Zoek het op

We zitten intussen al een stuk in het nieuwe jaar, we hebben de terug- en vooruitblikken gehad, samen met alle mogelijke trends. En toch, nu het nog januari is, mag ik nog één lijstje te berde brengen: een Amerikaanse site, die niet minder dan 200 trends heeft opgelijst. Eater had daar geen kristallen bol voor nodig, maar rekenkunde: er werd namelijk geteld hoeveel keer een bepaald gerecht of ingrediënt werd gepost en geliked op Pinterest en Instagram, welke gerechten het vaakst werden besteld via Uber Eats en consorten, en daar voegden ze de bevindingen aan toe van restaurantketens, supermarkten en publicaties in kranten. Terugkijken om de toekomst te voorspellen, zoals een modemerk beslist om dat succesrokje van de voorbije winter opnieuw uit te brengen in een zomers stofje (wat soms een grote vergissing kan zijn).

Het zal u niet verbazen dat vegan en plantaardig voedsel meer en meer mainstream worden. Bereidt u voor op een revival of doorbraak van knolselder, stengelsla (‘de nieuwe kale’), kool, biet en chayote (een grappige exoot uit de komkommerfamilie). In de afdeling dranken scoren gember- kokos-, paddenstoelen- en haverwater hoog, maar ook mezcal, kruidenbier en Aperol frosé (bevroren rosé met Aperol).

Het ketodieet (80% vetten en 20% eiwitten en koolhydraten) wordt beconcurreerd door peganism (combinatie van paleo en veganisme). Faux-meat snacks zullen het borreluur opvrolijken, samen met gemilesimeerde visconserven (sardines met een jaartal).

Er is een golf van nieuwe oude granen op komst zoals freekeh, farro, quinoa, en chulpe mais. (De Leuvense studenten die vorig jaar in staking gingen omdat er te veel quinoa op het menu stond in hun restaurants zijn gewaarschuwd.) En wat moet ik me voorstellen bij noorok? Even opgezocht: een mengeling van kamut en farro, geroosterde koji (een schimmel uit de Aspergillus-familie) in een geconcentreerde kombu dashi.

Mooie termen vond ik verder grazing table, de graastafel – wat wij vroeger een buffet noemden, maar dan Instagramgewijs helemaal volgepropt – en bij het Franse Fooding de term organibalisme: brochettes van orgaanvlees (hart en aorta bijvoorbeeld).

Conclusie? Wilt u niet het risico lopen om in 2019 voor foodanalfabeet te worden versleten, schaf u dan cito presto een geïllustreerd meertalig naslagwerk aan over in- en uitheemse ingrediënten en gerechten en alles komt goed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content