Zin in vernieuwing
Brita Adens presenteert drie van haar meest geliefde recepten : twee daarvan zijn geïnspireerd op bereidingen die zij leerde tijdens kookdemonstraties.
Brita Adens is deeltijds verpleegkundige verbonden aan een palliatieve eenheid in Kortrijk. Haar vrije tijd gaat naar lezen, thuis kokkerellen of met vrienden uit eten gaan. Zij pluist restaurantgidsen uit op zoek naar interessante adressen van gastronomische restaurants en vlotte bistro’s. Toen Brita nog een klein meisje was, stond zij vaak bij moeder in de keuken. Moeder had een winkel en was verplicht om op korte tijd iets lekkers tevoorschijn te toveren. Tien jaar geleden is Brita met enkele vriendinnen kooklessen beginnen te volgen. Haar eerste leermeester was Piet Huysentruyt, die haar toonde hoe zij op een simpele manier iets origineels en smakelijks kan bereiden. Later heeft Brita nog lessen gevolgd in restaurant De Mangerie in Lauwe, bij traiteur Jo Demairie in Ingooigem en in restaurant La Cravache in Rekkem. Momenteel volgt de enthousiaste cordon bleu lessen in restaurant La Bastide in Roeselare. Haar huidige belangstelling gaat vooral naar vernieuwend koken, want Brita is uitgekeken op de Franse room- en boterkeuken. Ook de Spaanse keuken krijgt haar aandacht. In het Spaanse binnenland ontdekte zij heerlijke gerechten, vaak met pata negra-ham.
Er zijn drie opgroeiende kinderen in huis. De jongste geeft de voorkeur aan gewone gerechten en de andere twee houden vooral van pastabereidingen en zuiderse gerechten. Haar echtgenoot kan Brita plezieren met lichte visschotels. Wanneer er bezoek komt, raadpleegt zij de notities uit de kooklessen of probeert zij een recept uit een tijdschrift uit. Brita vindt recepten uit tijdschriften meestal meer vernieuwend dan die uit kookboeken. Van alle kookboeken die er in huis zijn, is het boek van Antonio Carluccio over wilde ingrediënten favoriet. Omdat Brita Adens minder in nagerechten is geïnteresseerd, gebeurt het dat zij soms twee voorgerechten serveert.
Brita koos drie van haar voorkeurbereidingen : de loempia is een eigen interpretatie van een recept uit De Mangerie en haar kinderen zijn er dol op, de pasta is een eigen creatie en de mousse van yoghurt is geïnspireerd op een bereiding van Piet Huysen-truyt. Bij de wijnkeuze hielp Brita’s echtgenoot. Zijn voorstel is een Château Thieuley, Cuvée Fr. Courselle 2000 : een droge witte bordeaux, die voor 11,85 euro te koop is bij wijnhandel De Brabandere in Wielsbeke (056 66 60 22).
Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier