In bomen klimmen, met auto’s of poppen spelen, voor de televisie hangen of liever lezen… Wat je als kind het liefst deed, zegt alles over je kerntalenten.

:: Speel je kerntalenten uit. Kinderspeelgoed vertelt wie je bent. Van Danielle Krekels, Uitgeverij De Boeck, 23,95 euro.

Na meer dan zesduizend interviews ontdekte Danielle Krekels, auteur van het boek Speel je kerntalenten uit, een link tussen iemands lievelingsspeelgoed uit de kindertijd en de dingen waar hij of zij écht goed in is. Speelde je als kind bijvoorbeeld het liefst met autootjes en treintjes ? Dan heb je het kerntalent structuur : je bent tactisch, houdt overzicht en je kunt coördineren en organiseren.

Deed je niets liever dan fietsen, ijsschaatsen, rolschaatsen of skateboarden, dan zit het kerntalent doorzettingsvermogen in jou. Je hebt discipline en je bent vasthoudend, maar ook een beetje koppig. “Kerntalenten zijn de aangeboren mogelijkheden die allemaal samen, als ze zijn gewogen, genuanceerd en gecombineerd, een blauwdruk geven : een volledig overzicht van je potentiële capaciteiten”, zegt ze. Gemiddeld heb je zes tot negen kerntalenten, hoogbegaafden met een IQ van minstens 130 kunnen er vijftien hebben. Welke kerntalenten het vaakst voorkomen is afhankelijk van de beroepsgroep. “Dagelijks screen ik ingenieurs voor bedrijven. Ik zoek de juiste persoon voor een bepaalde functie, dat is mijn beroep. Mijn bevindingen in mijn boek zijn ontstaan uit die vele honderden interviews. Bij industrieel ingenieurs bijvoorbeeld zijn de technisch-pragmatische creativiteit û als kind speelde je vooral met Lego, Meccano, Knex û en actief-energiek met behoefte aan ruimte û je voetbalde graag en ravotte met vriendjes buiten û de meest voorkomende kerntalenten.”

“Over andere beroepsgroepen kan ik me niet zomaar uitspreken, al kan ik me voorstellen dat je bijvoorbeeld in de amusementswereld die technisch-pragmatische en origineel-fantasievolle creativiteit û je hield van tekenen, schilderen en boetseren û vaak tegenkomt. Tom Lenaerts, Bart De Pauw of Hugo Matthijsen, ik ben er zeker van dat ik die dubbele creativiteit terugvind, als ik hun kerntalenten bepaal.”

De concrete voorbeelden in het boek gaan terug op haar onderzoekspopulatie, de ingenieurs, maar volgens Danielle Krekels is de link tussen het speelgoed en de kerntalenten wel universeel. “Absoluut ! De laatste jaren heb ik mijn ideeën getest bij vrienden, familie, bij iedereen die ik tegenkwam. Telkens vroeg ik ‘wat deed je het liefst als kind’ en elke keer opnieuw kreeg ik de bevestiging dat ik juist zat, dus ook bij niet-ingenieurs. Alleen heb ik het wetenschappelijke bewijs nog niet.”

Maar daar wordt aan gewerkt. Twee universiteiten toonden interesse en aan de vakgroep psychologie van de Katholieke Hogeschool Zuidwest-Vlaanderen (Katho) in Kortrijk startten ze al met onderzoek. “Uiteraard zijn mensen soms sceptisch. Maar als ik hun kerntalenten heb bepaald, dan zijn ze snel overtuigd. Ze moeten me keer op keer gelijk geven.” Door de kerntalentenmethode toe te passen krijg je een dieper inzicht in je persoonlijkheid, in je sterkten en zwakten : een cruciaal gegeven bij het vinden en uitoefenen van een job. Want pas als de inhoud van je job aansluit bij je sterke kerntalenten, kun je ook gelukkig zijn. “Mensen worden ontslagen of vervelen zich op het werk. De goede wil is er wel en toch loopt het fout. Dikwijls vinden ze niet wat de oorzaak is. Met hun kerntalenten kunnen ze dit te weten komen en zo op zoek gaan naar de geknipte baan die helemaal aansluit bij hun persoonlijkheid.”

Tekst Annelies Ryckaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content