Net zoals wollen truien en dikke jassen in de zomer baan ruimen voor T-shirts en minirokjes, bestaan er luchtiger alternatieven voor de meeste parfumklassiekers. Een greep uit zomerse interpretaties, luchtige eaux de toilette en frisse eaux de cologne.

Zacht

Bij warm weer blijken sommige bloemenparfums een tikje te zwaar. Lancômes Trésor bijvoorbeeld is een zachte, maar weelderige rozengeur die duidelijk aanwezig is. Een vleugje peer en viooltjes maken Trésor Eau Etincellante (2) (EDT 50 ml : 63,30 euro, limited edition) transparanter en sprankelend. Ook Nina Ricci herinterpreteerde een klassieker : L’Eau du temps (3) (EDT 100 ml : 54 euro, limited edition) is een zomerse versie van L’Air du Temps, maar bleef herkenbaar genoeg om ook de trouwe fans te boeien. Hetzelfde geldt voor de zomereditie Lumières d’été (1)(EDT 100 ml : 45 euro, limited edition) van Cerruti 1881, op zich al een zachte geur met perzik, rozen en magnolia.

Fris

Voor mannen heeft Thierry Mugler voor deze zomer een frisse interpretatie laten maken van A*men, een stevig kruidenparfum. Angel Ice Men(5)(EDT 50 ml : 42 euro, limited edition) doet denken aan een ijskoude ‘kruidendrank’ met aroma’s van café frappé en nootmuskaat.

Ook Carolina Herrera serveert een blikje fris deze zomer en dat is letterlijk te nemen : de frisse kruidengeur van 212 for men (4)(EDT 60 ml : 54,71 euro, limited edition) werd overgoten met verse munt, gember en andere aromatische noten. Ook de damesversie (EDT 60 ml : 53,13 euro) kreeg een frisse douche voor de gelegenheid. De Summereditie (8) (EDT 100 ml : 42 euro, limited edition) van Calvin Kleins beroemde uniseksgeur CkOne werd voorzien van extra citrus en hout.

Naast herinterpretaties heb je ook frisse ‘colognes’ : groene klassiekers, zoals O de Lancôme (7) (EDT 75 ml : 40,50 euro) of gloednieuwe citruscocktails zoals Eau Ensolleillante (9) (100 ml : 40 euro) van Clarins of Roger & Gallets Eau Fraîche Parfumée Cédrat (6)(100 ml : 36,89 euro).

Uitbundig

Een combinatie van bloemen en fruit levert doorgaans levendige boeketten op. Met frissere soorten als grapefruit en andere citrusvruchten wordt het allemaal wat luchtiger, besefte ook Cartier, dat van de zoete cocktail Délices een Eau Fruité (11) (EDT 50 ml : 60 euro) maakte. Ook Paco Rabanne koos voor een extra dosis grapefruit en kleur in Ultraviolet Summer Pop (10) (EDP 80 ml : 56 euro, MAN EDT 100 ml : 52,58 euro, limited edition).

Kiezen voor een minder intense concentratie maakt ook een verschil. De eau de toilette van Diors J’adore (12) (50 ml : 64,05 euro) bijvoorbeeld heeft met citrus en viooltjes een frissere samenstelling dan de eau de parfum, maar blijft duidelijk herkenbaar.

Zwoel

Wie het niet begrepen heeft op frisse waters en vasthoudt aan het steviger werk, heeft keuze genoeg : Dior brengt opnieuw Sweet Sun (14) uit (125 ml : 44,54 euro), een alcoholvrije cocktail met mandarijn, jasmijn, gember, muskus en vanille. Voor de heren brouwde het huis Fahrenheit 32 (15) (EDT 50 ml : 51,42 euro), een nieuwe geur. Wie afgaat op de naam, komt echter bedrogen uit : veel van de bloemige mannenklassieker Fahrenheit valt er niet te bespeuren in deze frisse oriental, waarin prikkelende oranjebloesem, viriel vetiver en zachte vanille de hoofdrol spelen. Oranjebloesem is eveneens de ster in het zwoele eau de parfum Armani Code (13) (EDT 50ml: 61 euro), dat nu ook als eau de toilette beschikbaar is. Daar ligt de nadruk meer op de bloemen dan op de oosterse toetsen. Een minder intense concentratie maakt sensuelere geuren doorgaans iets luchtiger.

Door Sofie Albrecht I Foto Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content