In deze kapelaanswoning staan als vanzelfsprekend op elke kamer meubels, spulletjes en foto’s uit grootmoeders tijd.

:: L’héritage de Gabrielle et Zoé, Dorpsplaats 15, 8647 Reninge, 057 400 999, www.lheritagedegabrielleetzoe.be

Er waren eens twee jongens die van oude spullen en van gastvrijheid hielden, en aan de overkant van de IJzer een b&b begonnen die alleen via een piepklein bootje te bereiken was : het ultieme onderduikadres. La Paillotte leek wel een sprookje, maar na zes jaar wilde de eigenares de huur zo drastisch verhogen dat het water de jongens tot de lippen steeg. Hoewel ze er zelf centrale verwarming hadden laten aanleggen en een waterleiding onder de stroom hadden laten trekken, bleef er hen niets anders over dat naar een nieuw onderkomen uit te kijken.

De zoektocht leidde uiteindelijk naar een kapelaanswoning in Reninge, een geklasseerd monument met behoorlijk wat werk aan de winkel. Omdat er ruimte was voor zes kamers, gingen de jongens de zolders van hun grootmoeders doorzoeken en na een jaar timmeren, oplappen en bijeengaren openden Rik en Pascal medio 2004 de deuren van L’Héritage de Gabrielle et Zoé, genoemd naar hun beider oma’s, van wie ze heel wat spullen gebruikten om het pand mee te meubileren. Het resultaat ademt een sfeer uit die nauwelijks verschilt van ‘oma’s thuisgevoel’ in La Paillotte : in elke kamer staan wel enkele oude meubels en ledikanten, terwijl aan de muren, bedekt met oud papier, foto’s van toen hangen. De kamers werden over de eerste en de tweede verdieping verdeeld, en op de benedenverdieping bleek nog plaats voor een ouderwetse bar met een knikkend negertje dat op centen wacht voor de missies, twee zitkamers en een ontbijtzaal die uitkijkt over de tuin. In die tuin werden twee terrassen gelegd tussen de lage appel-, pruimen- en perenbomen, want de kapelaan was een fabrikant van allerlei siropen waarmee hij de zieke mens ter hulp snelde.

“We horen het woord hotel niet graag,” zegt Rik, “maar met zes kamers vallen we nu officieel onder die norm.” Het maakt voor de bezoeker uiteindelijk niets uit : de jongens zijn zichzelf gebleven en dat is het voornaamste. ’s Avonds toveren ze een heerlijk driegangenmenu uit hun mouw dat op een zomerse dag uiteraard in de tuin wordt geserveerd. Op de aperitiefkaart staan ouderwetse keuzes als Byrrh, Suze of Dubonnet en daarna genieten we van de toast met geitenkaas en appel, laten ons de chateaubriand smaken en ronden de avond af met een fruitdessert.

’s Morgens wordt een heerlijk uitgebreid en gevarieerd ontbijt op tafel gebracht met veel vers fruit, broodsoorten, kaas en hesp, vers fruitsap en twee ochtendkranten. Wat kan een mens nog meer verlangen ? L’héritage de Gabrielle et Zoé telt zes kamers die tegen 48 euro per persoon worden verhuurd, inclusief ontbijt. Halfpension wordt dat 68 euro per persoon.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content