Sofie Albrecht
Sofie Albrecht Sofie Albrecht is beautyjournaliste en mede-oprichtster van de blog Café Cosmétique

Hydraterende crèmes, zelfbruiners en make-up zijn dé geheime wapens om het laatste restje vakantiekleur zo lang mogelijk te bewaren.

De manier waarop je zont, bepaalt hoe lang je zal kunnen genieten van uw zomerteint. Voorzichtig en geleidelijk aan bruinen wordt beloond met een kleur die lang houdt. Een hele week liggen bakken om een Bahama-body te forceren, beschadigt de huid, zodat die sneller zal vervellen. De epidermis vernieuwt zich in 28 dagen, maar wanneer ze te droog is, laten de bovenste cellen sneller los.

De grootste boosdoener is nog altijd de zon: ze droogt de huid sterk uit. Daarom is een goede aftersun belangrijk. Deze moet niet alleen kalmeren, maar ook voldoende hydrateren. Enkele merken hebben bovendien bruinverlengende versies op de markt gebracht: Lancasters Tan Maximizer en Estée Lauders Stay Bronze Moisturizing Tan Extender.

Niet alleen de zon, maar ook bepaalde verzorgingsproducten bedreigen jouw zomerbruin: alcoholhoudende lotions drogen uit, fruitzuren en retinolcrèmes geven een exfoliërend resultaat. Een beter idee is om deze producten tijdelijk in te ruilen tegen een goede hydraterende crème (zoals Hydro Urgency van Helena Rubinstein) én om regelmatig een vochtinbrengend masker te gebruiken (bijvoorbeeld Masque Anti-Soif van Clarins, Masque Force Hydratante van Chanel).

Na een tweetal weken wordt de teint onvermijdelijk grauw en vlekkerig, omdat er te veel dode huidcellen op de huid blijven plakken. Die scrub je weg met een zachte peeling ( Chanel Gommage Eclat Express, Aquamilk Soft Touch Exfoliant van Lancaster), al betekent dat wel wat kleurverlies. Om dit te compenseren, zijn er zelfbruiners. De getinte exemplaren frissen jouw vakantiekleur weer op. Vaak bevatten ze ook paarlemoerpigmenten, die het glamourgehalte van zomerbenen verhogen. Te vinden bij Lancômes Flash Bronzer Special Jambes, Helena Rubinsteins Summer Legs of Estée Lauders Go Bronze Tinted Self-Tanner for Legs. Voor het gezicht is er de transparante paarlemoeren gel Bronze Magic van Biotherm, of de getinte versie zoals Rubinsteins Summer Face SPF 8 en Lauders Go Bronze Tinted Self-Tanner for Face.

Ook make-up kan een handje helpen. Merken als Yves Saint Laurent, Dior, Yves Rocher en Estée Lauder hebben een speciale zomermake-up uitgebracht. Alle goud-, brons- en kopernuances verlevendigen en verwarmen een gebruinde huid. Koude ijskleuren zorgen voor een mooi contrast.

Vermijd tinten die jouw eigen huidskleur benaderen; dit is hét moment om te experimenteren met gloss en heldere, contrasterende kleuren. Glans en lichte texturen zijn de sleutelwoorden. Een highlighter op de arcadeboog, de neus en het voorhoofd benadrukt de gloed van een bruine huid. Hetzelfde resultaat bekom je ook met een zonnepoeder of met de multifunctionele goudoliën voor gelaat, lichaam en haar (bij Yves Saint Laurent, Guerlain of Lancôme). Door met een grote kwast te werken, vermijd je strepen. Het Vision d’Or compact glanspoeder voor gelaat en lichaam van Rochas bevat minuscule gouddeeltjes, het Terracotta-zonnepoeder van Guerlain heeft hydraterende bestanddelen. Maar ook wat blush fleurt een vaalbruine teint op. Als je een roze of koraalkleurige crèmeblush gebruikt, krijg je die typische net-uit-de-zon-look.

Fond de teint geeft een grijze indruk aan een gebruinde huid. Die kan je beter vervangen door bronzing sticks zoals Teint Prodige van Clarins of Teint Multiple van Givenchy, en getinte moisturizers zoals Teint Créole van Guerlain of Fresh Summer Tinted Cream SPF 15 van Helena Rubinstein. Als je toch enkele oneffenheden wil verbergen, bestaan er speciale zomerfoundations, zoals de Tanning Compact SPF 4 van Shiseido.

Sofie Albrecht

Partner Content