Weg met de wegwerpcultuur. Doordacht en duurzaam consumeren is de nieuwe zeitgeist. Daarom zochten wij voor u zeventien hersteladressen, van een schoenmaker tot een klokkendokter. Want ook uw oude spullen verdienen een nieuwe toekomst.

CURIOSITEIT 1. GRÖGER – RAMMELOO

Vioolbouwer Freddy Gröger en gitaarbouwer Jan Rammeloo delen sinds twee jaar een winkel en atelier in Antwerpen. U vindt er nieuwe strijk- en tokkelinstrumenten, van de viool en contrabas tot de folkgitaar. Voor een zelfgemaakt instrument telt u al gauw enkele duizenden euro’s neer, maar er zijn ook goedkopere studiemodellen voor 1500 euro die enkele jaren meegaan. In het atelier kunt u uw instrument ook laten afstellen, herstellen en restaureren. Voor een vrijblijvende prijsofferte gaat u beter even langs met uw instrument.

Korte Nieuwstraat 6, 2000 Antwerpen. 03 475 27 25, www.groeger-rammeloo.be. Open van di t.e.m. zat, van 10.30 u. tot 13 u. en van 14 u. tot 18 u.

2. APROA – BRK

Op de gebruiksvriendelijke website van de Beroepsvereniging voor Conservators-Restaurateurs van Kunstvoorwerpen (BRK) vindt u informatie over de werking en oprichting en een lijst van aangesloten leden, gerangschikt volgens hun specialisatie. Die varieert van de restauratie van schilderijen en meubilair tot glas en keramiek. De organisatie, en haar ongeveer 140 leden, zijn erkend door het Ministerie van Middenstand. Een handig instrument voor wie wil kijken en vergelijken.

Coudenberg 70, 1000 Brussel. www.aproa-brk.org.

3. DE KLOKKENDOKTER

“Quality means doing it right, even when no one is looking.” Dit citaat van Henry Ford siert de openingspagina van de website van Bernard Meier, de klokkendokter. Al meer dan dertig jaar herstelt hij antieke klokken voor musea en particulieren. De klokkendokter helpt u ook bij het bepalen van de waarde van uw klok. Zieke polshorloges of zakuurwerken kunnen hier niet terecht, muziekdozen en speelorgels wel.

Vloeiende 25, 2950 Kapellen. 03 605 28 08, www.klokkendokter.com. Enkel op afspraak.

4. ANGÈLE BODDAERT – DEVLETIAN

Angèle Boddaert – Devletian is meer dan een restaurateur van historische panden, gespecialiseerd in trompe-l’-oeil, hout- en marmerimitaties. Ze ontwerpt ook zelf motieven voor hedendaagse gebouwen. Op haar palmares staan onder meer de restauratie van de Sint-Hubertusgalerij in Brussel en de decoratie van de prestigieuze patisserie Meert in Parijs. Ze is ook co- auteur van verschillende boeken, waaronder twee – Style rural en Le style flamand – met Knack Weekend-redacteur Piet Swimberghe.

Carmersstraat 128, 8000 Brugge. 0475 64 46 99, www.angeleboddaert.com.

TACTILITEIT

5. ATELIER PAPAGENO

Meubelrestaurateurs Bas en Kristine Van Mullem houden van hout. In hun Brugs atelier nemen zij antieke meubelen onder handen, gewapend met schaven, beitels, hamers en zelfs naalden – om te garneren. Het herstofferen van zetels en stoelen gebeurt niet met kunststof of schuimrubber, maar met singels waarop springveren worden genaaid. Die worden afgedekt met jute en een laagje crin, voor een authentiek effect.

Kraanrei 1, 8000 Brugge. 050 33 05 94, www.atelier- papageno.be.

6. DE LEPPER

Ambachtelijke schoenmakerij De Lepper (Brabants voor de schoenlapper) is al meer dan zestig jaar een instituut in Leuven. Vandaag wordt het gerund door René Henrard, een voormalig flight dispatcher. Hij is gespecialiseerd in het herstellen van randgenaaide schoenen, zoals Ambiorix en Van Bommel, maar besteedt evenveel zorg aan ‘goedkoper’ schoeisel. Hij gebruikt hiervoor uitsluitend Rendenbach-leder, met een hoge slijtweerstand.

Tiensevest 194, 3000 Leuven. 016 22 68 16, www.delepper.be. Gesloten op ma, do en zon- en feestdagen.

7. RETOUCHE ATELIER

Retouche Atelier mag de betere kledingzaken van Leuven, zoals Jonas en Portobello, tot zijn vaste klanten rekenen. Ook particulieren kunnen er terecht voor het retoucheren van kleding, van het aannaaien van een knoop tot het versmallen van een bruidsjurk. Enkele maanden geleden verhuisde het naaiatelier naar een nieuw pand met winkelruimte in Lubbeek. U vindt er damesmode van onder andere Raphaela en Brax Feel Good, van maat 38 tot 52.

Dorpsstraat 24, 3210 Lubbeek. 016 89 50 54, www.retoucheatelier.be. Open van di t.e.m. zat, van 10 u. tot 18 u.

8. JUWELIER VANHOUTTEGHEM

Hebt u nog oud goud in de lade liggen ? Juwelier Vanhoutteghem transformeert het tot een hedendaags juweel, in een van de bestaande gietvormen of een eigen creatie. U betaalt enkel de werkuren. Kiest u liever een mooi juweel uit de etalage ? Dan kan onderhandeld worden over de overnameprijs van uw goud. Herstellingen of aanpassingen van een juweel of horloge behoren ook tot het aanbod, zelfs als die niet gekocht zijn in de zaak.

Avelgemstraat 12, 8550 Zwevegem. 056 75 51 80, www.juweliervanhoutteghem.be. Gesloten op zondag en maandagvoormiddag.

9. DELVAUX

Het Belgische lederwarenmerk Delvaux biedt een prima dienst na verkoop. U kunt er uw tas (of portemonnee) laten opfrissen, kleuren en herstellen. Daarvoor heeft Delvaux een lederbibliotheek met stalen van alle stukken uit de laatste veertig jaar. Opfrissen en kleuren kost max. 150 euro. Voor een reparatie wordt eerst een offerte gemaakt. Het volstaat uw tas binnen te brengen in een boetiek. Die verstuurt uw exemplaar naar het Arsenaal, waar alle Delvaux-lederwaren gemaakt worden.

Komedieplaats 17, 2000 Antwerpen. 03 232 02 47, www.delvaux.com. Open van ma t.e.m. zat, van 10 u. tot 18 u.

ELEKTRICITEIT 10. GE-FIXT

Niets zo vervelend als een kapotte wasmachine of kookplaat. Zeker als u weet dat u ze enkele weken zal moeten missen. Ge-fixt tracht daar verandering in te brengen met een snelle herstelservice aan huis voor al uw elektronische toestellen. U moet daarvoor wel in de omgeving van Antwerpen, Mechelen of Brussel wonen. Ongeacht waar u een toestel kocht, een kapot onderdeel wordt steeds vervangen door een van het originele merk. Door de gunstige tarieven (20 euro voor een halfuur, 34,50 voor een uur) blijft het prijskaartje beperkt.

0475 43 48 96, www.elektrieker.be.

11. JUKEBOX SPECIALIST

Toegegeven, het Nederlandse Deventer is niet bij de deur. Toch loont een bezoek aan de Jukebox Specialist de moeite. Al meer dan 25 jaar restaureren, repareren en verkopen ze er jukeboxen uit de jaren vijftig en zestig. In hun aanbod zit onder meer Wurlitzer, Seeburg, Ami, Rock-Ola en Tonomat. Koopt u een nieuw of gerestaureerd exemplaar, dan wordt dat bovendien in België geleverd. Voor herstellingen of advies van de specialist zelve, Harold Hoetink, moet u uiteraard de trip maken. De restauratie van een jukebox is een erg arbeidsintensief en prijzig proces, een herstelling of revisie kan sneller en goedkoper.

Ankersmitlaan 41, 7411 AS Deventer, Nederland. 00316 10 90 08 22, www.jukeboxspecialist.nl. Enkel bereikbaar tussen 10 u. en 17 u.

12. COMPUDOC

Iedere Facebookgebruiker kan in principe zijn privacy beschermen, alleen is dat vaak te ingewikkeld voor een leek. Het ICT- bedrijf Compudoc zag een gat in de markt en regelt dat nu voor u. Prijskaartje : 59 euro. Maar u kunt er ook terecht voor meer technische problemen. Een twintigtal zelfstandige technici, van studenten informatica tot professionelen, gaan bij u thuis op zoek naar de oplossing voor uw computerprobleem. Niet onbelangrijk : wordt het niet opgelost, dan betaalt u niets. Anders schommelt de prijs tussen 39 en 99 euro. Spoedgevallen worden nog dezelfde dag behandeld door de ‘dokter van dienst’ en kosten nog eens 99 euro extra.

Diestsesteenweg 427, 3010 Kessel-lo. 070 22 55 52, www.compudoc.be.

13. MIJN ELEKTRICIEN.BE

Een vakman die getraind en bekwaam is om elektrische apparatuur, bedrading en circuits te installeren, te repareren, te bedienen of te onderhouden. Ze zijn schaars, niet altijd goedkoop en vaak erg druk bezet. Dankzij de gloednieuwe website www.mijn-elektricien.be kan u op zoek gaan naar een professionele elektricien in uw buurt en vrijblijvend offertes aanvragen en vergelijken. Het overzicht beperkt zich tot Vlaanderen en is gerangschikt volgens provincie of gemeente.

www.mijn-elektricien.be

MOBILITEIT 14. MARREYT CLASSICS

Oldtimers en klassieke wagens zijn in goede handen in de garage van Bernard Marreyt. Een team van vier gespecialiseerde mecaniciens staat in voor het onderhoud, het herstel en de volledige renovatie van uw bolide. Marreyt bouwde de voorbije twintig jaar een solide reputatie op voor de merken Aston Martin, Jaguar en Austin Healey en vooroorlogse wagens van Alvis, Lagonda en Invicta. Maar ook Lancia en de iconische Bugatti worden er regelmatig onder handen genomen. De garage biedt ook zelf gerestaureerde oldtimers aan.

Victor Bocquéstraat 15, 9300 Aalst. 053 6312 33, www.marreyt-classics.com.

15. FIETSHERSTEL AAN HUIS

Wie niet zelf bij de fietsenmaker raakt, en in de buurt van Lochristi woont, kan een beroep doen op de mobiele fietsenmaker. De herstellingen worden uitgevoerd in een volledig uitgeruste bestelwagen, bij u thuis of op het werk. Ook sportievelingen met een tandem, bakfiets of elektrische fiets worden geholpen. Zoekt u een nieuwe fiets van Norta, Achielle of Wattworld, dan kan u een bezoek brengen aan de showroom.

Bastelare 27, Lochristi. 0494 26 10 00, www.fietsherstelaanhuis.be.

16. BRUGGE MARINE CENTER

In de toekomst wil het Brugge Marine Center ook exclusieve, op maat gemaakte vaartuigen aanbieden, maar zijn voornaamste bezigheid blijft het herstel en onderhoud van boten. Het boothuis bevindt zich aan het zeekanaal in Brugge, op zo’n zes mijl van de Noordzee, en bestaat uit twee verdiepingen, uitgerust met een hijskraan om boten rechtstreeks uit het kanaal te hijsen en te vervoeren voor verdere herstelling, onderhoud of winterberging. Voor kleine herstellingen kan u aanmeren aan een van de overdekte pontons.

Pathoekeweg 126, 8000 Brugge. 050 31 35 87, www.bruggemarine center.com. Gesloten op zondag.

17. FIETSENWERK

Fietsenwerk is de koepel van fietsondernemingen die nieuwe ontwikkelingen rond fietsmobiliteit ondersteunen en actief bijdragen aan duurzame mobiliteit. Zo openden ze onder meer een veertigtal fietspunten in de belangrijkste treinstations van Vlaanderen en Brussel. In geval van nood kan u er ook kleine, dringende herstellingen laten uitvoeren. Arriveert u ’s morgens met uw kapotte fiets aan het station ? ’s Avonds staat uw tweewieler weer in goede staat klaar voor de terugreis. Dit jaar lanceert Fietsenwerk nog Blue- Bike, een project dat de mogelijkheid biedt in verschillende stations tegen een voordelig tarief een fiets te huren.

Franklin Rooseveltplaats 1A, 2060 Antwerpen. 03 475 27 93, www.fietsenwerk.be. Open op weekdagen tussen 7 u. en 19 u.

DOOR ELLEN DE WOLF

Om uw tas te herstellen, heeft Delvaux een lederbibliotheek met stalen van stukken uit de laatste veertig jaar.

Wordt het computerprobleem niet opgelost, dan betaalt u niets.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content