrock en zal op 23 en 24 augustus trachten nog beter te doen. Zullen hen hierbij helpen op zaterdag (vanaf 15 u.) : de winnaar van de Mechelse Maanrockrally, Eden, Ashbury Faith, Belgian Asociality, Wizards Of Ooze, Metal Molly en Hoover. Zetten hun beste beentje voor op zondag : de Mechelse groep die de tweede plaats behaalde in de Maanrockrally, Base Poppa, The Big M’s, Sunny Side Up, Pitti Polak en Tony Hadley (ex-Spandau Ballet). Het gebeuren vindt plaats op de Grote Markt, waar er op zondagnamiddag doorlopend kinderanimatie is en waar terrasjes en kraampjes het plein omringen. Tel. (015) 29.76.60.

PEER

Belgium Rhythm & Blues Festival Peer : de affiche is nog niet helemaal af, maar de volgende bluesartiesten uit binnen- en buitenland hebben alvast toegezegd : op vrijdag 18 juli (vanaf 18 u.) Next Generation, P. Vansant, Hideaway en El Fish & Roland. Op 19 juli (vanaf 12 u.) Blues Lee, Michael Katon, Studebaker John & The Hawks, Son Seals Blues Band, Greg Piccolo & Heavy Juice en Taj Mahal. Zondag 20 juli The Seatsniffers, Shri, Ronnie Earl & The Broadcasters, The Radiators, The Canton Spirituals en Buddy Miles. Tel. (011) 63.19.30.

TIENEN

Suikerrock : de Grote Markt zal op zaterdag 26 juli vanaf 16 u. de Boerenzonen Op Speed, Pieter-Jan De Smet, Gorki, Red Zebra en Arno ontvangen, terwijl op 27 juli vanaf 14 u.45 J’am, Okselvocht, Krapoel In Axe, Hans De Booij, Clouseau en Maurane daar hun opwachting maken. Op het randpodium op de Veemarkt valt er eveneens wat te beleven : op zaterdag vanaf 16 u.55 concerteren Retina Scan, Nix, 50 Foot Combo en The Vice Barons, en op zondag vanaf 12 u.15 zijn er optredens van Stef Klewais, Drum, Dawn, Teaser, Scarrots, Autentiek en Hotknives. Op de Grote Markt kan er zaterdag om middernacht ook gedanst worden op club-act Corner Cats, en zondag op de Veemarkt zal dj Saskia Fuse onder voorbehoud plaatjes draaien vanaf 23 u. De toegang is nog steeds gratis. Tel. (016) 81.42.62.

TORHOUT/WERCHTER

Belgacom Torhout/Werchter : is dit jaar aan de 21ste editie toe en gaat verder op de succesvol ingeslagen weg. Twee dagen en twee podia in zowel Torhout als Werchter. De volledige affiche : Osdorp Posse, Silverchair, Placebo, Reef, Skunk Anansie, 16 Horsepower, Paul Weller, Rollins Band, Suede, Daft Punk, David Bowie op vrijdag 4 juli in Torhout en op zaterdag 5 juli in Werchter. Channel Zero, Fun Lovin’ Criminals, Supergrass, Spearhead, Live, Zap Mama, Sheryl Crow, David Byrne, Radiohead, Beck, Jamiroquai, dEUS, Smashing Pumpkins en Prodigy op zaterdag 5 juli in Torhout en op zondag 6 juli in Werchter. Laatste wijzigingen : Skunk Anansie alleen in T en Chemical Brothers alleen in W (nà David Bowie). Torhout tel. (050) 23.10.10. Werchter tel. (016) 60.04.06.

TURNHOUT

Open Tropen : gezellig familiefestival dat dit jaar op vrijdag 4 en zaterdag 5 juli in het Raadsherenpark in Vosselaar-Turnhout wordt gehouden. Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Caribische dansmuziek van de Cubaanse Candido Fabre, Prezident Brown uit Jamaica, de Zaïrese Reddy Amis & Viva La Musica, en Dennis Alcapone & Jonny Osbourne eveneens uit Jamaica. Tel. (014) 42.09.61.

ZEEBRUGGE

Axion Beach Rock-festival : zee, zon en muziek op het strand, zaterdag 19 juli. Simple Minds zijn gestrikt als hoofdact op het grote podium, Texas sluit af op het tweede podium. Op het hoofdpodium opent de Belgische groep die door het publiek gekozen werd (ofwel Eden, The Hoodoo Club, Boerenzonen Op Speed, Tribe of K.I.A.) gevolgd door Shaggy, Mark Owen, Neneh Cherry, Wet Wet Wet en Faith No More. Catatonia, Blues Traveler en Republica bezetten verder het tweede podium. Na middernacht heerst techno met optredens van Dreadzone en Apollo 440. Tel. 0900/00565.

ZEVERGEM

Zeverrock ’97 : op zaterdag 9 augustus in de tent in het dorp Zevergem (De Pinte) achter de kerk met Loops, Feu, Chrome Yellow, Gorki, De Mens en Zep Zupiler. Deuren openen om 17 u. Tel. (09) 245.13.25 of 386.76.67.

VLAANDEREN

Festival van Vlaanderen : zoals allicht bekend ligt het zwaartepunt van het Festival van Vlaanderen in het najaar, met in september alleen al meer dan 100 zeer uiteenlopende evenementen. Dat betekent niet dat u tijdens de zomermaanden op uw muzikale honger moet blijven zitten. In Mechelen (Oude Minderbroederskerk/Cultureel Centrum Spinoy) vindt op 14 juni (14 tot 24 u.) de 4de ?Jazz Dag Dag Jazz? plaats. Naast Spanky Wilson (USA) en BillSkeat (GB) treden o.m. op : het New Belgian Sax Quartet, de Chris Joris Experience, het Trio Roger Vanhaverbeke… Namen die borg staan voor een lange namiddag van de bovenste jazz-plank. Info : tel. (015) 29.78.22.

Het Festival van Vlaanderen Mechelen-buiten-Mechelen brengt een hele reeks schitterende concerten door vooraanstaande binnen- en buitenlandse uitvoerders, vaak in een historische omgeving. Info : Berg/Kampenhout : (016) 65.54.27 ; Bonheiden : (015) 51.58.03 ; Bornem : (03) 886.75.63 ; Heist o/d Berg : (015) 22.50.74 ; Lier : (03) 488.06.79 ; Puurs : (03) 899.48.40 ; Sint-Katelijne-Waver : (015) 31.75.11 ; Willebroek : (03) 886.73.77.

Zondag 29 juni is de Landcommanderij Alden Biesen the place to be voor de 14de Internationale Dag van de Oude Muziek, met als thema : ?Ockeghem en zijn tijd?. Ter gelegenheid van het herdenkingsjaar van Johannes Ockeghem (1497) werd de crème de la crème van de oude muziek uitgenodigd : Freiburger Spielleyt (Duitsland), Organum (Frankrijk), Musica Antiqua of Londen, Piffaro (USA), Cappella Pratensis (Nederland) en onze eigen Capilla Flamenca en La Caccia. Info : tel. (011) 62.21.64.

Zwaartepunten op het programma ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van het Festival van Vlaanderen Limburg zijn : de orgeltrip (1/7), het orgelrecital door Anne Froidebise in de O.-L.-V.-Hemelvaartskerk in Sint-Truiden (7/7), het concert door het Amsterdams Fortepiano Trio (13/7) en het optreden door solisten van het Orlando Festival in de Rijschool van Alden Biesen (20/7). Info : tel. (012) 23.57.19.

Van 26/7 tot 10/8 loopt het 34ste Festival Musica Antiqua in Brugge : orgelrecitals + wedstrijd, tentoonstelling, demonstraties, concerten. Info : tel. (050) 44.86.86 of 33.22.83.

In augustus treedt het Ensemble Walter Boeykens op in eigen streek (Hingene/Mariakerke) met muziek van Copland, Elgar, Celis (creatie), Mozart, Brahms, Ravel, Mendelssohn, Coeck (creatie) en Schubert, op 17, 18, 21, 22 en 24/8. Info : tel. (03) 889.75.63.

Wie er in Alden Biezen niet bij kan zijn, kan van 23 t/m 31/8 terecht op verschillende locaties in Antwerpen voor het jaarlijks festival gewijd aan de Vlaamse polyfonie, rond dirigent in residence Paul Van Nevel : internationale workshops, lunch- en matineeconcerten, free podium, video-club, inleidingen vóór en rondetafelgesprekken na elk avondconcert. Algemene info : tel. (09) 243.94.94.

WALLONIE

Festival de Wallonie mag dan al een kleine broer zijn van het Festival van Vlaanderen, toch is het aanbod interessant. Het thema luidt : ?Du spleen à l’extase?. Voor het openingsconcert met Margaret Price, op 6 juni in de basiliek van Sint-Hubert, bent u allicht te laat, maar het galaconcert met Montserrat Caballé, op 18/6 (20 u.) in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten belooft een absolute topper te worden. Deze wereldbefaamde sopraan zingt grote aria’s uit bekende opera’s, begeleid door het Nationaal Orkest van België o.l.v. J. Collado. Reserv. : tel. (02) 507.82.00.

In het Kasteel van Flawinne (13/7) treedt de Vlaamse sopraan Anne Cambier op, samen met S. Verdegem (hobo), H. Douchy (cello) en X. Deprez (positief orgel). Ze brengen werk van Stanley, Purcell, Telemann, Fiocco, Geminiani, Haendel, Hertel en J.S. Bach.

Andere publiekstrekkers : cellist Pieter Wispelwey met de suites van Bach in het Kasteel van Seneffe (20/9), Concerto Italiano in de O.-L.-V.-kerk van Waver (11/10), Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick met de Vespers van Monteverdi in de Basiliek van Koekelberg (15/10) en last but not least het slotconcert in de Eglise Primaire van Stavelot met het Orchestre Philharmonique de Liège o.l.v. Pierre Bartholomée en met solisten Augustin Dumay, viool ; Gérard Caussé, altviool en Greta de Reyghere, sopraan (17/10). Info : tel. (081) 73.37.81.

Partner Content