Wat foundation is en wat hij doet, blijken veel vrouwen nog altijd niet te weten. Het dikke masker van vroeger of een ‘oranje’ gezicht geven foute voorbeelden en houden fabels over dit ‘beige product’ in leven.

Mythe één : foundation werd ontwikkeld om het gezicht bruiner te kleuren en een bruine crème moet dus zichtbaar zijn. Mythe twee : foundation ligt als een dikke pancake op de huid waardoor hij poriën verstopt en puistjes uitlokt. Mythe drie : het gebruik ervan is absoluut taboe voor de vette huid. Mythe vier : je moet het product altijd uitsmeren over het hele gezicht.

Allemaal fabels en vooroordelen over foundation ( fond de teint) die voortspruiten uit trends van eeuwen geleden en foute signalen van vrouwen die ‘oranje’ kleuren of bij wie de crème tussen wenkbrauwen of in de haarlijn kleeft. Het pubermeisje met acne dat het product als camouflage tegen puistjes gebruikt, is nog zulke misser.

Tijd voor ontmaskering van de mythes dus. We starten bij de eerste : voor een bruiner tintje bestaan producten als bruinen-zonder-zon, bronspoeder of blush. Foundation dient daar niet voor. Deze zorgt alleen voor een egale basis in dezelfde kleur als de huid, waarop dan de rest van de make-up wordt aangebracht. Grijp niet naar dat donkerste flesje, maar eerder naar een iets lichtere tint dan de eigen kleur. De donkerste potjes zijn vaak ontwikkeld voor zwarte vrouwen, blanke dames zijn het best af met lichtere tonen uit het gamma. Met de egale nude-trend van dit moment is dat een gouden raad.

“In je eentje loop je verloren tussen al die rekken vol beige flesjes. Laat u eerst informeren over texturen, huidtypes en -kleuren en ga nadien experimenteren”, zegt Anne Carullo, Senior Vice President Global Product Innovation van Estée Lauder. Kies een geschikte textuur (vloeibaar, crème, poeder) en een kleur die je best bij daglicht beoordeelt. Vingers of een sponsje geven een ander resultaat, maar vertrek altijd met enkele stipjes in het midden van de wangen, voorhoofd en kin en werk dan naar buiten. Denk trouwens niet dat je dezelfde foundation het hele jaar door moet gebruiken. De huid vertoont in de loop van het jaar verschillende kleurgradaties. Niets is zo mooi als dat nabootsen met make-up.”

Mythe twee doorprikt : de foundations van nu hebben vederlichte texturen en zijn niet meer vergelijkbaar met de dikke pasta uit de tijd van Lodewijk XIV. Ze verstoppen de poriën dus niet. Maar wie echt last heeft van acné is niet gebaat met dit product. Een sporadisch puistje camoufleren kan wel met een concealer en een beetje foundation. Wanneer de puistjes kleine wondjes zijn, zal de crème echter niet egaal uitsmeerbaar zijn. Een goed gehydrateerde huid (dagcrème) voorkomt dat de kleur zich vastzet op droge plekjes of velletjes.

Mythe drie ontkracht : ook een vette huid verdraagt foundation, maar kies er dan een met olievrije textuur. Ook de laatste mythe kan genuanceerd worden : voorhoofd of neus hoeven niet besmeerd te worden als u alleen de rode vlekjes of wijde poriën op de wangen wil camoufleren. Foundation is zeer geschikt voor lokaal gebruik, omdat hij qua kleur zo dicht aansluit bij de originele huidtint.

Intiem als lingerie

Toegegeven, u ligt er allicht niet wakker van. Jonge meisjes beseffen steeds vroeger dat het belangrijk is hun huid te verzorgen en hebben niet allemaal foundation nodig. “Ze eten gezonder, gebruiken zonnecrèmes, roken minder, gaan naar de dermatoloog. Allemaal anders dan in de eighties, de periode waarin ik opgroeide, toen we nog naïef in de zon lagen te verbranden”, zegt Anne Carullo. Voor de jonge huid die er gezond uitziet, is een getinte moisturiser met zonnebeschermingsfactor voldoende. Maar voor veel andere meisjes en oudere vrouwen is ‘het beige flesje’ een belangrijke opkikker voor hun zelfbeeld. Een grijsgrauwe teint, rode vlekken, grote poriën of pigmentvlekken maken dat men zich onzeker en ongezond voelt. Foundation biedt soelaas en zorgt voor een basismake-up.

Jammer dus dat er zoveel verkeerde ideeën over het gebruik ervan circuleren, want het is een zeer intiem product. “Samen met lingerie is dit het product dat het dichtst op de naakte huid zit”, zegt Carullo. En net als goedgekozen lingerie niet zichtbaar is onder blouse of broek, moet ook foundation onzichtbaar zijn. “Mensen willen niet weten welke make-up je gebruikt, ze willen denken dat je een fantastisch, benijdenswaardig velletje hebt. Het moet eruitzien zoals je bent, alleen beter.”

Foundation egaliseert en verzacht oneffenheden en geeft de normale huidskleur een fris, levendig effect. Gezien je het product de hele dag draagt, moet het comfortabel aanvoelen, beschermen en verzorgen. Gelukkig is de huidige lichting flesjes en tubes goed voorzien van uv-filters, van licht reflecterende pigmenten voor een optische camouflage, van vochtinbrengers, van liftende ingrediënten én van rimpelgladstrijkende siliconen. Experimenteren is de boodschap.

Door Elke Lahousse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content