Weldra zomert het, het ideale moment voor een modern kookboek als Fruit in de keuken – Van voorgerecht tot dessert. Eerst krijgt de lezer een rondleiding door de wereld van vruchten, gevolgd door een vijftigtal lekkere, originele, kosmopolitische en relatief gemakkelijke recepten van een team Engelse en Australische food writers. Voor bij de brunch zijn er bijvoorbeeld bramenpannenkoeken, die op tafel komen met een pot appelboter. Bij de voorgerechten zijn er vijgen met geitenkaas en prosciutto aan spiesen, geserveerd met radicchiosalade. Bij de hoofdgerechten geeft men het foute voorbeeld door rode mul en bloedsinaasappel in een pakketje van aluminiumfolie te bereiden (de folie mag niet in contact komen met zuren, anders komen er reacties die gevaarlijk zijn voor de gezondheid). Bij de nagerechten is er een heerlijk gezond dessert van exotische vruchten op een laagje krokante havervlokken. En voor de klassieke liefhebbers zijn er een vorstelijke abrikozentaart en een frisse rabarberclafoutis.

Ursula Ferrigno, een van de autoriteiten van de Italiaanse keuken in Engeland, heeft al heel wat succesvolle kookboeken op haar naam staan. In La Dolce Vita – Zoete lekkernijen uit de Italiaanse keuken presenteert ze klassieke puddingen, taarten en allerlei soorten koekjes. In heel wat van de recepten ontdekt men Arabische invloeden. Het zijn ook de Arabieren die de Italianen de kunst van het invriezen aanleerden, waardoor gelato kon worden gemaakt. Het valt op hoe traditioneel veel van de bereidingen zijn. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de christelijke tradities ; heilige feesten liggen immers aan de basis van vele bekende zoetigheden. Het repertoire uit dit boek is breed en rijk : Siciliaanse cassata, zuccoto (trifle), panna cotta met karamel, koffie ricotta, Siciliaanse sinaasappeltaart, pijnboompittentaart, diep-

gevroren tortonitaartjes, gekonfijte kersen, gehakte amandelen en rum, zabaglione-ijs, citroenwaterijs, garibaldikoekjes, chocoladesalami, panettone enzovoorts. Traditionele zoete gerechten uit de familiekeuken, en dus zijn er ook machtige taarten bij die minder passen op de moderne desserttafel, zoals een kolossale chocoladerumtaart.

Fruit in de keuken – Van voorgerecht tot dessert, Terra, 14,95 euro.

La Dolce Vita – Zoete lekkernijen uit de Italiaanse keuken, Ursula Ferrigno, Tirion, 24,95 euro.

pieter van doveren

Partner Content