In haar bescheiden eethuisje Ossip wil Magalie Verbaet gerechten laten proeven die je ergens anders niet tegenkomt. Het liefst werkt zij met gezonde, lokale producten.

Magalie Verbaet is een gevoelige, spontane jonge vrouw met een goede opleiding, met veel talent en met een eigen visie op het kookgebeuren. Zij volgde een koksopleiding via Volwassenenonderwijs in hotelschool Ter Duinen en ging in Antwerpen aan de slag bij Bar(t)-à-vin, waar zij de economische voordelen van een kleine kaart leerde waarderen. In Dôme sur Mer leerde zij koken met eersteklasproducten en constateerde zij dat eenvoud tot verfijning kan leiden. Een jaar terug opende Magalie met haar spaarcentjes Ossip. Het buurtrestaurant ligt in de wijk Pulhof (Berchem), een van de betere oude woonbuurten buiten de Antwerpse ring. Men eet in Ossip wat de pot schaft. Magalie beschouwt het als haar taak om in haar bescheiden eethuisje zaken te laten proeven die men ergens anders niet tegenkomt. Haar concept is gebaseerd op een oprechte keuken. De basis zijn goede producten die op een natuurlijke manier gekweekt zijn en op een natuurlijke manier bereid, maar wel met een eigen, originele touch. Zij gebruikt geen twintig verschillende technieken en producten voor één gerecht maar kiest voor een eenvoudige opzet. Met honderd verschillende smaken op je bord kun je niets meer proeven.

Magalies keuken is licht en gezond. De tijd dat je volgepropt en ongemakkelijk van een restaurantbezoek thuiskwam, is voorbij. Magalie toont de weg om te genieten van spijs en drank en toch met een opgewekt gevoel van tafel te gaan. Haar kookstijl is het resultaat van een zoektocht in haar privéleven naar een evenwichtige voeding, waarbij veel diëten werden bestudeerd. Uiteindelijk koos zij voor een kookstijl met graan en groenten in de hoofdrol en met minder vlees en vis. Magalie heeft het gevoel dat graan en groenten haar blijvend intrigeren en dat vis en vlees snel vervelen omdat de bereidingsmogelijkheden beperkt zijn. Als kok gebruikt ze weinig boter, en room is gereserveerd voor het nagerecht. De sausen worden licht gehouden door te werken met bouillons en fumets.

JAPANSE TOETSEN

Magalie houdt ook van de parfums van koudgeperste oliën, die zij op het laatste moment toevoegt. Als je een goed product hebt, hoef je er niet veel van te gebruiken : zo hou je de natuurlijke smaken op de voorgrond en blijft het gerecht licht, fris en gezond.

In de Japanse keuken vindt zij alternatieven om smakelijk en fris te koken door gebruik te maken van bouillons van zeewier, en van gemarineerde en gepekelde groenten. Ook de gezonde verhoudingen uit de Japanse keuken spreken haar aan : meestal zit er niet meer dan 100 gram vlees of vis in een maaltijd, de rest zijn groenten met eventueel wat rijst of noedels.

Streekproducten zijn voor Magalie zo belangrijk, dat zij besloot haar rijbewijs te halen. Zo kan ze in de toekomst zelf met de auto de boer op gaan. Nu koopt zij via leveranciers, die de producten tot in de keuken brengen, of bezoekt zij op de fiets biomarkten, waar zij seizoenproducten koopt zoals aardbeien, rabarber, pitvruchten en oude variëteiten van groenten en fruit. Zij werkt met een boer die haar oude rassen van appels, peren en reine claudes verkoopt. De pruimen pekelt of stooft Magalie, of ze gaan in salades, taarten en ijs of sorbets. Vis, schaal- en schelpdieren komen zo veel mogelijk uit de Noordzee, zoals zeekat, makreel, pladijs, zeetongen en grijze garnaal. Je hoeft het niet ver te zoeken als er dicht bij huis ook goede producten zijn.

Restaurant Ossip : Schomstraat 49, 2600 Berchem. 03 344 36 26. www.ossip-berchem.be

DOOR PIETER VAN DOVEREN & FOTO’S KRIS VLEGELS

“Met honderd verschillende smaken op je bord kun je niets meer proeven”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content